"Valentinovo bi, dok god imamo kome reći volim te, trebalo biti svaki dan"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
O ljubavi u doba korone s pjesnikinjom Magdalenom Marđetko
Autor: 
Valentinovo je možda drugačije koncipirano ove godine, s obzirom da nema romantičnih gradskih izlazaka i večera uz svijeće i cvijeće po restoranima. Ali ja ne vidim razlog zašto upravo takvu situaciju ne bismo iskoristili da ovaj dan učinimo posebnijim i intimnijim, skrivenim od očiju javnosti i svijeta, kaže Marđetko
Privatni album
U svemu oko sebe vidim i nesvjesno tražim inspiraciju - Magdalena Marđetko

Magdalena Marđetko je, kako kaže, jedna sasvim obična, znatiželjna i spontana djevojka koja voli život, ljude, rad s djecom, pisanu riječ i umjetnost, a za nju nema veće umjetnosti od pisanja i jačeg oružja od riječi.

Međutim, kada bi pak morala biti konretnija, Magdalena bi rekla da je sretno zaposlena učiteljica razredne nastave, a po prilici i čestoj unutarnjoj potrebi – pjesnikinja na društvenim mrežama.

Mlada Zadranka otkrila nam je što je pokreće, koje su najčešće teme u njenom stvaralaštvu, blagodati suvremene tehnologije kad je riječ o širenju umjetnosti, ali i Valentinovu u doba korone.

"Kroz poeziju volim"

Klasično pitanje, što te inspirira?

- Sve! Slike, trenuci, misli, osjećaji, događaji, ljudi... U svemu oko sebe vidim i nesvjesno tražim inspiraciju. Skupljam u sebi gomilu onih stvari pored kojih bi drugi možda samo prošli, ne obazrivši se i ne zastajući. U svemu tražim smisao i ljepotu. Reagiram na podržaje kroz pisanu riječ i poeziju. To je moj ispušni ventil, sredstvo teleportacije, način komuniciranja s ostatkom svijeta, ali i sa sobom. Sa svojim strahovima, sumnjama, dvojbama i odlukama. Kroz poeziju se radujem, smijem, tugujem, bolujem. Kroz poeziju volim. Ljubav je bila i ostala moj nepresušan izvor inspiracije!

Gdje se i kako rađaju teme, koje su najčešće?

- Pa teme se rađaju dok sjedimo u kafiću i pijemo neko trapističko pivo uz dim cigareta. Ili dok idem dužim putem i gledam izloge dućana nadajući se da će upravo u tom trenutku naići netko koga želim vidjeti. Tema se zna roditi u nekom izlasku ili u nekoj lijenoj popodnevnoj šetnji. Kroz neki ležerni jutarnji razgovor ili u noćnim dubiozama kada ljudi skidaju svoje maske i odlažu sve dnevne uloge. U slučajnom zagrljaju ili nespretnom poljupcu. Hoću reći, teme koje me privlače su svakidašnji život, zaljubljivanje, prekidi, pokušaji, fatalni susreti, neprežaljene ljubavi...

Seli li se poezija na društvene mreže? Koje su prednosti, a koji nedostaci?

- Smijem li uzvratiti protupitanjem – postoji li danas nešto što se već nije preselilo na društvene mreže? Mislim da o tom pitanju već sada možemo govoriti u prošlosti. Živimo u virtualnom svijetu, svi smo digitalni, električni, stvarnosti možemo dodati prefiks polu, a književnosti - e. No ne bih to smatrala nužno zlim i lošim, sve ima svoje prednosti i mane. Dok je nama, starim dušama, draži papir koji možemo pomirisati i ponosno objesiti na zid iznad kreveta ili zapaliti zajedno s bolnim uspomenama, mnogim ljudima, pogotovo mlađeg uzrasta, digitalni alati su jednostavniji, bliži i praktičniji. Nekoć smo morali šetati do knjižnice ili knjižare, danas smo jednim klikom na stranici koju poželimo otvoriti.

Rekla bih da je prednost pisanja na društvenim mrežama ta što lakše možemo doprijeti do većeg broja ljudi, pogleda i lajkova, a nedostatak bi bio upravo isti – jer ako umjetnost postane jednostavna i laka, za što ćemo se uhvatiti kad nam postane teško?

Riječi i misli među koricama knjige

Kakvi su tvoji budući planovi?

- Moj plan kroz daljnju budućnost je svakako skupiti sve riječi i misli između korica jedne knjige. Već neko vrijeme radim na tome, ali čekam pravi trenutak. Zbog posla sam trenutačno stisnula pauzu na tom polju, ali nikad ne prestajem pisati, a to je na kraju krajeva najbitnije. Želja mi je vratiti se i glazbi i stvaranju stihova pa poeziji koju pišem dodati i glazbenu kulisu. Na taj bi način moje pjesme otišle u jednom novom smjeru i potpuno se ostvarile u svemu što jesam i što volim.

Jesu li ljubav i Valentinovo otkazani tijekom pandemije?

- Nedaj Bože! Ljubav ne može biti otkazana, to bi bila smrt za čovječanstvo. Mrak na kraju tunela. Ljubav je uvijek sveprisutna, nekad u manjim količinama, nekad u većim, na trenutak nam se možda sakrije, ali nikad ne nestaje.

Valentinovo je možda drugačije koncipirano ove godine, s obzirom da nema romantičnih gradskih izlazaka i večera uz svijeće i cvijeće po restoranima. Ali ja ne vidim razlog zašto upravo takvu situaciju ne bismo iskoristili da ovaj dan učinimo posebnijim i intimnijim, skrivenim od očiju javnosti i svijeta. Ako mene pitate, Valentinovo bi uvijek trebalo biti takvo. Ali ako mene pitate, Valentinovo bi, dok god imamo kome reći volim te, trebalo biti svaki dan.

Što bi poručila čitateljima povodom današnjeg slavlja ljubavi?

- S obzirom da je današnji dan na osobit način posvećen ljubavi, rekla bih svima koji će ovo čitati da vole. Volite u tišini, volite glasno. Kroz riječi, djela, pjesme. Izgarajte za ljubav i ne dižite ruke od nje. Dajte sve i zahtijevajte sve. Budite svoji i tražite nemoguće. Radite bilo što, ali radite to sa srcem, iz ljubavi i za ljubav!

 

Društvene mreže

Više Magdaleninih stihova može se pronaći na Facebook stranici Magda Lena - Umjesto volim te i na Instagram profilu magda_lena_poetry.
 

Ako se ikada udaš

ako se ikada udaš

neka to bude iz ljubavi

neka ne bude za njih i zbog njih

neka bude zbog tebe

zbog vas

neka to bude kad ti želiš

i kako ti želiš

ako se ikada oženiš

oženi onu bez koje ne možeš

ne onu s kojom možeš

neka bude teško i iscrpljujuće

ostavi zadnje kapi znoja u toj borbi

ali ako ju osvojiš tad

prilično sam sigurna da ćeš ju imati do kraja

ako se ikada udaš

neka on bude bolji od onih prije

da ga ne uspoređuješ konstantno s njima

i sebe s njom i njega s njim

ustvari, ako se ikada udaš

uz njega zaboravi sve one druge

neka bude početak i kraj

potrudi se da nitko treći ne stoji između vas

ako se ikada oženiš

budi siguran da ćeš ju znati čuvati

i kad dođu oni teški dani

jer teški dani svima dođu

ali ako se odlučiš za nju tada

odluči se za nju svakog dana

budi joj štit i oslonac

jer što god ona rekla

vjeruj mi, nije toliko jaka

ako se ikada udaš

ne slušaj tuđe savjete

ne znaju oni što je bolje za tebe

slušaj sebe

slušaj njega

učini to ludo i zaljubljeno

a opet mudro i prisebno

ako se ikada udaš

učini to iz ljubavi

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)