Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Simbol života koji u ovim krajevima nije nestao

13.02.2017. 23:00
Simbol života koji u ovim krajevima nije nestao


U Donjem Karinu kod Obrovca jučer je obilježen spomendan rušenja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koji je porušen 13. veljače 1993. za okupacije neprijateljskih srpsko-četničkih snaga. Nakon oslobađanja Karina u VRO “Oluja” započelo se s obnovom ovog samostana i spomenika kulture koji je ponovno posvećen i stavljen u funkciju 2006. godine.
U Programu sjećanja sudjelovali su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, njezin posebni savjetnik za hrvatske branitelje Ante Deur, izaslanik Predsjednika Sabora RH saborski zastupnik Marko Vučetić, izaslanik Predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik Potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Ivica Ušljebrka, izaslanik ministrice kulture Miljenko Domijan, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul, predstavnici MUP-a, lokalne zajednice Zadarske i Šibensko-kninske županije, gradova Zadra, Drniša i Obrovca te izaslanstva Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
Program je započeo hodnjom sudionika od raskrižja u Donjem Karinu do samostana i franjevačke grobnice, gdje su položeni vijenci, a zajednički vijenac u ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položili su general zbora Mirko Šundov, general bojnik Mladen Fuzul i Ivica Ušljebrka.
U prigodnom obraćanju izaslanik Predsjednice RH Ante Deur istaknuo je kako se na današnji dan spominjemo tragičnih događaja kojima se pokušalo uništiti ne samo hrvatski narod i suverenost RH, nego i njegov stoljetni kulturni i duhovni identitet.
– Stoga smo ponosni na trud i upornost naših franjevaca i stanovnika Karina, koji su uspjeli ponovno obnoviti i izgraditi stoljetni spomenik opstojnosti, koji je i najopsežniji i najznačajniji zahvat na obnovi sakralne baštine porušene u Domovinskom ratu. Ovo sjećanje posveta je svima onima koji su vjerovali u ono što danas slavimo – život koji u ovim krajevima nije nestao, ljude koji su ostali i opstali sjedinjeni u vjeri i zajedništvu, poručio je Deur.
Pozdravne riječi sudionicima uputio je i izaslanik Predsjednika Sabora Marko Vučetić, kao i izaslanik Predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je kazao kako obnovljeni franjevački samostan ponovno postaje dom molitve i sklonište za putnike koji u njemu pronalaze novi izvor nade i vjere, a samostan simbolizira ne samo duhovnu nego i nacionalnu vrijednost.