Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA Četiri trice u završnici zadržale Krešu kod kuće

14.02.2021. 09:49


Košarkaši Zadra uzeli su prvi trofej ove sezone, njima sigurno najmiliji nazvan po zadarskoj košarkaškoj legendi Krešimiru Ćosiću, svladavši Split u vrlo uzbudljivoj finalnoj utakmici odigranoj u Omišu. Momčad s Višnjika je tako obranila osvojenu lanjsku titulu s kojom se klub iz grada košarke postavio na pijedestal ovog natjecanja s ukupno osvojenih osam naslova, ostavivši Cibonu i Cedevitu na sedam Kup titula. Uistinu veliku utakmicu su odigrali igrači pod vodstvom Veljka Mršića pokazavši Splitu da su dva dosadašnja poraza od njih bili tek »lošiji dani u uredu« i zato su kad je najviše trebalo, u utakmici koja pobjedniku donosi sve, a gubitniku ništa, demonstrirali pravu mušku partiju koja je neodoljivo podsjećala, osim svojim završetkom, na onu polufinalnu s Cibonom odigranu prije tri dana na Višnjiku. »Žuti« su proveli veći dio finalnog dvoboja u zaostatku i održavali se ponajviše na račun ubojitog vanjskog šuta, no na kraju su »poginuli« od vlastitog oružja jer su ih baš tricama Zadrani zasuli u trenutku kad je na semaforu stajalo tek poen viška na njihovom kontu (66:67) i kad je sve govorilo da će pobjednika Kupa odlučivati jedna lopta. No, nisu imali očito košarkaši Zadra ni živaca ni vremena ulaziti u neizvjesnost, odlučno su pokopali sve nade Splita da mogu do svog prvog trofeja nakon dugih 17 godina čekanja i na kraju se pehar pobjednika iz ruku Krešine kćerke, Ane Ćosić Pajurin, našao u posjedu kapetana Zadra, Dominika Mavre i njegovih suigrača, koji su zasigurno burno proslavili uspjeh i koji će im ne sumnjamo donijeti ogroman podstrek da se do kraja sezone konačno u Krešin dom donese trofej kojeg u Zadru nisu vidjeli još od 2008. godine i oproštaja od hrama košarke u Jazinama.


Igrači s klupe
Vrlo ugodno su iznenadili i plavi i žuti s vrlo dinamičnim otvaranjem, potpuno suprotnim od onog što se očekivalo u utakmici koja odlučuje o trofeju. Napadačka raspoloženost primjetna je bila kod oba sastava, a prvi su »špinu« otvorili Splićani koji su nakon tri minute imali i prvo osjetnije vodstvo (7:2). Luković je najavio širokim napadačkim repertoarom da će biti iznimno opasan po obranu Zadra, no ubrzo je uslijedio odgovor branitelja naslova i to serijom 12:2 koju su načeli tricama Bursać i Mavra, a završio Onuaku sa šest koševa u nizu za bijeg na pet viška (9:14). Mršićeva momčad je nakon početnog nesnalaženja uspostavila autoritet na terenu koji je vrijedio praktički do pred odlaska na odmor kad su se »žuti« uspjeli stabilizirati i naznačiti da neće dozvoliti tzv. jednosmjernu ulicu koje su se mogle vidjeti u njihova dva prethodna međusobna ogleda s dalmatinskim rivalom. Ipak je finale Kupa nosilo svoju bremenitost i posebnu težinu te su shodno tome borbenost i htijenje bili na maksimumu u oba tabora, pa je i daljnji tijek događanja u omiškom Ribnjaku ukazivao da će se do kraja gledati neizvjestan dvoboj. Nije takav dojam odavalo kretanje rezultata krajem prve dionice, kao i većim dijelom druge, jer su veću glad za pobjedom prikazivali igrači s Višnjika zaključivši prvih 10 minuta s pet plusa (19:24), a slično odstojanje vrijedilo je i za sljedećih pet-šest minuta koju je definitivno obilježila druga Mršićeva postava. Čak 12 poena igrača s klupe naspram tek dva splitske klupe pokazalo se Zadranima dobitnom kombinacijom na otvaranju druge četvrtine, a Skelinova momčad je muku mučila s izgubljenim loptama koje je pak uspješno nadomjestila s čak 10 napadačkih skokova što će ih i pred prvog poluvremena vratiti u rezultatski balans. Uz skok iskazali su se »žuti« i u vanjskom šutu, pa su tricama Čampare i Kedže u 17. minuti vratili sve na početak (32:32). Kako nesreća nikad ne dolazi sama tako su plavi upali u hendikep u tim trenucima i s trećom osobnom Onuakua. To je značilo da će morati kontrolu zadarske igre u svoje ruke preuzeti Carter na čiji brk ide ipak neloših tri plusa (34:37) Zadra s čim je osiguran koliko-toliko vedriji pogled prema nastavku.


Mavra i Jordano presudili
Slična priča iz prve dvije četvrtine odvijala se i u trećoj. Split je ekspresno anulirao zaostatak i poveo preko Marčinkovića (38:37), međutim nisu imali rješenja za vrlo raspoloženog Bursaća čija dvica i trica vraćaju Zadru finih šest prednosti (41:47). Ni tu se nije Zadar uspio odlijepiti jer je Split kao i mnogo puta u prijašnjem dijelu utakmice osigurao povratak u egal dalekometnim ubačajima. Čampara i Marčinković spuštaju prednost Zadra na samo dva koša (48:50), i kad se nekako osjećalo da bi »žuti« mogli i preskočiti Mršićeve igrače za kraj treće dionice su im plan pokvarili Jordano i Onuaku. Tako da su Zadrani u završnih 10 minuta ušli sa sedam viška na svom kontu (50:57), ali i svjesni da im ta prednost ne znači ništa posebno kad su Splićani pokazivali neumoljivost izvan perimetra. Tako se i zbilo jer su »žuti« u pet minuta na račun osam vezanih poena Lukovića, od čega su bile dvije trice, ponovno vratili utakmicu u potpuno neizvjesne vode (64:65). No, nije ni taj novi povratak Splićana pokolebao momke u plavim dresovima koji su odlučili uzvratiti istim oružjem, tricama. Vezali su Bursać i Carter dva šuta izvan 6.75 metara za 66:73, na trenutak je Marić smanjio na 68:73, a onda su zadnji čavao u lijes nadanja »žutih« da mogu do Krešinog trofeja zabili Mavra i Jordano čiji dalekometni šutevi donose Splićanima nedostižnih 11 razlike (68:79). Junake ove velike pobjede potpuno je nezahvalno tražiti jer je cijela momčad Zadra uistinu dala svoj doprinos i svi Mršićevi igrači su se na kraju upisali u strijelce. No, trojac Onaku-Bursać-Carter se ipak izdvajao u odnosu na ostale. Američki centar ponovno je izdominirao splitsku visoku liniju s učinkom od 16 poena i devet skokova, Bursać je potvrdio svoju top formu u zadnje vrijeme i s bitnim poenima je popločao put do pobjede, ubacivši 14 koševa uz pet uhvaćenih lopti dok je uobičajenu porciju Splićanima isporučio i raznovrsni američki bek Carter, s učinkom od 13 poena, šest skokova i pet asistencija. Kod Splita je izand ostalih bio Marko Luković sa 20 ubačaja.
 




Chinanu Onuaku MVP finala
Lani je to priznanje zaslužio današnji kapetan Zadra Dominik Mavra, a ove godine u Omišu pehar za najkorisnijeg igrača finala Kupa Krešimira Ćosića išao je u ruke Chinanua Onuakua koji je zaključio dvoboj s jednim skokom do dvostruko-dvocifrenog učinka (16 poena, devet skokova, jedna asistencija i četiri blokade). Iako su u konkurenciji za ovaj individualni trofej definitivno konkurirali svojim odličnim izvedbama i Aleksandar Bursać (14 poena, pet skokova) i Justin Carter (13 poena, šest skokova i pet asistencija) sigurno je Amerikanac nigerijskog podrijetla bio taj »match-winner« za zadarsku momčad ne samo zbog ukupne valorizacije od 28 indeksnih poena već što je i doslovno u džep stavio centre Splita Antonija Vrankovića i Marina Marića te tako bitno determinirao krajnji ishod dalmatinskog finala.
 
 


SPLIT 70
ZADAR 79
(19:24, 15:13, 16:20, 20:22)
OMIŠ – Gradska sportska dvorana Ribnjak. Bez gledatelja. Suci: Luka Kardum Tomislav Vovk i Denis Hadžić.
SPLIT: Perković, Gizdavčić, Perasović, Kedžo 4, Ukić 9, Marčinković 12, Bajo, Čampara 6, Babić 4, Vranković 4, Luković 20, Marić 11. Trener: Ivica Skelin.
ZADAR: Carter 13, Jordano 10, Justice 6, Palokaj 2, Vuković 2, Bursać 14, Junaković 4, Mavra 8, Onuaku 16, Planinić 2, Kraljević 2. Trener: Veljko Mršić.
Šut za dva: Split 17-38 (44%); Zadar 23-38 (60%).
Šut za tri: Split 10-32 (31%); Zadar 8-21 (38%).
Slobodna bacanja: Split 6-10 (60%); Zadar 9-14 (64%).
Skokovi: Split 42 (22+20); Zadar 35 (26+9).