Sanacija mula i lučice završit će do početka sezone

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Veliki infrastrukturni projekt obilježit će ovu godinu u Privlaci
Autor: 
Neki su se mještani žalili kako će sanacijom mula, i postavljanjem oplate u moru koja će spriječiti potkopavanje mula, brodovi koji pristaju biti previše udaljeni od mula pa ih je strah da ne dođe do oštećenja. Međutim, radimo sve za dugoročnu dobrobit. Zamislili smo da se ovim projektom sanira cijela lučica, tako bi kod nas pristajalo više brodova, kaže načelnik Begonja
Marin GOSPIĆ
Sanacija mula napravit će i red među brodskim vezovima

Općina Privlaka radi na poboljšanju infrastrukture, a od značajnijih projekata svakako treba izdvojiti izgradnju dječjeg vrtića koja ide polako, ali sigurno, radove na mulu i projekt Aglomeracije. Radi se o projektima kojima će se značajno podignuti kvaliteta života u Privlaci.

Vrtić za 80 djece

- Radovi se odvijaju prema planu, međutim, problem nam stvaraju poskupljenja materija nastala uslijed krize. To nam uvelike povećava troškove, ali radovi zbog toga neće kasniti. Sve se odvija onako kako smo zamislili i uskoro bismo trebali pokrenuti natječaj za uređenje, objašnjava Begonja dodajući kako će se vrtić, prema sadašnjem planu, otvoriti do listopada. Problem smještaja djece je velik, a otvorenjem vrtića, koji bi primao 80 djece, on bi se riješio. Općina je zakonski osnivač dječjeg vrtića i sve troškove održavanja, plaće zaposlenika te 60 posto naknade za boravak pojedinog djeteta plaća upravo Općina.
- Trenutno je vrtić smješten u prostoru škole, a prošle smo godine od Županije tražili i dopuštenje da jedan dio vrtića bude i u multimedijalnoj dvorani u prostoru osnovne škole. To smo i dobili, ali su opet neki ostali bez svog mjesta. Nadamo se kako će novi vrtić riješiti te probleme, kaže je Begonja i dodaje kako će vrtić imati i jaslice, a otvorit će i još radnih mjesta, što će poboljšati standard života u Privlaci.

Svečano otvorenje za Dan općine

Osim vrtića, još je jedan veliki infrastrukturni projekt koji će obilježiti ovu godinu u Privlaci, a to je sanacija mula u centru mjesta. Kako ističe Begonja, i taj je projekt naišao na kritike nekih mještana, ali želja Općine je da se utvrdi red i da se dobije riva pogodna za razne brodove.
- Neki su se mještani žalili kako će sanacijom mula, i postavljanjem oplate u moru koja će spriječiti potkopavanje mula, brodovi koji pristaju biti previše udaljeni od mula pa ih je strah da ne dođe do oštećenja. Međutim, radimo sve za dugoročnu dobrobit. Zamislili smo da se ovim projektom sanira cijela lučica, tako bi pristajalo kod nas više brodova. Dostavljen nam je i idejni projekt, koji nam je napravio Građevinski fakultet u Splitu. Idejno su tu i novi bočni gatovi koji bi, nadamo se, napravili reda među brodovima. Jedan je dio predviđen i za nautiku i smatramo kako je to budućnost za lučicu, objašnjava Begonja dodajući kako se nada da će sanacija mula donijeti red u nautiku. Kako sam smatra, ljudi bi bili spremni i platiti nešto više za vez, samo da postoji reda i brige. Cijeli projekt trebao bi biti gotov do početka sezone, otprilike do 15. lipnja, a zaokružilo bi ga postavljanje kipa privlačkom sabunjaru.
- Nadamo se kako će sve biti gotovo do Dana općine pa da će biti i jedno svečano otvorenje, kaže je načelnik.

Kasni projekt Aglomeracije

Ovih dana kreću radovi na proširenju i produbljenju plovnog kanala privlački gaz. Tvrtka Pomgrad je dobila natječaj. Projektom će se skratiti put od Privlake do otvorenog mora za nekih 18 milja. Radovi su kasnili zbog korone, ali kroz koji tjedan i oni kreću. Privlaka je i dio projekta Hrvatskih voda, Aglomeracija Nin - Privlaka - Vrsi čiji je cilj povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje na području aglomeracije, nažalost, u toj priči ne teče sve prema planovima.
- Početkom godine stigla nam je loša vijest vezana uz taj projekt, naime poduzeće Pfeiffer ide u stečaj i radovi na Aglomeraciji se prekidaju. Moramo priznati da je tu nastala mala panika. Održan je niz sastanaka s Hrvatskim vodama na tu temu. Pronašli smo neko načelno riješenje. Naime, njihova podružnica u Hrvatskoj je likvidna za nastavak radova, ali sve ovisi o središnjici u Njemačkoj koja je zapravo pod blokadom i čeka se zeleno svjetlo od njih, objašnjava Begonja dodajući kako radovi u Privlaci ipak jesu pokrenuti, ali stanje nikako nije zadovoljavajuće.
- Cijeli projekt kasni gotovo dvije godine, čekamo da započnemo s izgradnjom pročišćivača, a to nema smisla započinjati prije nego bude gotov ovaj dio s odvodnjom. To je projekt koji svakodnevno crpi energiju, ali mislimo da ćemo s njim podići kvalitetu života u mjestu, zakjučuje Begonja.

___________________________________________________________________________________________

Suradnja sa Županijskim cestama

Općina Privlaka uspostavila je suradnju i sa Županijskim cestama što će prema načelniku značiti iskorak.
- Trebali bismo raditi uspornike prometa. To su uspornici široki 2,5 metra, ima li bi i visinu i bili postavljeni na četiri mjesta, od toga jedan pored škole, a drugi pored groblja. Time bio ovaj cijeli južni dio doveli u jedno prometno mirovanje, koliko god je to moguće. Znamo da su se i roditelji žalili na brzu vožnju, a ovime bismo omogućili usporavanje prometa, mirniju vožnju i sigurnije stanje na cestama, kaže načelnik Begonja.

Presuda veliki udarac za Općinu

Općina Privlaka je sredinom prošlog mjeseca zaprimila presudu Županijskog suda u Splitu u pravnoj stvari tužitelja Stečajne mase iza RO-RO PROJEKT d.o.o. u kojoj je presuđeno u korist tužitelja. Potvrđena je to presuda Općinskog suda u Zadru kojom je naloženo Općini Privlaka da isplati iznos od 735.085,00 kuna plus kamate koje su zbog proteka vremena iznosile 1.093.533,49 kuna. Posljedica je to Ugovora o kupoprodaji nekretnine iz 2005. godine kojeg je tadašnja vlast sklopila s trgovačkim društvom RO-RO PROJEKT d.o.o. Više o ovoj presudi, kaže načelnik Privlake Gašpar Begonja ističući kako je ovo veliki udarac na Općinu.
- Radi se o zemljištu u predjelu Kuline, u blizini Virskog mosta. U predmetnom ugovoru stranke su ugovorile kupoprodajnu cijenu nekretnine na način da je ista definirana u vrijednosti ovisnoj o jediničnoj mjeri objekta kupoprodaje, odnosno postoji klauzula u ugovoru kojom je utvrđeno da će stranke nakon sklapanja ugovora izvršiti precizni geodetski izračun površine pa ako bi se utvrdila razlika da će je stranke isplatiti. Kasnije je utvrđeno da je površina manja od one koja je isplaćena i to za 5590 m2, objašnjava Begonja te dodaje dalje kako je, s obzirom da je kupoprodajna cijena definirana u vrijednosti ovisnoj o jediničnoj mjeri objekta kupoprodaje, Općina bila dužna isplatiti 735.085,00 kn.
- Danas Općina trpi ogromne posljedice zbog radnji iz prošlosti, a za koje nitko od tada odgovornih osoba do danas nije odgovarao, kaže Begonja ističući kako takvi troškovi Općini nisu potrebni, pogotovo jer time trpe neka druga ulaganja i mještani ispaštaju. U Općini napominju kako je ovo tek jedna pravomoćna presuda i kako je u tijeku još nekoliko postupaka koji se odnose na prodaju iste nekretnine.
- Pitanje je kako će Općina podnijeti sve ove troškove. Budemo li morali plaćati za sudske sporove možemo se dovesti do velikih izdataka, a na kraju i blokada, što nikako ne želimo. Osim toga, pitanje je i zašto nitko ne odgovara za svoje poslove, govori Begonja. Kako sam dalje naglašava, pokušava naći načine da se svi ovi postupci riješe mirnim putem te da se napokon ta drama završi.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)