Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hypo ne da svojih 15 milijuna VOX-u

13.02.2014. 23:00
Hypo ne da svojih 15 milijuna VOX-u


Nakon što je potrebna većina vjerovnika 22. siječnja na Trgovačkom sudu u Zadru prihvatila predstečajnu nagodbu za tvrtku VOX d.o.o., Porezna uprava Zadar i Hypo Alpe Adria Bank International AG iz Klagenfurta uložili su žalbe. Prema ocjeni zadarske Porezne uprave, dokumenti na temelju kojih je ishođena predstečajna nagodba VOX-a nevjerodostojni su, a iznijeli su i sumnju u postojanje pojedinih vjerovnika, odnosno u vjerodostojnost prikazanih potraživanja. Što se, pak, tiče austrijskih bankara, oni će, kažu, štititi svoj interes koji ni u kom slučaju nije umanjivanje duga koji potražuju.
– Na rješenje o odobrenju sklapanja predstečajne nagodbe žalbe su podnijeli Hypo Alpe Adria Bank International AG i Porezna uprava, područni ured Zadar, a taj vjerovnik je na ročištu glasao za sklapanje nagodbe. Spis je proslijeđen Visokom trgovačkom sudu koji će odlučiti o osnovanosti žalbi, kratko se očitovao Tomislav Jurlina, sudac i glasnogovornik Trgovačkog suda u Zadru, a u polemiku o mogućem ishodu i datumu okončanja pravnih radnji vezanih uz postupak predstečajne nagodbe nije se želio upuštati niti Ivan Rude, povjerenik predstečajne nagodbe  tvrtke VOX.
Hypo će štititi svoje interese
– Nisam obaviješten o žalbama niti ovlašten za komentiranje o njihovoj osnovanosti. To rješava Visoki trgovački sud, a zakonski rok do kada to trebaju učiniti nije definiran. U međuvremenu, račun tvrtke je odblokiran i ona najnormalnije posluje. Mogu samo reći kako sam optimističan te da se nadam da će VTS svoju odluku dati što prije – rekao je Rude, dodajući još kako ni drugostupanjski sud, u ovom slučaju VTS, nije nadležan za utvrđivanje navoda Porezne uprave, podružnice Zadar. Time se, naime, bave Odjel gospodarskog kriminaliteta PU zadarske i USKOK, a neslužbeno doznajemo da su obje institucije dokumentaciju i kaznenu prijavu zaprimili i prije ročišta za odobrenje predstečajne nagodbe na Trgovačkom sudu.
– Hypo Alpe-Adria-Bank International AG ne može komentirati poslovne odnose s klijentima, niti situacije koje su predmet pravnih radnji. No možemo reći kako će banka koristi sve raspoložive pravne mogućnosti kako bi zaštitila svoje interese, bez obzira na ishod, odnosno presudu Visokog trgovačkog suda, informirali su nas iz središnjice HAAB Klagenfurt koja od VOX-a potražuje 15 milijuna kuna. To je u biti najava nemirenja s postupkom predstečajne nagodbe i zaštita svojih potraživanja i na drugim, dakle i međunarodnim, sudskim instancama.
Najveći vjerovnici
Osim HAAB Klagenfurt koja potražuje 15 milijuna kuna, najveći vjerovnik je Dalibor Zebić, bivši nogometni trener NK Zadra koji potražuje 21,1 milijun kuna. Na listi čekanja za podmirenje dugova su i dvije tvrtke u vlasništvu Zdenka Zrilića s ukupnim potraživanjem od 13,5 milijuna kuna – tvrtci Tehno deset milijuna kuna, a još 3,2 milijuna VOX tvrtci Nautilus koju su zajednički osnovali Zrilić i Hypo banka iz Klagenfurta i u kojoj je deset godina direktor bio nedavno smijenjeni pomoćnik ministra financija Branko Šegon. NK Zadar 5,4 potražuje milijuna kuna, Ministarstvo financija, Porezna uprava Zadar, 4,6 milijuna kuna, a Block-projekt u vlasništvu poznatog zadarskog arhitekta Željka Predovana 1,2 milijuna kuna.
Prema prihvaćenom prijedlogu predstečajne nagodbe svi “veći” vjerovnici svoja bi potraživanja trebali namiriti najdulje za 48 mjeseci, dok bi “mali dobavljači” koji traže ukupno 1,3 milijuna svoj novac trebali dobiti u 12 mjesečnih rata s otpisom od 60 posto duga. U toj su skupini 82 vjerovnika, uključujući i zaposlenike, a njihova pojedinačna potraživanja manja su od 100 tisuća kuna.
U konačnici, od ukupnih nešto više od 76 milijuna kuna duga tvrtka VOX trebala bi vratiti malo više od 21 milijun kuna nakon isteka roka za poček otplate duga od 12 mjeseci. Ali ti rokovi počinju teći kad rješenje o predstečajnoj nagodbi postane pravomoćno, a to još nije slučaj.


 TKO STANUJE NA ZAGREBAČKIM VINOGRADIMA?


U registru Trgovačkog suda u Zadru za tvrtku VOX kao jedina vlasnica upisana je Renata Sinovčić, nakon što su iz vlasničkog udjela izbrisani Reno Sinovčić i Zvonimir Nižić, do tada suvlasnici s podjednakim udjelima. Zanimljivo je da se kao adresa stanovanja za Nižića navodi zagrebačka adresa Vinogradi 70, budući da Toni Šegon, sin nedavno smijenjenog pomoćnika ministra Branka Šegona, posjeduje stan od 230 kvadrata vrijedan 2,915.520 kuna na adresi Vinogradi 78. Upravo na toj adresi fiksni telefonski broj prijavio je – Branko Šegon. Njegova supruga Ivna, zaposlenica u FINA-i na pitanjima predstečajne nagodbe, navodi se kao vlasnica četverosobnnog stana od 117 kvadrata, također na Vinogradima, a u telefonskom imeniku za fiksni pretplatnički telefonski broj navodi se kućni broj 72.
Branko Šegon je, podsjetimo, kao direktor tvrtke Nautilius i član nadzornog odbora Zadranke d.o.o. oko privatizacije tog nekadašnjeg zadarskog trgovačkog lanca s oko 850 zaposlenih pregovarao sa Zvonimirom Nižićem i Renom Sinovčićem, a poslovni odnos nastavili su i kasnije.