Vlatković vicešampion, Pedić u Top 10

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
NOVI USPJEH ZADRANA - Titula vicešampiona, dva u Top 10, 12 zlatnih i 2 srebrne medalje

Dodjelom nagrada i priznanja za kakvoću maslinovog ulja i  konzerviranih maslina na domaći način u nedjelju navečer u prepunoj  sali hotela Brzet kod Omiša završen je ovogodišnji međunarodni susret  maslinara i uljara Povenjak 2016.

- Nikad dosad ovakvog odziva. Na ocjenjivanje su pristigla rekordna  153 uzorka ulja, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge „Paičuša"  iz Piska, koja već desetu godinu organizara ovu zanimljvu manifestaciju.

Fistonić ponosno ističe da Udruga okuplja 160 članova i to, zanimljivo,  s područja cijele Hrvatske. Ima ih iz Zagreba, Splita, Osijeka, Buja, Zadra... Jedan od članova je i dr. Ivica Vlatković, poznati ginekolog i vrsni  maslinar iz Novigrada.

Zlata i poneko lampante

- Paićuša je postala drugi dom naših maslinara, kaže Vlatković. On je i  ove godine sudjelovao na natjecanju na koje su pristigli uzorci iz susjedne Slovenije, Istre, Kvarnera, Dalmacije i gotovo svih sjevernojadranskih  otoka.

- Uz odličan odaziv i rezulati su iznad prosjeka, kaže Fistonić.  Nakon  provedene kemijske i senzorske analize u Nastavnom zavodu za javno  zdravstvo u Splitu, čak 88 posto ulja je u kategoriji ekstra djevičanska. Od  toga je 88 zlatnih ili 66 posto, dodaje Fistonić ne krijući zadovoljstvo jer,  kaže, ovo su dosad najbolji rezulatati na Povenjaku. K tome, podijeljeno  je i 29 srebrnih te jedna brončana medalja.

Diplome za djevičansko maslinovo ulje dobila su 22, a zahvalnice za  sudjelovanje 4 maslinara. Dakle, unatoč  iznimnoj kvaliteti ploda masline  nisu svi proizveli ulje najviše kvalitete. Tako je  27 uzoraka ostalo u kategoriji djevičanska, a 4 lampante - nisu za uporabu!

- Moguće je da prerada maslina, neodgovarajuća skladištenja,  čuvanje  ulja i drugi čimbenici ponište sve što maslinar i priroda učine tijekom  godine u masliniku, kaže i Zlata Knezović, voditeljica panela ovlaštenog  za ocjenjivanje.

No, vratimo se najboljima.

Bez politike i namještaljki

Titula šampiona i ove godine odlazi u Istru. Prvak ekstradjevičanskih  maslinovih ulja je OPG Lena i Vedran Lupić iz Bala kod Rovinja. Njihovo  ulje od Istarske bjelice osvojilo je najviše bodova. Zanimljivo je da su ove  godine proglašena 4 vicešampiona. Sva četvorica imaju isti broj bodova,  97, što je dosad nezabilježeno na natjecanjima uljara. Jedan od vicešampiona je i dr. Ivica Vlatković, zadarski „šampion nad šampionima". Uz  njega u Top 10 najboljih na visokom četvrtom mjestu našao se Borislav  Pedić iz Zadra.

 Podsjetimo, Pedić je nedavno za svoje ulje usvojio šampionsku titulu u  Vodicama na Festivalu mladih maslinovih ulja. Pedić, inače 100-postotni  invalid Domovinskog rata, podigao je dosad više od 300 stabala maslina  u rodnoj Pridrazi i Smilčiću. Lani je na Povenjaku osvojio prvo mjesto  za  masline konzervirane na domaći način.

- Rado se odazivam na ovaj skup maslinara i uljara. Tu nema namještaljki, utjecaja na rezultate  ocjenjivanja i politike, ističe Pedić.

Zadranima 12 zlata

Od ukupno 88, maslinarima s područja Zadarske županije pripalo je   12 zlatnih medalja i to Željku Vrsaljku iz Nadina, OPG Stanko i Dinko Sikirić (Bibinje), Dragutin Pjelik (Biograd), OPG Mate Dušević (Ljubač),  Marin Matešić (Diklo), Nedjeljko Jusup (Zadar), Ivica Vlatković (Novigrad), Mladen Prtenjača UO Byddi Zadar, Tomislav Zemunik (Jesenice).  Napominjemo da je Dušević osvojio 3, a Matešić dvije medalje.

Od ukupno 29 srebrnih medalja dvije su pripale maslinarima sa zadarskog područja - Silvani Puhov Stipčević i Mariju Buterinu iz Benkovca. U kategoriji djevičansko ulje diplomu je dobio Stipe Trgo iz Jesenica.

Sve u svemu, više nego dobar uspjeh naših maslinara na sve prestižnijem Povenjaku.

Kao i svake godine dosad, na Povenjaku su se ocjenjivala i ulja iz trgovina te ulje koje se poslužuje u restoranima s ciljem da potrošači dobiju  najbolje i da se ukaže na patvorine. Od 8 uzoraka iz trgovine 3 uzorka su  ekstra djevičanska maslinova ulja, dok je pet u kategoriji manje kvalitetnih djevičanskih maslinovih ulja, iako u deklaraciji piše drugčije, kaže  Fistonić. Sve u svemu Povenjak je i ovaj put opravdao očekivanja, posebice glede druženja i razmjene iskustava maslinara, ali i rezultata.

Od rekordna 153 zaprimljena uzorka ulja iz cijele Hrvatske, čak 122  prepoznata su kao ekstra djevičanska. Dokaz vrhunske ovogodišnje kvalitete su i 4 vicešapiona, te više od 80 zlatnih medalja koje su uglavnom  otišle maslinarima iz Dalmacije, ponajviše našima s područja Zadarske  županije.

Ipak, valja priznati, da je i ovaj, jubilarni 10. Povenjak protekao u znaku  Istre i njezinih maslinara koji su pomeli konkurenciju u borbi za najbolja mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno