Plinofikacija donosi kvalitetniji i jeftiniji život

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Miletic
Proširenje rive u Ražancu je siguran projekt za koji imamo čvrstu podršku ministra Kalmete - Josip Miletić

Zadarska županija izlazi iz infrastrukturne faze i došlo je vrijeme da se uberu plodovi uspješnog dosadašnjeg rada, izgradnja dobrih cesta, trajektnih pristaništa i drugih projekata. Glavne smjernice našeg idućeg rada su uklapanje Zadarske županije u strategiju razvoja Republike Hrvatske i pružanje logističke potpore u realiziranju projekata općina i gradova na našem prostoru. Nastavit ćemo s vodovodizacijom zaleđa i otoka, dovršenjem zapadnog i istočnog pravca, konkretno završetkom vodoopskrbnog sustava od Vira do Lišana Ostrovičkih, i širenjem otočnog prstena. U projekt plinofikacije Zadarske županije uložit će se 900 milijuna kuna, a u prvoj fazi obavit će se plinofikacija gradova Zadar, Benkovac i Biograd na Moru. Radi se o povijesnom projektu jer tamo gdje dođe plin kvalitetniji i jeftiniji se živi. Imamo velika, ali realna očekivanja od poslovnih zona koje predstavljaju jezgre ne samo gospodarskog, nego i društvenog razvoja, kaže novi zadarski dožupan Josip Miletić, s kojim smo jučer razgovarali u njegovoj rodnoj kući u Ražancu.
Josip Miletić došao je na mjesto zadarskog dožupana nakon što je bivši župan Ivo Grbić prešao na novu dužnost zastupnika Sabora RH, a na njegovoj poziciji zamijenio ga je dotadašnji dožupan Stipe Zrilić. Miletić paralelno s dužnosti dožupana predaje na Odjelu za kroatistiku i slavistiku te je asistent na Odjelu menadžmenta Sveučilišta u Zadru. Magistar je društvenih znanosti s područja ekonomije i humanističkih znanosti polja jezikoslovlja, grane kroatistike.
* Prije dva tjedna vodili ste izaslanstvo Zadarske županije u Češku za razvoj sportske suradnje, u Brno u češkoj Južnomoravskoj regiji koja je partner Zadarskoj županiji. O čemu ste razgovarali s češkim partnerima?
- Dogovarali smo mogućnost povlačenja sredstava iz fondova predviđenih samo za zemlje članice EU. Ideja je da u Zadru organiziramo sastanak između naših partnera i ovdašnjih načelnika i gradonačelnika. Mi bismo predložili projekte, a naši partneri bi nam pokazali koji od njih bi se mogli realizirati iz spomenutih izvora. U Zadru će se u proljeće organizirati Južnomoravski dan, na kojem će se između ostalog sastati hrvatski i češki gospodarstvenici. Razgovarali smo o budućim zajedničkim projektima razvojnih agencija. Iz Češke će doći donacija vrijedna 550 tisuća kuna za kupnju uređaja za brzo otkrivanje ranog raka dojke. Razgovarao sam s prorektorom Janom Svatonom i predstojnikom ureda rektora Masarykova sveučilišta Jirijem Nantlom o mogućoj suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Konkretno, bilo je riječi o razmjeni studenata i osnivanju studija bohemistike u Zadru radi unaprjeđenja turističke ponude, jer na ovo područje dolazi veliki broj gostiju iz Češke. Također smo razgovarali o razvoju sportskog menadžmenta. S ovim razgovorima upoznat ću našeg rektora Antu Uglešića.
* Jedan od Vaših resora u Zadarskoj županiji je zdravstvo. U javnosti se ovih dana često provlači pitanje kvalitete zdravstvene zaštite na Pagu, odnosno osnivanje doma zdravlja. Stječe se dojam kako cijela stvar stoji na mjestu, a mediji služe kao prostor za prepucavanje. Koje korake će Zadarska županija poduzeti u ovom problemu?
- Sljedećeg tjedna održat će se sastanak o problematici primarne zdravstvene zaštite na otoku Pagu, na kojem će sudjelovati vodeći ljudi Zadarske županije, Doma zdravlja, HZZO-a, Grada Paga i Općine Povljana i Kolan. Mislim kako ćemo pronaći adekvatno rješenje. Bitna je kvaliteta zdravstvene usluge i brzina njenog pružanja. Vidjet ćemo bi li osnivanje doma zdravlja rezultiralo time ili stvaramo samo dodatnu administraciju i povećavamo troškove.
* Što je s drugim otocima zadarskog arhipelaga gdje pretežno živi starije stanovništvo kojemu je potrebna zdravstvena skrb?
- U Salima i Preku se grade domovi za nemoćne i stare osobe koji će djelovati u okviru Doma za stare i nemoćne osobe u Zadru i čiji završetak se očekuje do ljeta. Također u Neviđanima te na Silbi i Viru ove godine započet će izgradnja ambulanta.
* Radite kao dožupan i profesor i asistent na Sveučilištu u Zadru. Kako ocjenjujete primjenu Bolonjskog procesa na zadarskom Sveučilištu te cjelokupni razvoj Sveučilišta?
- Bolonjski proces, kao što mu samo ime kaže, je proces i trebat će nam vremena da ga implementiramo do kraja. Trenutačno nemamo dovoljno ni ljudi, niti prostora. Ali Sveučilište koje je izraslo iz Filozofskog fakulteta razvija se zadivljujućom brzinom. Imamo niz novih studija, menadžment promet, antropologija, knjižničarstvo, dakle, sve studije zbog kojih je do jučer trebalo ići četiri-pet godina u Zagreb. Privući ćemo i studente iz drugih gradova kojima se mogu iznajmljivati sobe i stanovi.

_____________________________
35 milijuna kuna za rivu u Ražancu
* Rodom ste iz Ražanca. Bili ste i nositelj HDZ-ove liste u općini Ražanac na zadnjim lokalnim izborima. Koji krucijalni projekti se mogu očekivati u tom dijelu Zadarske županije?
- To je sigurno proširenje rive u Ražancu zajedno s privezištem od 150 vezova, projekt vrijedan 35 milijuna eura za čiju realizaciju imamo čvrsta obećanja i podršku ministra Božidara Kalmete. Radi se o projektu koji će pozitivno djelovati na cijelu općinu, prvenstveno preko razvoja turizma, njegovog nautičkog segmenta, ribarstva i poljoprivrede.

_________________________
Lobiranje za zaštitu potrošača
* Bili ste predsjednik udruge Zadarski potrošač i član Upravnog vijeća Saveza udruge za zaštitu potrošača Hrvatske. Što ste uradili na zaštiti potrošača u tom radu?
- U Zadru smo uredili dva savjetnika za potrošače koji su podijeljeni građanima u nakladi od 5.000 primjeraka. Kao član Upravnog vijeća Saveza udruge za zaštitu potrošača Hrvatske lobirao sam, zajedno s drugim članovima, na donošenju promjena Zakona o zaštiti potrošača. Naš najveći uspjeh je donošenje zakona kojim se zabranjuje prekidanje dovoda struje, vode, telefonskih i drugih usluga dok sudskom ili izvansudskom nagodbom ne bude riješen spor. Na taj način zaštitili smo malog potrošača od samovolje monopolista.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno