Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Klub se rješava stranaca

13.03.2011. 23:00
Klub se rješava stranaca


Burni su dani u KK Zadar. Dok je postojala nada za ostanak u ligi, sve se vrtilo oko toga, no nakon poraza od Hemofarma i pobjede Crvene zvezde nad Olimpijom, te definitivne potvrde da Zadar sljedeće sezone neće igrati regionalnu ligu, otvorena je Pandorina kutija. Tko je po Nebojši Beliću, vršitelju dužnosti direktora, glavni krivac što se klub našao u ovoj situaciji, možete pročitati na prvim stranicama našeg lista, a novinare je na jučerašnjoj press konferenciji zanimalo i kakvi su planovi za budućnost. Kako onu blisku tako i dalju.
– To moraju reći oni, koji su odgovorni, koji vode klub. Da pitate nas dvojicu, mi bismo znali kako ćemo nastaviti, ali iz dosadašnjih događanja je evidentno da će se nas malo pitati – kaže Belić, misleći na sebe i sportskog direktora Branka Skroču.
Ostajete li vi u klubu?                              
– Ja sam već prije desetak dana upravi dao ostavku, međutim, nisam htio dizati buru oko toga. Stvarno sam htio dati svoj maksimalan doprinos da prebrodimo ove najteže trenutke oko ostanka. Evo, sada i javno dajem ostavku. I pored nje, spreman sam, naravno ako to ljudi u klubu i dalje žele, predati nekome tu dužnost. Odnosno, neko vrijeme biti uz onoga tko dođe da sagleda stanje i kompletno preuzme funkciju. U svakom slučaju, od ovog trenutka se ja više ne moram vratiti u klub. To je samo moja dobra volja, isto kao i Brankova. Na kraju krajeva, s takvim ciljevima i ambicijama smo i došli.
Najgori smo u ligi
Kakav je status sportskog direktora?
– Kada su me nagovarali da dođem u klub, bilo je govora o tome što će biti moj dio posla. Trebate ih pitati zašto to nije tako. Vidjet ćemo nakon sastanka Upravnog odbora.
Skroče je nastavio s analizom razdoblja otkada je stupio na tu funkciju.
– Netko je rekao da u posljednjih 20 godina nisam bio u košarci, ali to nije točno. Dobro sam informiran i gledao sam košarku cijeli taj period. U ovih mjesec i pol dana, koliko sam u klubu, mogu reći da je naša momčad daleko najgora u NLB ligi. To nije nikakvo opravdanje. Mi jednostavno nismo imali kvalitetu, naročito u ovim utakmicama, koje su nam bile „biti ili ne biti”. Ni psihički, a još manje fizički nismo spremni boriti se sa momčadima, kao što je Hemofarm. To je prosječna NLB ligaška momčad, ali je za nas u ovom trenutku viša košarkaška klasa. Zato smo ispali iz lige. Momčad je loša i loše posložena. Čim sam došao, rekao sam da bismo trebali dovesti još jednog centra. Našli smo ga, ali je rečeno da nema novaca.
Ni Devan Downey nije uspio spasiti Zadar od ispadanja.
– Downey se pojavio kao nužno zlo, jer kada je Vladović slomio ruku, bez playmakera nismo mogli igrati. On je dvije utakmice u Zadru odigrao odlično i možda je i najzaslužniji za jedine dvije pobjede u ovom razdoblju. No, to je premalo za igrača njegove cijene, a ona je dogovorena prije nego što sam ja došao. Ja sam jedino trebao sakupiti informacije o tome bi li nam on mogao pomoći ili ne. Mislim da se većina slaže da nam je pomogao, ali vidjeli ste na posljednjoj utakmici da baš i nije uvijek tako. On je jedna čudna biljka i bolje bi bilo da se bavi individualnim sportom, a ne kolektivnim, jer se teško uklapa. Imali smo dosta problema s njim i prva rečenica trenera, koji su ga trenirali bila je: „Ne želim ga više vidjeti na treningu”. Ali stoji da smo Igokeu i Cibonu dobili najviše zahvaljujući njemu.
Novac najveći problem
Novinare je zanimalo koliki je proračun kluba?
– A tko to zna. Jer ove godine smo ga probili s odlascima i dolascima igrača, a ne znam precizno ni koliki je bio prije početka sezone. Cifra od pola milijuna eura, koja se spominjala, je probijena i više nego dvostruko.
Koliko je Zadar platio Downeya?
– Tri puta više nego što mu je nudio Oostende. Neću govoriti o ciframa, jer mislim da ugovori igrača trebaju biti poslovna tajna.
Je li to samo loše gospodarenje novcem ili je nekome bilo u interesu da ga se toliko plati?
– Mislim da su u KK Zadar pobrkani lončići. Svatko bi trebao raditi svoj dio posla i onda bi bilo lakše.
Podsjeća li vas ovaj slučaj na bojanje tunela?  
– Radio sam s bojama prije dolaska u klub pa znam kako se kreću cijene – našalio se Skroče pa u ozbiljnom tonu dodao.
– Ipak, ne bih ovaj slučaj uspoređivao s tim. Prije smo živjeli u vremenu, kada se imalo i moglo i tada se jednostavno nije shvatilo da će ove godine sve doći na naplatu. Previše toga nam je došlo na naplatu, a ove godine ili se nije moglo ili se nije znalo ili se nije htjelo napraviti momčad, s kojom ćemo prebroditi ovu krizu. Razumijem ogorčenje gospodina Belića, jer on zna da, nakon poraza od Hemofarma, više ne možemo niti kod jednog sponzora ići razgovarati o novcima. Tko će nam dati novce da bismo igrali prvenstvo Hrvatske? Ne podcjenjujem ljude u Sinju i ostalim gradovima, možda ćemo izgubiti tamo, jer smo gubili i kada smo bili jači, ali to je druga dimenzija košarke. Imat ćemo još mnogo više problema da bismo servisirali obveze, koje su se nagomilale u posljednjih nekoliko godina.
Belić se vratio na prethodno pitanje o Downeyu.
– To je očito u toj brzini bilo nepoznavanje problematike i prihvaćenje onoga što se serviralo, bez mnogo analize. Jednostavno, u panici se prihvatilo nešto neracionalno.
Odlaze Downey i Brown
S obzirom da Zadar više nema rezultatskih ambicija ove sezone, razmišlja li se o otpuštanju najskupljih igrača?
– Predložit ću Upravnom odboru da se sa dvojicom Amerikanaca pokuša sporazumno raskinuti ugovor, jer su ti iznosi previsoki za nas. To bi bilo logično rješenje, jer mislim da nema smisla da igraju u Zaboku, Sinju…
Ostali igrači?
– Prošli su prijelazni rokovi i mislim da je za domaće igrače najbolje da ostanu tu. Prvenstvo Hrvatske nije nešto bezveze. Tu se traži prvak države. Bilo bi dobro da svi ostanu, ali trenutno je to preveliki financijski uteg.
Hoće li u prvenstvu Hrvatske moći igrati svi igrači ili postoji mogućnost da se ponovi slučaj sa završnice kupa?
– To je riješeno. Možemo igrati s onim igračima, koje smo prijavili. Podmirenjem duga prema Boisi riješili smo taj problem i registrirali smo sve igrače, koje smo htjeli.
Zakržljao omladinski pogon
Što mi to uopće imamo u mlađem kadru?
– Do sada nisam imao mnogo vremena razgovarati s trenerima, koji rade u omladinskom pogonu. Poznajem probleme koji postoje, da momci sve manje i manje imaju volje trenirati,  možda baš zbog ove situacije u klubu. Namjera je da se taj rad poboljša i da iz svake generacije dobijemo jednog do dva igrača. Trenutno u juniorskoj momčadi imamo jednog i pol zanimljivog igrača za hrvatsku ligu, a za NLB ligu niti to. Ali to ne znači da ih neće biti u budućnosti. Naši su kadeti nedavno na turniru u Rijeci, gdje su bila Cedevita, Jolly i Kvarner, osvojili prvo mjesto. Dakle, nije sve tako crno, ali trebamo se više okrenuti sebi, poboljšati rad pa će se i nama valjda dogoditi da iz svake generacije imamo jednog-dva igrača. To će onda biti dovoljno. Ne znači da ćemo ih imati dogodine, ali mislim da bismo za dvije-tri godine, umjesto 6 domaćih igrača, mogli imati bar 9 ili 10.
Belić o tome kaže.
– Objektivno, za vratiti klub na prave staze treba dva olimpijska ciklusa. To svakome treba biti jasno. Tek onda možemo imati vrhunski europski klub. Naravno, do tada bismo radili korak po korak naprijed, ako bismo išli normalnim putem.


 JUSUPA SE NIJE TREBALO MIJENJATI


Nesumnjivo je najveća pogreška uprave kluba ove sezone bila smjena Danijela Jusupa u najgorem mogućem trenutku, pred ključnu utakmicu protiv Crvene zvezde. Nije da je do tada stanje bilo idealno, ali taj potez u tom trenutku ni po kojoj logici nije mogao donijeti ništa dobroga. To se kasnije i pokazalo, jer je usljedio potpuni raspad sistema.
– Mislim da Jusupa uopće nije trebalo mijenjati do kraja sezone i to bi bilo najsvrsishodnije. Naročito ne pred utakmicu sa Crvenom zvezdom. To je bilo stvarno pogrešno – smatra Belić.
Skroče, pak, kaže.
– Nema smisla vraćati se u natrag. To nam neće donijeti dvije pobjede više. Napravljeno je što je napravljeno, tu smo gdje smo, nigdje i nastojat ćemo, ako ostanemo u klubu, napraviti sve da se što prije vratimo tamo gdje smo bili. Ako ne budemo, želimo ljudima koji dođu umjesto nas sve najbolje i da budu bolji od nas.




 NORMALNA PLAĆA PLUS NAGRADE ZA REZULTATE


Kada je riječ o plaćanju igrača, Belić je ponudio zanimljiv recept.
– U profesionalnom sportu i poslu općenito, kada nešto dogovarate, onda se postavljaju i ciljevi, u skladu sa željama i mogućnostima. I plaća se u skladu sa ostvarenim ciljevima.
Dakle, ovi igrači bi trebali igrati besplatno?
– Nećemo reći besplatno, ali trebali bi igrati za normalnu plaću, od koje mogu živjeti, a onda to nadograđivati prema postignutim rezultatima. To je princip, koji smo mi htjeli provesti za ubuduće.
Ima li već takvih primjera?
– Ne trebamo uvijek gledati u nekoga. Valjda imamo svoju glavu, kojom razmišljamo. Neki košarkaški klubovi u Sloveniji idu upravo s tom intencijom, da se smanjuje osnovica i da se onda diže u skladu s postignutim rezultatima.


 BEZ ISPALJENOG METKA


Sportski direktor osvrnuo se i na težak poraz od Hemofarma, koji je stavio točku na „i” tužne zadarske sezone u NLB ligi.
– Naši domaći igrači su premladi da bi ponijeli teret tolike odgovornosti. Ipak, smeta mi što smo protiv Hemofarma pali bez ispaljenog metka. Ne mogu razumijeti igrače, koji imaju jako dobre ugovore, a bili su tako nezainteresirani.
Zašto?
– I ja bih to volio znati. No, s obzirom da nisam mogao sudjelovati u pripremi posljednje tri utakmice, kao prije, teško mi je to reći. Svaki trener ima svoj način ophođenja s momčadi. Netko želi da sportski direktor pomaže u tome, a netko ne. Stoga nisam imao priliku odraditi makar taj motivacijski dio. Ne znam zašto nisu poginuli na parketu. Neke stvari su im se i riješile prije utakmice. U prvoj četvrtini nismo ni ušli u bonus, u drugoj smo tek pred kraj, u trećoj smo imali 2 prekršaja nakon 7-8 minuta, a to je premalo borbenosti i htijenja da bi se dobila utakmica, koja je možda odredila sudbinu kluba – rekao je Skroče.