Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Potrošače vara “Kunolovac” i “Nova-lova”

Autor: Petra Mičić

13.03.2009. 23:00
Potrošače vara “Kunolovac” i “Nova-lova”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Iako Hrvatska ima razna povjerenstva, odjele i komore koje se brinu o zaštiti potrošača te institucije nisu usklađene i tu nastaju problemi. Mi se trudimo dostići europski standard žaštite potrošača i upravo smo u procesu izdavanja stručnog priručnika koji će educirati potrošače, kazao Knežević


U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije jučer je obilježen Svjetski dan potrošača. Župan Zadarske županije Stipe Zrilić i suradnici primili su predstavnike Udruge “Zadarski potrošač” čije je djelovanje od velike važnosti na području zaštite prava potrošača.
Župan Stipe Zrilić je naglasio kako Županija daje potporu radu ove udruge te kako Republika Hrvatska radi na poboljšanju pravne regulative za zaštitu potrošača.
– Iako Hrvatska ima razna povjerenstva, odjele i komore koje se brinu o zaštiti potrošača, te institucije nisu usklađene i tu nastaju problemi. Mi se trudimo dostići europski standard žaštite potrošača i upravo smo u procesu izdavanja stručnog priručnika koji će educirati potrošače, kazao je predsjednik Udruge “Zadarski potrošač” Zoran Knežević.
Najčešći problemi i prijevare na koje nasjedaju potrošači su razne nagradne igre kao što su “Kunolovac” i “Nova-lova”, nekvalitetni proizvodi te razni ugovori koje potrošači potpisuju s bankama ili telefonskim operaterima te naplata struje ili vode.
Udruga “Zadarski potrošač” već dvije godine surađuje s “Udrugom za prava pacijenata”, a Udruge organiziraju i zajedničke radionice, predavanja i brošure.
Članica Udruge “Zadarski potrošač” dr. Dubravka Finka pojasnila je da takve suradnje djeluju svagdje u Europi pod imenom “Consumer and health”, odnosno potrošač i zdravlje, međutim, ovakva suradnja između potrošača i pacijenata je jedina u našoj regiji.
Knežević je posebno zahvalio svim trgovcima, trgovinama i ugostiteljima koji su korektni prema svojim potrošačima te medijima koji aktivno prate Udrugu “Zadarski potrošač”.
Svjetski dan potrošača svoje korijene ima u “Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača”, koju je 1962. godine donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy koji je predstavljajući svoju Deklaraciju rekao: “Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.”
Savez Udruga potrošača u Splitu održava konferenciju za medije u povodu Svjetskog dana potrošača.
Svjetski dan potrošača prilika je za promicanje svih prava potrošača i predstavljanje zahtjeva da se ta prava zaštite zakonima i poštuju od strane trgovaca.
Potrošači sve informacije mogu pronaći na internetskim stranicama Udruge “Zadarski potrošač” te na stranicama Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.