Uskok podigao optužnicu protiv 16 zadarskih okrivljenika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Terete se da su kroz sufinanciranje energetske obnove Zadarsku županiju oštetili za 569.400 kuna
Prvookrivljeni Daniel Pavić je bio zaposlen na mjestu savjetnika Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije, a ostalih petnaestero su vlasnici obiteljskih kuća
ZVONKO KUCELIN
Zadarska županija htjela je sufinanciranjem energetske obnove pomoći građanima, ali je u tom poslu prevarena

SPLIT - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 16 hrvatskih državljana (1981., 1952., 1954., 1962., 1963., 1980., 1986., 1988., 1958., 1981., 1978., 1987., 1975., 1977., 1974., 1947.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.
Optužnicom se prvookrivljenom Danielu Paviću stavlja na teret da je, od 11. svibnja do 29. lipnja 2018., u Zadru, kao savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća na području Zadarske županije u 2018. godini, na traženje drugookrivljevnog do osmookrivljenog kao podnositelja zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u nakani da im pribavi nepripadnu materijalnu korist, dogovorio da će im na temelju Javnog poziva prikupiti dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva i ishoditi dobivanje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća.

Tražio pravo prvenstva

Budući da je u Javnom pozivu bilo naznačeno da pravo prvenstva imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, Pavić je izradio koverte s imenima, prezimenima i adresama okrivljenika i u njih uložio razne dokumente nepovezane s prijavnom dokumentacijom, odnosno prazne listove papira formata A4. Potom je od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio da na koverte otisne prijemni štambilj od prethodnog dana kako bi podnositelji dobili pravo prvenstva, iako je znao da su podnositelji trebali osobno ili putem pošte podnijeti zahtjeve. Kada je to službenica odbila, podnositelje je uputio da osobno predaju zahtjeve, što su ovi i učinili. Međutim, bespovratna sredstva za energetsku obnovu nisu im dodijeljena jer je Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva, za vrijeme dok je prvookrivljeni bio odsutan s posla, otvorilo njihove koverte i utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija.
Nadalje, prvookrivljeni je od 21. srpnja do 31. prosinca 2017., u istom svojstvu te s ovlastima za provedbu Javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2017. godini, drugookrivljeni, četvrtookrivljeni, šestookrivljeni te osmookrivljeno do 15-okrivljenog, u nakani da im pribavi nepripadnu materijalnu korist i znajući da ne ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom, na njihovo traženje predložio ih kao osobe koje ispunjavaju te uvjete. Ne sumnjajući u ispravnost takvog prijedloga, župan Zadarske županije Božidar Longin je 27. prosinca 2017. donio Odluku o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća u Zadarskoj županiji u 2017. godini prema kojoj se navedenim okrivljenicima isplaćuju iznosi sufinanciranja, iako njihove obiteljske kuće nisu bile obnovljene ili nisu u prijavama dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Na taj način je prvookrivljeni Zadarsku županiju oštetio za 277.200 kuna.

Dva javna poziva

Osim toga se prvookrivljeni tereti da je, ponovno u istom svojstvu s ovlaštenjem za provedbu Javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u 2016. godini, od 8. lipnja do 31. prosinca 2016., na nagovor i traženje 16-okrivljenog, znajući da on ne ispunjava uvjete propisane Javnim pozivom, u nakani da mu pribavi nepripadnu korist, predložio ga kao osobu koja ispunjava uvjete, a na temelju kojeg prijedloga je župan Zadarske županije Stipe Zrilić 21. prosinca 2016. donio Odluku o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća kojom se 16-okrivljenom isplaćuje 15 tisuća kuna, čime je 16-okrivljenom u navedenom iznosu pribavio imovinsku korist na štetu Zadarske županije.
Ujedno je prvookrivljenom za svoje usluge od trećeokrivljenog, 11-okrivljenog i 16-okrivljenog tražio i dobio novčane naknade u iznosima od od tri tisuće kuna, 10.800 kuna i 1.200 kuna te 50 eura i tako si pribavio imovinsku korist od 15 tisuća kuna i 50 eura. Na opisani način je Zadarsku županiju oštetio za ukupno 292.200 kuna.
U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi od svih okrivljenika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)