Udruga slijepih već pet mjeseci bez rukovodstva!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Nakon optužbi za nezakonito poslovanje
U Udruzi slijepih Zadarske županije su nam potvrdili kako još uvijek čekaju na odgovor Ministarstva uprave te Ureda državne uprave u Zadru vezano za regularnost izborne skupštine. Naime, na toj je skupštini za novog predsjednika izabran njihov član, Mladen Bajlo
arhiva Zadarski list
Unatoč pravnim poteškoćama sjedište Udruge slijepih Zadarske županije otvoreno je za članove

Nevjerojatno zvuči podatak da udruga koja skrbi o slijepim  osobama već više od pet mjeseci radi bez rukovodstva. Saznali smo to  provjerom u Udruzi slijepih Zadarske županije u kojoj su nam potvrdili  kako još uvijek čekaju na odgovor Ministarstva uprave te Ureda državne  uprave u Zadru vezano za regularnost izborne skupštine. 

Naime, na toj je skupštini za novog predsjednika izabran njihov član,  Mladen Bajlo, no on se ne može prihvatiti ove dužnosti dokle god Ministarstvo i Državna uprava u Zadru ne potvrde njegov izbor.

Cijeli je slučaj dospio na ove dvije instance jer je Udruga prijavljena  Državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje na pronevjeru novca. Nakon početka istrage njeni su članovi ostali bez rukovodstva te Udruga  djeluje samo na papiru. Srećom za članove, njeno je sjedište otvoreno te  se članovi mogu Udruzi obratiti za najosnovnije informacije.  

Kao što znamo, afera je u javnosti buknula krajem rujna kada su  tajnica Udruge, Gordana Čizmin, i predsjednik Slobodan Vladović, prijavljeni  zbog nezakonitog rada Udruge. Tajnici se na teret stavljalo da joj je s  računa Udruge novac  isplaćivan preko fiktivnih studentskih ugovora, a  sve to uz dozvolu predsjednika Slobodana  Vladovića.  

U Hrvatskom savezu slijepih tada su nam kazali kako su za to saznali  od revizije koju su poslali u Zadar te koja je, prema riječima izvršne predsjednice Hrvatskog saveza slijepih, Andreje Veljača, utvrdila niz nezakonitosti u radu. 

Čizmin i Vladović za naš su list kasnije opovrgli ove optužbe rekavši  kako je sve to najobičnija laž te da je riječ o osveti predsjednice Veljača za  koju zadarski ogranak Udruge nije htio glasovati. Vladović nam je tada  izjavio kako je čak protiv Veljača pokrenut istražni postupak i to još  2015.  godine "zbog malo više novca koji su uzimali preko studenata".

- Udruga je sada u pat poziciji, ali radimo redovno i dobili smo potvrdu za videćeg pratitelja, iako su nam i to pokušali stopirati. Da ima tih  fiktivnih ugovora valjda bi me dosad netko pozvao na razgovor. A Veljača  je došla ovdje u svibnju i otela registre sa sjednicama naših izvršnih odbora i skupština, kao i pečat i nisu htjeli potpisati da su uzeli, poručio je  tada bivši predsjednik Udruge slijepih u Zadru, Slobodan Vladović. 

Članovi Udruge tako čekaju rasplet situacije u Ministarstvu uprave kojemu je poslana sva dokumentacija s izborne skupštine, kao i iz Ureda  državne uprave u Zadru, s obzirom da će tek tada znati važe li im odluke  sa zadnje izborne skupštine ili će morati sazivati novu.

No u svemu ovome nije jasno zašto postupak pred ovim institucijama  traje toliko dugo, s obzirom da se zna kako je riječ o slijepim osobama  kojima, dakle, što prije treba omogućiti svu pomoć njihove udruge.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno