Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Radnici Liburnije traže povećanje plaća 10 posto

14.02.2019. 15:39
Radnici Liburnije  traže povećanje  plaća 10 posto


Nezadovoljni plaćama i drugim pravima radnici gradske autoprijevozničke tvrtke Liburnija d.o.o. priopćenjem za javnost najavili su  nastavak pregovora s direktorom te tvrtke Edvinom Šimunovim kao i  gradonačelnikom grada Zadra Brankom Dukićem. 
– Smatramo kako se preraspodjelom sredstava može iznaći novac za  povećanje plaća radnicima Liburnije za 10 posto. Također, smatramo kako radnici to zaslužuju s obzirom na težinu posla koji obavljaju, predanost, odgovornost i činjenicu da rade smjenski rad i da često rade i prekovremeno, kazao je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog  ureda Saveza samostalnog sindikata Hrvatske Zadar, koji poziv od gradonačelnika Dukića i direktora Šimunova za pregovore na kojima će u  ime radnika Liburnije sudjelovati i sindikalni povjerenik Marin Sikirić iz  Teritorijalog Ureda podružnice SPIVH-a u sklopu SSSH-a, očekuje u narednih nekoliko dana. 
Sindikalci poručuju kako radnici Liburnije d.o.o. Zadar putem svojih  sindikalnih predstavnika od Uprave tvrtke konkretno, uz povećanje osnovice plaće za barem 10 posto traže i izmjene i dopune Kolektivnog  ugovora u dijelu koji se odnosi na reguliranja noćnog rada, tjednog odmora, putnih troškova te povećanja drugih materijalnih prava, naknada i  slično.
– Gradonačelniku Dukiću želimo argumentirano obrazložiti predložene i opravdane zahtjeve radnika za povećanjem plaća, kao i reguliranjem i povećanjem drugih materijalnih naknada.
Nakon toga, Upravi Liburnije, odnosno direktoru Šimunovu, ćemo  uputiti zahtjev za sastankom u svezi izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, koji je u toj tvrtki zaključen prije dvije godine, kaže Uranija dodajući kako se zapravo radi o nastavku lani započetih pregovora. Podsjetio  je i kako u toj tvrtki radi nešto manje od 300 radnika od čega je njih oko  150 učlanjeno u sindikat.  
– Sindikalni predstavnici pridržavaju pravo na poduzimanje odgovarajućih sindikalnih akcija u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom u  slučaju potrebe i neispunjavanja sindikalnih i radničkih zahtjeva za povećanjem plaća i drugih zahtjeva za reguliranjem i povećanjem materijalnih prava, poručili su sindikalci, a Uranija je najavio nastavak pregovora s upravama ostalih gradskih tvrtki. 
Prvi na redu nakon Liburnije planirani su pregovori u tvrtkama Obala i  lučice i Nasadi, a potom u Vodovodu gdje je između sindikata i Radničkog vijeća s jedne te Uprave zastupane po direktoru Tomislavu Mateku, nakon niza sindikalnih akcija koncem prošle godine postignut dogovor oko povećanja plaća za oko 80 posto zaposlenih. To, kaže, ipak nije  dovoljno jer je, kako ističe, tvrtka u poziciji i mogućnosti da radnicima  osigura još bolja materijalna prava i u skoro vrijeme još poveća plaću budući da su one vrlo niske.