Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kriza vratila zlatu stari sjaj

Autor: Dragana Glavočić

13.03.2009. 23:00
Kriza vratila zlatu stari sjaj

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Razlog zbog kojeg je došlo do gotovo stopostotnog rasta cijene zlata je u nesigurnosti koja je zavladala svjetskom burzom i ekonomijom. Nikad dosad unca nije iznosila 1.000 dolara, a nadam se da cijena neće dalje rasti, kazao je zlatar
Ekonomska kriza koja je zahvatila svjetsko tržište odrazila se na cijenu zlatnih poluga. Trenutačno njihova se cijena približila magičnoj brojci od 1.000 dolara za uncu. Rast cijene zlata počeo je u rujnu prošle godine kad je jedna unca iznosila 550 dolara. Inače mjerna jedinica za zlato unca iznosi 33,3 grama, što bi značilo da 33 unce iznose 1 kilogram zlata.
O porastu cijene zlata na svjetskom tržištu razgovarali smo s jednim zadarskim zlatarom koji je želio ostati anoniman.
– Razlog zbog kojeg je došlo do gotovo stopostotnog rasta cijene zlata je u nesigurnosti koja je zavladala svjetskom burzom i ekonomijom. Nikad dosad unca nije iznosila 1.000 dolara, a nadam se da cijena neće dalje rasti, kazao je zlatar.
Svaka država u svijetu imam polog u zlatnim polugama koji želi zaštititi i logično je da je zavladala paranoja u svim zemljama. Situaciju s cijenom zlata naš sugovornik usporedio je s crvenim koraljem koji reagira na visoku temperaturu kod djeteta.
– Nekad davno majke su na ruku svoje djece stavljale narukvicu od crvenog koralja, koji bi promjenom boje iz crvene u sivu sugerirao da dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu. Tako je i s cijenom zlata koja brzo reagira na promjene na ekonomskom tržištu, pojasnio je zlatar, dodavši da cijene zlata rastu jer druga ulaganja u vrijeme svjetske krize ne jamče povrat uloženog novca.
Sagledavši trenutačnu situaciju koja vlada u kupnji i potražnji zlatnih predmeta, naš sugovornik kazao nam je da u 40 godina, koliko se bavi zlatarskim poslom, nikad nije doživio ovakvu krizu.
– S obzirom da smo u vremenu korizme, kad nema vjenčanja, krštenja i ostalih obreda, normalno je da je smanjena potražnja za zlatnim predmetima. Tijekom godine imamo tri “sušne” sezone, i to u mjesecu lipnju, na jesen i u korizmi. No, ima i dana kad nitko ne uđe u zlatarnicu pa makar i da traži popravak nakita. Nažalost, takvih je dana sve više. S početkom proljeća kad žene skidaju zimsku garderobu, imaju potrebu staviti komad nakita koji je vidljiv te onda polako počinje sezona kupnje zlata, kazao nam je ugledni zadarski zlatar.
Špica u kupnji zlata kreće odmah poslije Uskrsa kad počinju krštenja, pričesti, krizme i vjenčanja. Mjesec lipanj je mjesec zatišja pred turističku špicu koja traje od 15. srpnja do 15. kolovoza.
– Ono što motivira ljude na kupnju zlatnog predmeta, koji predstavlja trajnu uspomenu od darivatelja, sigurno je neki događaj kao što je rođendan, zlatni pir ili nešto slično. Uvijek će biti baka i djedova koji žele unucima kupiti lijepi zlatni križ kao trajnu uspomenu za njihovo krštenje, zaključio je naš sugovornik.