Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tužiteljstvo podignulo optužnicu protiv Damira Miškovića i njegovog oca Šime

14.02.2019. 17:26
Tužiteljstvo  podignulo  optužnicu  protiv Damira  Miškovića i  njegovog oca  Šime


Zbog nezakonite gradnje na pomorskom dobru kojom su  ispred obiteljske kuće uzurpirali 200-tinjak metara obale u Miškovićima  na otoku Pagu, Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zadru je podiglo optužnicu protiv četiri muškarca i jedne tvrtke. 
Šimu Miškovića (80) i njegova sina Damira (54), predsjednika NK Rijeka,  ODO tereti da su investirali u gradnju na pomorskom dobru, a Iliju  Bearu i Iliju Babića, građevinare iz Zagreba, te Bearinu tvrtku Teh gradnja d.o.o. da su te nezakonite radove izveli.   
Prema optužnici Šime Mišković je u ime svog sina Damira, koji živi i  radi kao menadžer u Nigeriji, s Bearom dogovorio izgradnju obiteljske  kuće u Miškovićima na zemljišnoj čestici 2218/55 k.o. Dinjiška, nakon  čega je te poslove izvela Bearina tvrtka Teh gradnja, a radove vodio Babić.   
Bez građevinske dozvole
– Iako su svi bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru –  obalnom pojasu, bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva,  paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu duž čestica i  na samim česticama 2218/11 i 2218/12 k.o. Dinjiška, Beara i Babić su po  nalozima Miškovića u vremenu od 14. ožujka 2014. do 14. veljače 2017.  izgradili obalnu tri metra široku i 179,95 metara dugu šetnicu s rampom  dimenzija 9×2,7 metara, uz koju su izgradili 170,85 metara dug i tri do 3,8  metara visok ogradni zid. Također, izgradili su i dva mula u moru s betonskim platoom – jedan površine 9,7 x 6,8 metara sa stepenicama, a  drugi trapeznog oblika 3,20-3,45 x 4,35- 4,90 metara. Uz to su napravili i  kameni nasip nepravilnog oblika tlocrtne dimenzije 11,40 x 13,70 metara, izgradili još dva betonska stubišta na dijelu k.č. 2218/11 te prizemnu  građevinu površine 12,10 x 8 metara, kao i stubište na dijelu k.č. 2218/12  s platoom dimenzija 5,6 x 6,4 metara, navedeno je u optužnici u kojoj  stoji i da su četvorica muškaraca sve to izgradili usprkos rješenju Lučke  kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim je "Teh gradnji" d.o.o. zabranjena opisana gradnja.  
Moraju sve srušiti
– Pravna osoba "Teh gradnja" d.o.o. Zagreb je kaznenim djelom koje su  počinili Ilija Beara kao direktor i Ilija Babić kao poslovođa povrijedilo  dužnost ishođenja građevinske dozvole za gradnju na području od posebnog državnog interesa, protivno čl. 3. i 4. Zakona o pomorskom dobru i čl. 45. Zakona o prostornom uređenju te čl. 106. Zakona o gradnji  pa su time tako sva četvorica okrivljenih počinili kazneno djelo protiv  okoliša – protupravnu gradnju iz čl. 212. Kaznenog zakona, dok je trgovačko društvo Teh Gradnja d.o.o. odgovorno za učin kaznenog djela protupravne gradnje iz čl. 212. Kaznenog zakona. Stoga tražimo da im sud  izreče kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uz izricanje uvjetne  osude s rokom kušnje dvije godine te solidarnu obvezu da poprave štetu,  odnosno sruše protupravnu gradnju i obalu dovedu u prvotno stanje,  navedeno je u optužnici kojom se od suda za tvrtku Teh gradnja po odgovornoj dužnosti traži novčana kazna od milijun kuna. 
Oglušili se o rješenja inspekcije
U obrazloženju optužnice stoji kako je Služba kriminalističke policije  PU zadarske podnijela protiv četvorice muškaraca i tvrtke podnijela kaznenu prijavu još 14. studenog 2017. zbog protupravne gradnje te da osnovana sumnja da su oni zaista to počinili proizlazi iz inspekcijskih nadzora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva  zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, rješenja i zapisnika  koje su nadležna tijela – Lučka kapetanija Zadar i Uprava za inspekcijske  poslove Zadar, u vezi tih nadzora sačinili, iako nitko od njih nije želio iznositi obranu, već su iskoristili mogućnost obrane šutnjom. Okrivljenicima su neki sumještani pokušali dati alibi, no ODO drži kako je on bezpredmetan jer je rješenjem Upravnog odjela za provedbu dokumenata,  prostornog uređenja i gradnje zadarske županije odbačen zahtjev Grada  Paga za izdavanje lokacijske dozvole za građenje – uređenje obale u  Miškovićima, na više čestica među kojima su navedene i čestice iz  2218/11 i 2218/12 na kojima su radove izveli optuženici.   
– Iz priložene dokumentacije – uplate prema okrivljenoj građevinskoj  tvrtci vidljivo je da ih je obavljao Damir Mišković i to u znatno većem iznosu nego što je ugovorena gradnja samog stambenog objekta – za bruto  2.581.940,85 kuna. Preostalo plaćanje se očito odnosi na obimne  građevinske radove iz činjeničnog opisa ove optužnice, slijedom čega je  izveden zaključak da je Damir Mišković djelovao u dogovoru s ocem koji  je ugovorio izgradnju kuće, a jasno je i   da toliki obim izgradnje mimo  ugovorenog stambenog objekta nije mogao biti proveden bez znanja direktora tvrtke Ilije Beare. 
U prilog optužbi među ostalim navedeno je i rješenje o rušenju obalne  izgradnje Uprave za inspekcijske poslove Zadar od 2. ožujka 2017. te  rješenje o rušenju stambene građevine od 13. ožujka 2017. s pregledom  postupanja Ministarstva, zapisnik o inspekcijskom pregledu od 23. studenog 2016. s fotografijama, zapisnik od 21. veljače 2017. i 2. ožujka  2017. godine.
Zadarski list o ovom je događaju već izvještavao… https://www.zadarskilist.hr/clanci/07122016/otac-predsjednika-nk-rijeke-bespravno-betonirao-30-metara-zida-i-morske-obale