Dilber: Nismo statut ŽUC-a mijenjali zbog Branka Kutije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Upravno vijeće donijelo odluku o raspisivanju natječaja za ravnatelja
Istina je da smo statut na pretprošloj sjednici izmijenili, ali ne zbog gospodina Branka Kutije, već isključivo zbog prilagodbe statutima ostalih županijskih uprava za ceste u Hrvatskoj, kaže predsjednik Upravnog vijeća zadarskog ŽUC-a, Željko Dilber
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL
Upravno vijeće ŽUC-a provest će javni natječaj za izbor ravnatelja ove ustanove - Željko Dilber

Upravno vijeće Županijske uprave za ceste na najnovijoj je sjednici donijelo odluku o raspisivanju natječaja za ravnatelja ove ustanove. Naime, vršitelju dužnosti, Branku Kutiji, uskoro ističe mandat te Vijeće mora krenuti u izbor novog ravnatelja.
S obzirom da je riječ o HDZ-ovcu te da je, prije svega, Kutija napravo velike pomake u ovoj županijskoj ustanovi, iz stranke se neslužbeno može čuti kako će mu status biti produljen i u punom mandatu, odnsono bez v. d. prefiksa. U prilog njegovoj kandidaturi ide i činjenica da je u međuvremenu izmijenjen statut ŽUC-a bez kojega se Kutija jednostavno ne bi mogao javiti na natječaj, budući da dosad nije ispunjavao glavne uvjete.
Naime, naš je list još u ožujku prošle godine pisao o tome kako će Županijska uprava za ceste pokrenuti izmjene statuta jer Kutija nema potrebnu diplomu. Kao inženjeru tekstilno-kemijske tehnologije već mu je u startu onemogućeno javljanje na natječaj koji traži VSS ili VŠS graditeljskog, prometnog ili ekonomskog smjera. Izmjenama statuta ta je prepreka pak riješena.

Pet kandidata na prošlom natječaju

Da je ovaj pravni akt izmijenjen potvrdio nam je jučer i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a, Željko Dilber, napominjući ipak kako nije riječ ni o kakvim prilagodbama aktualnom v. d. ravnatelju, već o prilagodbama istim aktima drugih županijskih ustanova. Naime, evo što nam je Dilber izjavio nakon najnovije sjednice:
- Donijeli smo odluku o raspisivanju natječaja za ravnatelja, kao i o uvjetima natječaja. Istina je da smo statut na pretprošloj sjednici izmijenili, ali ne zbog gospodina Branka Kutije, već isključivo zbog prilagodbe statutima ostalih županijskih uprava za ceste u Hrvatskoj, pojašnjava Dilber.
No, neće Kutija biti jedini kandidat, naprotiv, ovo je izuzetno atraktivno mjesto na koje se u pravilu javlja poveći broj kandidata. O tome koliko njih želi biti prvim čovjekom ove županijske ustanove najbolje govori podatak o broju prijavaljenih na zadnjem natječaju za ravnatelja ŽUC-a objavljenom prošle godine. Naime, svoje su prijave poslala čak peterica njih: Mario Bakmaz, Dinko Kardum, Dinko Jović, Marko Klanac i Denis Batur.

Prijavljen i Povjerenstvu

O atraktivnosti ovog mjesta, međutim, govori i podatak da je Kutija, uoči imenovanja za v. d. ravnatelja ŽUC-a, prijavljen čak i - Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa! Netko je očito htio spriječiti njegovo imenovanje te je Povjerenstvu poslao prijavu zbog zapošljavanja u ŽUC-u prije isteka zakonskog roka od obnašanja dužnosti gradonačelnika Benkovca. U Povjerenstvu su nam tada potvrdili da su potiv Kutije doista pokrenuli postupak, i to »iz razloga što se kao dužnosnik zaposlio u Županijoj upravi za ceste Zadarske županije prije isteka razdoblja od godinu dana nakon prestanka mandata gradonačelnika Benkovca, a za vrijeme njegova mandata Grad Benkovac je bio u poslovnim odnosima sa ŽUC-om«.
Zbog Kutijinog odlaska U ŽUC reagirao je i jedan od glavnih HDZ-ovih oponenata, županijski vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač, koji je čak od Inspekcije rada zatražio provođenje nadzora u Županijskoj upravi za ceste. No, iz ŽUC-a mu je tada odgovorenom kako je njegovo zapošljavanje bilo po zakonu jer je na mjesto zamjenika ravnatelja primljen sukladno Zakonu o ustanovama koji, pak, kaže da za primanje u radni odnos novih zaposlenike nije propisana obveza objavljivanja javnog natječaja.
Povjerenstvo je utvrdilo kako je Kutija u ovom slučaju bio u sukobu interesa čime je prekršio Zakon, no i u stranci i u ŽUC-o o njegovu radu ovih godinu dana govore sve najbolje.
Bit će stoga zanimljivo pratiti tko će biti primljen na čelo jedne od najvažnijih županijskih ustanova, a osobito koji će se kandidati javiti, odnosno hoće li to biti iste osobe s prošlog natječaja.

PREKRŠIO ZAKON »PRERANIM« ZAPOŠLJAVANJEM U ŽUC-U

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako se »Branko Kutija zaposlio u Županijskoj upravi za ceste zaposlio prije isteka razdoblja od godinu dana nakon prestanka mandata gradonačelnika Benkovca, a za vrijeme njegova mandata Grad Benkovac je bio u poslovnim odnosima sa ŽUC-om«

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno