Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Smijeh je najbolji lijek

Autor: Krešimir Bukvić

13.03.2009. 23:00
Smijeh je najbolji lijek

Foto: Ana SURAĆ



Renata Kutlić, predsjednica udruge za poboljšanje kvalitete života «Promijeni svijet» u četvrtak je u Gradskoj knjižnici, zajedno s nekolicinom svojih aktivista, održala promociju udruge te okupljene kratko upoznala s terapijom smjehom.
Udruga «Promijeni svijet» je neprofitna udruga koja djeluje na osnovama socijalno-humanitarnih aktivnosti s ciljem pomaganja ljudima. Članovi udruge organiziraju specijalne programe za djecu u općim bolnicama, rade sa starijim osobama, organiziraju seminare, surađuju s međunarodnim udrugama sličnog profila, a sve u svrhu pomoći potrebitima.
 Promocija udruge stoga organizirana je u svrhu informiranja javnosti o djelovanju udruge te prikupljanja novih volontera i donatora, bez kojih bi njihov rad bio nemoguć. Kutlić je naglasila da, iako im je ovo prva promocija ove vrste, na zadarskom području djeluju već godinama, a među neke od ustanova i institucija s kojima su surađivali posebno je izdvojila vrtić Latica, Dom za starije Sv. Frane i Gorsku službu spašavanja. Govoreći o udruzi predsjednica se posebno osvrnula na terapiju smjehom, legendarnog američkog liječnika Patch Adamsa, široj javnosti poznatog kao doktora-klauna. Upravo zahvaljujući njemu službena je medicina uzela u ozbiljno razmatranje terapiju smijehom koja se pokazala kao odlična pomoć u jačanju psihofizičkog stanja organizma, čitavog imunološkog sustava.
Smijeh kao terapija izravno povećava spontano stvaranje limfocita i aktivnosti NK stanica, tipa stanica koje «ubijaju» tumor. Nadalje, smijehom se povećava razina gama interferona, proteina aktivnog u borbi protiv bolesti te sekretornog imunoglobulina A, prve linije obrane organizma od ulaska mikroorganizma u dišni sustav. Prednosti terapije smijehom, prisutne u sve većem broju bolnica diljem svijeta, su mnogostruke, a sudeći po angažiranosti članova udruge, među kojima su se prekjučer mogli vidjeti i volonteri iz Velike Britanije, Francuske i USA mogla bi uskoro dobro «zaživjeti» i u Zadru. Dakako, terapija smijehom, već spomenuto, nije i jedini projekt udruge. Njihove aktivnosti su brojne, a sve se informacije mogu dobiti na web stranici www.promijenisvijet.org.