Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kao da je bilo nekad

Autor:

13.03.2009. 23:00
Kao da je bilo nekad

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kino ‘Pobjeda’ u četvrtak je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a neki od posjetitelja morali su sjediti i na stepenicama, na trenutak se u Pobjedu vratio sjaj osamdesetih godina. U sklopu projekta ‘Artikultura’ prikazan je dokumentarni film “KAO DA JE BILO NEKAD” glazbenog kritičara i novinara Dušana Vesića, o grupi Ekatarina Velika koja je svojom muzikom obilježila mnoge generacije i sagledavši to vrijeme ponekada i bila daleko ispred njega. Mnogi stihovi su bili proročanski pa je tako pjesma “Par godina za nas” zvučala kao najava njihovog tragičnog kraja. Naime, originalna postava banda koju su činili vokal Milan Mladenović, klavijaturistica Margita Magi Stefanović i basist Bojan Pečar umrli su u tridesetim od karcinoma, srčanog udara i AIDS-a, a tijekom devedesetih još dva člana banda umrla su od heroina i AIDS-a.
Film je napravljen od mnogih arhivskih snimaka banda, spotova i svjedočanstava o životu samih članova o kojima su govorili njihovi prijatelji i suradnici. Među prijateljima čija smo svjedočanstva mogli čuti našla se i glumica Sonja Savić koja je nedavno završila na sličan način kao i ostali članovi EKV-a. Jedan od bivših članova je i poznati glumac Srđan Todorović-Žika koji je od 1987-1989 svirao bubnjeve. U filmu mnogi navode kako je na članove EKV veliki utjecaj imao početak rata i raspad svijeta kojega su do tada poznavali, a smrt Milana Mladenovića navodi se kao konačni završetak Novog vala.
Poznat je antiratni angažman članova kao i trenutak kada su izviždani jer su zatražili minut šutnje zbog bombardiranja Dubrovnika. Koliko god dežurni dušebrižnici pokušavali osporiti njihov značaj zbog načina života i smrti, njihova glazba je govorila nešto sasvim drugo i slavila svaki trenutak života koji su članovi proživjeli. Koliko god bilo kratko razdoblje njihovog života, trag koji su ostavili u mnogima je dubok. U filmu su navedene činjenice koje svaki obožavatelj banda poznaje odavno i koliko god na trenutke vukao na patetiku, vrijedilo ga je pogledati.