Surać: Bajlo me ucjenjivao i tražio da mu dam 20.000 kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
NAPAD NA NOVINARA - Suđenje Jakovu Suraću za nanošenje teških ozljeda Hrvoju Bajla
Bajlo je tražio da se nađemo i rekao mi da će on o meni kao predsjedniku NO NK Zadra pisati pozitivno i afirmativno, ali da mu za to trebam platiti, jer da tako svi nešto daju kroz reklame, kazao je u svojoj obrani Jakov Surać
Zvonko Kucelin
Jakov Surać na suđenje je došao u pratnji odvjetnika Andreja Korljana

-Hrvoje Bajlo tražio je od mene da mu platim 20.000 kuna jer  će u protivnom objaviti dokumentaciju iz NK Zadra zbog koje bih ja, kako je rekao, mogao završiti u zatvoru, što sam ja odbio učiniti. Smatram  da je moje odbijanje pristajanja na njegove ucjene razlog zašto je toga  dana, 24. lipnja prošle godine, došlo do našeg sukoba koji je on započeo,  kazao je iznoseći svoju obranu Jakov Surać, bivši nogometaš i kapetan  NK Zadra, kojemu je jučer na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno  suđenje zbog, kako ga optužnica tereti, nanošenje fizičkih ozljeda novinaru i vlasniku portala Zadar News Hrvoju Bajlu. 

Teška ozljeda lakta

Na početku jučerašnjeg ročišta, pod predsjedanjem sutkinje Mitre  Meštrović, svjedočio je vještak sudske medicine dr. Davor Mayer. On je,  dajući medicinsku kategorizaciju ozljeda koje je zadobio oštećeni Hrvoje  Bajlo, istaknuo kako se jedino ozljeda prijeloma gornjeg dijela desne lakatne kosti može kvalificirati kao teška tjelesna ozljeda. Istaknuvši najprije kako u cijelosti ostaje pri svome pisanom nalazu, dr. Mayer je, govoreći o podljevu oko oka koji je zadobio Bajlo, kazao kako se radi o  ozljedi slabog intenziteta, te je pojasnio:

- Sudsko medicinska ocjena sile temelji se na promatranju nastalih  ozljeda, njihova opsega i lokalizacije, pa se s obzirom na ta svojstva ozljede kategoriziraju u osnovne skupine kao: slabe, srednje i jake. Detaljnije  kategoriziranje nije moguće, odgovorio je dr. Mayer na upit optužbe što  podrazumijeva pod ozljedom slabog intenziteta. 

O ozljedama krvnih podljeva vlasišta koje je zadobio Bajlo, vještak je  ustvrdio da su mogli biti zadani s bilo koje strane, s obzirom na nizak položaj oštećenog u odnosu na osobu koja zadaje udarce, odnosno na njegovo ležanje na tlu, te kako se radilo o više udaraca. 

- Oguljotine na leđima su mogle nastati povlačenjem odnosno struganjem tog dijela tijela po neravnoj površini, za što je dovoljna sila slabijeg  intenziteta, kazao je još sudsko-medicinski vještak Mayer.

Međusobno razmjenjivali poruke

Branitelj optuženog Jakova Suraća odvjetnik Andrej Korljan sudu je  dostavio fotografije s mjesta događaja koji se odvio u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova blizu Branimirove obale, kako bi imali percepciju toga  prostora, s obzirom da je na ranijem ročištu odbijena rekonstrukcija, te  je kao dokazni materijal predao i sms poruke koje su međusobno razmjenjivali Bajlo i Surać još u listopadu 2017. godine. Time obrana, navedeno je, želi ukazati na genezu i prirodu njihova međusobnog odnosa i  kako je i zbog čega došlo do inkriminirajućeg događaja prošlog ljeta, te  tko ga je i s kojim motivima započeo. 

Optužba je pak navela da se predane preslike pisane komunikacije  mobitelom ne mogu smatrati autentičnima, a kada bi i bile autentične,  navela je državna odvjetnica Marina Miočić, one nisu predmetom inkriminacije, niti imaju ikakvih dodirnih točaka s kaznenim djelom.

Na jučerašnjem ročištu reproduciran je iskaz optuženog Jakova Suraća  dan policiji i Općinskom državnom odvjetništvu u lipnju 2018., nakon  čega je Surać iznio svoju obranu. On je tako najprije kazao da protiv Bajla nikada nije imao ništa, već se Bajlo, kako je rekao, počeo baviti njime.

- Tražio je da se nađemo i rekao mi da će on o meni kao predsjedniku  NO NK Zadra pisati pozitivno i afirmativno, ali da mu za to trebam platiti, jer da tako svi nešto daju kroz reklame. Također mi je slao sms poruke da radi temu vezano uz Saru Pešut koja je u mom kafiću dobila otkaz.  Rekao mi je da neće pisati o tome kako je ona dobila otkaz ako mu dam  novac, naveo je Surać, govoreći o supruzi nećaka gradskog pročelnika  Marija Pešuta koji je bio prijavljen policiji zbog obiteljskog nasilja nad  svojim nećakom.

Surać je u više navrata istaknuo kako je njegovo odbijanje da pristane  na ucjene Hrvoja Bajla razlog zašto je 24. lipnja 2018. došlo do njihova  međusobnog sukoba.

- Ja sam sjedio u autu i slao poruku sinu, kad je on prošao autom, parkirao u blizini i došao do otvorenog suvozačevog prozora. Rekao mi je  "Kakve to poruke pišeš, krkane? Je li meni pišeš?" Izišao sam iz auta, on  je došao do mene i pokušao me udariti šakom u glavu, ali sam se izmaknuo, pa me udario nogom u bedru. Da se obranim krenuli smo se tući, a  kako je kraj auta bilo malo prostora, pali smo obojica na pod. Kada smo  se podigli, on je počeo trčati unatrag jer me je htio snimiti, ali je zapeo za  nešto i pao na ruku koju je držao u džepu. Tako je zadobio ozljedu lakta i  ozljede na glavi. Kad sam mu prišao želeći mu pomoći, s poda me je  udario nogom u trbuh, ispričao je Surać svoje viđenje predmetnog događaja, tvrdeći da je Bajlo prvi na njega nasrnuo.

S Kalmetom nije imao osobne kontakte 

Surać je više puta u svojoj obrani i tijekom ispitivanja negirao da je  imao osobne kontakte s bivšim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom  i bivšim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem jer ga, kako je kazao,  politika ne zanima, već ih poznaje samo kao javne osobe. S druge strane,  oštećeni Bajlo isticao je da je Surać izabran za predsjednika NO NK Zadra dok je gradonačelnik bio Kalmeta.

- Za predsjednika NO predložio me je Mladen Anić koji je na tu dužnost dao ostavku, a izabrali su me članovi NO, odgovorio je Surać. Za Livakovića je rekao da je s njegovom firmom D&Z imao poslovnu suradnju  na jednom svom projektu, zbog čega su se čuli jednom ili dva puta.

Upitan zašto je na nogometnoj utakmici održanoj u Zagrebu bio u ekipi HDZ-a, a ne u suprotnoj ekipi sa sportskim zvijezdama, Surać je odgovorio da je prebačen u stranačku ekipu radi omjera snaga. 

Tvrdnju da ga ne zanima politika, Bajlova odvjetnica Dalija Orešković  pokušala je demantirati činjenicom da je Surać bio na nezavisnoj listi  Rena Sinovčića za lokalne izbore 2013., na što je Surać rekao da je tamo  bilo puno sportaša i da je on bio rangiran na 24. mjestu.

Sutkinja Meštrović novu je raspravu s iznošenjem završnih riječi sazvala za 19. ožujka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno