Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Besplatno friziranje i pedikura u Lovačkom domu na Jankolovici

15.02.2020. 16:15


U povodu Valentinova, biogradska Udruga Nada u suradnji s Obrtničkom školom Gojka Matuline Zadar u Lovačkom domu Jarebica na Jankolovici iznad Biograda, priredila je dobrotvornu akciju pod nazivom »Umirovljenicima na dar za Valentinovo«.
Drago nam je da smo uspjeli zainteresirati naše sugrađane starije životne dobi za ovu akciju, kazala je Ivana Stamičar predsjednica Udruge Nada koja broji preko 200 članova iz Biograda na Moru, od čega je oko 70 aktivnih.
Mladi se još školuju, usavršavaju svoja znanje i vještine, dok je umirovljenicima zagarantiran tretman za nula kuna. I, naravno, dobar provod.
– Uz besplatne usluge, međusobno druženje i komunikaciju, naše članice su pripremile fritule, a meštar Ivan Došen popularnu biogradsku »ćućku« ili paštu-fažol za prste polizati, istaknula je Stamičar.


«Mušterije« više nego zadovoljne
Mlade učiteljice zadarske Obrtničke škole Anđela Šarić, stručna učiteljica pedikure, i Doris Perinović, stručna učiteljica frizera, koje sa svojim učenicima 2.c i 3.b razreda provode ovu humanitarnu akciju vješto i sigurno baratale su škarama, fenom, britvicama i ostalim priborom tako da su »mušterije« bez sumnje bile više nego zadovoljne.
– Ove humanitarne akcije koje provodimo pod motom »Matulinina srca« ujedno su i praksa za naše učenike. Odazovemo se na svaki poziv, rekla je Anđela Šarić.
Naime, zadarska škola već dugi niz godina organizira humanitarnu aktivnost u sklopu koje učenici posjećuju Dom za odrasle osobe »Sv. Frane« te daruju štićenicima usluge šišanja, friziranja i pedikiranja. Pred božićne blagdane bile su kod umirovljenika u Sv. Filipu i Jakovu, a početkom veljače i u Pakoštanima.
– Pored usavršavanja, komunikacije i ophođenja jednako je važno da mladi ljudi prihvate volontiranje, naglasila je Doris Perinović.


Sretno Valentinovo i onim samima
Zbog specifičnosti zanimanja za koja se obrazuju učenici, odnosno uglavnom učenice, nastave i prakse nikad nije dosta.
– Sretna sam zbog ove akcije, sretna kada vidim nasmiješena lica ovdašnjih umirovljenika i organizatora, kaže Marta Pandžić iz Vrane, buduća pedikerka.
Da godine nemaju veze sa željom za životom, željom za uljepšavanjem, moglo se vidjeti na licima svih nazočnih umirovljenika, poput 70-godišnje Nade Marić, bivše bankarice.
– Ovakve akcije su zaista pohvalne, već se radujem nekoj sljedećoj akciji, poručila je gospođa Neda.
Pod nadzorom stručnih učiteljica učenice su dignule atmosferu u Lovačkom domu Jarebica.
– Učenice su sasvim ozbiljno i odgovorno krenule u šišanje moje glave i to sve popraćeno s mladenačkim štihom, zadovoljno je komentirao 83-godišnji Šime Mazić, dok je Milka Buoavac (67) svima čestitala blagdan svetog Valentinova, i onima koji su sami.