Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najveća atrakcija je kada did babu povali

13.02.2017. 23:00
Najveća atrakcija je kada did babu povali


Vukšićke maškare nastavile su starodrevnu stoljetnu tradiciju svojih predaka i u nedjelju su u veseloj povorci, punoj raznoraznih maski prodefilirali Vukšićem. Već sedmu godinu za redom, na ponos svih mještana, donose radost, smijeh veselje i tjeraju sve zle duhove iz ponositog Vukšića.
Program je započeo okupljanjem maškarane skupine ispred upravne zgrade nekadašnje poznate poljoprivredne zadruge Vukšić. Potom je povorka krenula kroz mjesto, uz gromoglasnu glazbu na razglasu, policijska vozila i sirene, što je na poseban način davalo poseban štimung sveukupnom veselom ambijentu. Maškare su bile odjevene raznolikom paletom maski i u raze likove, na veliku radost djece i odraslih ljudi. Stara vukšićka tradicija nalaže da se ide od vrata do vrata. Svaki domaćin kuće maškare dariva domaćim vinom, pancetom, kobasicama, kolačima, kruhom ispod peke i, naravno, novčanim prilozima. Najveća atrakcija maškara je kada did babu povali i iskaže joj veliku ljubav i požudu u poznim godinama. Tada nastaje urnebesni smijeh i oduševljenje svih nazočnih mještana.
– Treba doživjeti i osjetiti s kojom nas radosti, veseljem i ponosom naši mještani dočekaju u svojim domovima i kako nas bogato darivaju. Cijelu godinu Vukšić živi za svoje maškare, a od prošle godine uveli smo maskenbal koji je bio za pamćenje. Ove godine bit će još bolji jer na maskenbal dolazi cijela benkovačka okolica, rekao je glasnogovornik maškara Šime Tadić Grof.
Vukšićke maškare posjetit će 26. veljače susjedna mjesta Bulić, Bilu Vlaku, Lepure, Lišane, a maškarano ludilo potrajat će sve do pokladnog utorka, 28.veljače, kada će se presuditi Krnji za sva njegova loša djela. Tog dana će se održati veliki maskenbal ispred zgrade bivše poljoprivredne zadruge Vukšić.