Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Definirati vlasničke udjele u Društvu

13.03.2011. 23:00
Definirati vlasničke  udjele u Društvu


Ni deset godina  nakon što se Općina Kolan  odvojila od Grada Paga nisu  riješeni problemi između dvije jedinice lokalne samouprave. Prije dvije godine u središtu sukoba bile su granice, a  novi problem se pojavio zbog  podjele komunalne imovine.  Naime, Općina Kolan je podigla tužbu protiv Grada Paga  tražeći poništenje društvenog  ugovora Komunalnog društva  Pag i izradu novog ugovora u  kojem bi se definirali vlasnički  udjeli u Komunalnom  društvu.
Protupravne odluke
– Bilo je nužno napraviti  podjelu imovine, ali to nije  napravljeno već  je Komunalno  društvo Pag kao  svoje upisalo cijelu vodovodnu  infrastrukturu  koja se nalazi  na području  Općine Kolan  što ne možemo  prihvatiti. Ne  priznajemo ni  valjanost  Upravnog vijeća Komunalnog društva, a  smatramo da se  odluke donose  protupravno i  mislimo da tu  ima elemenata i  kaznenog djela, rekao je Josip  Zubović Pipe, načelnik  Općine Kolan.
Zubović navodi da je  Općina Kolan više puta pokušala riješiti problem podjele komunalne imovine, ali  bez uspjeha.
– Pet godina smo pokušavali  dogovoriti diobu zajedničke  imovine i u tome nismo uspjeli. Nama je u interesu riješiti taj problem, ali nismo  naišli na razumijevanje, već na  podmetanje jer po društvenom ugovoru kojeg je napravilo Komunalno društvo  Pag Općina Kolan se nigdje  ne navodi kao suvlasnik već je  sva vodovodna infrastruktura  koja se nalazi na području  Općine Kolan upisana kao  vlasništvo Komunalnog  društva Pag. Sudskim putem  želimo dokazati da je društveni ugovor trebalo napraviti na  temelju podjele imovine, rekao je Zubović.
Zubović smatra da se prije  svega treba dogovoriti o razdiobi suvlasničkog dijela kojeg Grad Pag ima u “Vodovodu Hrvatsko primorje-južni  ogranak” od kojeg, preko podmorskih cijevi, dobiva vodu s  kopna. Vodovod je izgrađen  1989. godine, a uz Pag, suvlasnici vodovoda su Novalja,  Karlobag, Rab i Senj. Pag ima  27 posto vlasničkog udjela u  “Vodovodu Hrvatsko primorje-južni ogranak”, a kako je  izgrađen 13 godina prije odvajanja Općine Kolan od Grada Paga, u Kolanu smatraju  da i njima pripada postotak  od ukupnog suvlasničkog dijela.
 Nelegalno poslovanje
– Nakon odvajanja Općine  Kolan od Grada Paga suvlasnički dio je trebalo podijeliti,  a naš dio iznosi između sedam  i osam posto. No, umjesto  podjele Komunalno društvo  Pag je sve upisalo kao svoje  vlasništvo, a za takav postupak nije bilo nikakvog pravnog temelja, navodi Zubović.
Zubović napominje da je  Komunalno društvo Pag kao  svoje vlasništvo upisalo i dvije  vodospreme u mjestu Mandre  koje se nalazi u Općini Kolan  i vodospremu u Kolanu te  cjevovod koji prolazi područjem Općine Kolan.
– Takav način upisa vlasništva komunalne infrastrukture koja je trebala biti podijeljena je protuzakonit i  smatramo da zbog nevažećeg  društvenog ugovora Komunalno društvo Pag ne posluje  legalno, a zbog toga su i odluke Komunalnog društva Pag  nevažeće, zaključio je Zubović.
Gradonačelnik Paga Ante  Fabijanić je potvrdio da je  tužba Općine Kolan dostavljena Gradu Pagu.
– Razlozi zbog kojih je  Općina Kolan podnijela tužbu  su političke naravi, a u izradi  tužbe i vjerojatno u dogovoru  oko njenog podizanja sudjelovali su i visokopozicionirani  članovi nekih političkih stranaka u Pagu što je žalosno, jer  zbog političkih motiva Pagu  nanose velike štetu. Tužba je  neutemeljena, a Općina Kolan želi prisvojiti ono što joj ne  pripada. Slično je bilo i kada  je Općina Kolan pokrenula  postupak za izmjenu granica  između Paga i Kolana. Taj je  spor Općina Kolan izgubila i  sada su pokrenuli drugi kojeg  će također izgubiti. Navodi u  tužbi su neutemeljeni i to  ćemo dokazati i na sudu, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.