Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadrani se odazvali akciji »Srcem i knjigom za život«

15.02.2020. 14:30


U dvorani Matice hrvatske u Zadru jučer je organizirana humanitarna akcija pod nazivom »Srcem i knjigom za život«. Riječ je o drugoj ovakvoj akciji koju zadarski Ogranak provodi na dan zaljubljenih, sv. Valentina, a kojom se prikupljaju novčana sredstva u humanitarne svrhe. Tako je prošle godine, doznajemo od predsjednika zadarskog Ogranka Matice hrvatske dr. sc. Radomira Jurića, ovakva akcija imala za cilj prikupljanje novca za zadarsku Ligu protiv raka, o ove je godine prihod namijenjen za liječenje Darije Šimunov, Zadranke kojoj je dijagnosticirana neuroborelioza i koja već godinama vodi tešku i hrabru bitku za ozdravljenje.
Tijekom jučerašnjega trajanja akcije od 10 do 13 sati građani su tako mogli kupiti neka od izdanja zadarskog Ogranka Matice hrvatske po promotivnim cijenama, a prvih dvadeset kupaca uz kupljenu knjigu dobilo je na dar ružu. Cvijeće je za ovu hvalevrijednu prigodu donirala tvrtka Nasadi d. o. o.
– Izloženo je stotinjak izdanja Matice hrvatske različite tematike, od novijih publikacija do starijih izdanja. Najskuplje knjige stoje sto kuna, dok se većina prodaje po principu dobrovoljne donacije, što znači da se knjiga može kupiti već za 20 kuna, kaže dr. sc. Miro Jurić i ističe da je naglasak na knjizi Darije Šimunov – zbirki pjesama »Prije mraka«, koja je objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru.
Ovu akciju provela je Mladež Matice hrvatske s ciljem, kako nam je kazala Matea Lončar, da se na jučerašnji dan zaljubljenih ljubav i solidarnost izrazi kupnjom knjige.
– Knjiga može biti lijep dar voljenoj osobi, a s druge strane kupnjom knjige pomaže se liječenje naše sugrađanke Darije Šimunov, kaže Matea Lončar iz Mladeži Matice hrvatske u Zadru, te navodi kako je ponuda izdanja šarolika i obuhvaća i prozu i poeziju, te brojne knjige vezane uz zadarsku povijest, geografiju, zadarske otoke, kao i izdanja Zadarske smotre i dr.
Zadranka Darija Šimunov, podsjetimo, godinama je zbog neuroborelioze, koju uzrokuje ugriz krpelja, prikovana za krevet i potrebna joj je skupa robotska terapija kako bi nakon više od 14 godina mogla ponovno hodati. Liječenje je vrlo skupo i stoga su ovakve akcije uvijek vrijedan doprinos razvijanju solidarnosti kod građana, ali i konkretna pomoć oboljelima.