Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrugarstvom okrupniti poljoprivredno zemljište

Autor:

13.03.2009. 23:00
Zadrugarstvom okrupniti poljoprivredno zemljište

Foto: Vedran SITNICA



Najveći problem poljoprivredne proizvodnje u Zadarskoj županiji je rascjepkanost zemljišta. Prema podacima iz 2003. u prosjeku jedna poljoprivredna jedinica koristila je 1,46 hektara poljoprivrednog zemljišta na 5,5 parcela, dok je državni prosjek pet hektara. Ovakvoj situaciji pogoduje i činjenica da je 93 posto poljoprivrednog zemljišta u privatnom, a sedam posto u državnom vlasništvu, kako je rečeno na jučerašnjoj prezentaciji Stanje i perspektiva razvoja poljoprivrede u Zadarskoj županiji koja je održana jučer u Zadarskoj županiji.
– Mi smo već poduzeli korake u rješavanju ovog problema. Osnovan je ured za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta kojeg će do kraja godine zamijeniti Agencija za poljoprivredno zemljište. Jedan od načina da se problem usitnjenosti riješi jest udruživanje poljoprivrednika u zadruge. Na principima zadrugarstva danas se zasniva razvoj poljoprivrede čitave Europe, rekao je pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša.
Katuša perspektivu županijske poljoprivrede vidi i u razvoju seoskog turizma, ekološke proizvodnje, zaštiti izvornosti proizvoda. Na Poluotoku u Zadru planira se otvoriti dućan s domaćim poljoprivrednim proizvodima te je za sada dvadeset i pet seoskih gospodarstava iskazalo interes da u njemu prodaju svoje proizvode.
Na prezentaciji su izneseni podaci kako je u Zadarskoj županiji od Domovinskog rata podignuto 520 hektara novih vinograda, 600 hektara voćnjaka, 700 hektara maslinika. Ovo su statistički podaci, a realne brojke su veće. U lanjskoj godini isplaćeno je više od 26,7 milijuna kuna državnih poticaja u stočarstvu, a u zadnje tri godine više od 76 milijuna. Zadarska županija je za sufinanciranje sadnog materijala izdvojila šest milijuna kuna, sufinanciranje presadnica povrća nešto više od 1,1 milijuna kuna, sufinanciranje premija osiguranja 295.000 kuna, sufinanciranje administrativnih troškova u ekološkoj proizvodnji 100.000 kuna, sufinanciranje i pomoć radu udrugama i zadrugama 710.00 kuna.
Najviše koštaju projekti navodnjavanja od kojih se u budućnosti najviše i očekuje. Radovi na sustavu navodnjavanja Baštice su počeli. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava navodnjavanja Škabrnja, idejnog projekta sustava navodnjavanja Povljanja, Kolan i Lišansko polje i analiza postojećeg stanja sustava navodnjavanja Bokanjačko blato i Rašinovac.
Ante VIDOVIĆ
Snimio: Vedran SITNICA
 
OKVIR
N: Zrilić: Poljoprivreda veliki potencijal
Zadarski župan Stipe Zrilić rekao je na jučerašnjoj prezentaciji kako pristup poljoprivredi u kriznim vremenima treba biti realan:
– Poljoprivredni prostor u Zadarskoj županiji predstavlja veliki potencijal za razvoj i podizanje kvalitete života na našem prostoru. U razvoju poljoprivrede učinilo se puno sa svih oblasti, lokalnih, regionalnih i državnih.
 
OKVIR 2
N: Ima mjesta i za golf
Ukupne poljoprivredne površine u Zadarskoj županiji iznose 231.476 hektara – pašnjaka 162.770 hektara, a obradivih površina 68.976 hektara.
– Imamo potencijala i za jedan golf teren za koji treba površina od 85 hektara, kazao je pročelnik Željko Katuša.