Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Marina Dalmacija centar zajedničkog sustava odvodnje

13.03.2011. 23:00
Marina Dalmacija centar zajedničkog sustava odvodnje


Glavnina zahvata odnosi se na postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda marine Dalmacija, kojega je marina ustupila za izgradnju kanalizacije Bibinja i Sukošana. Uređaj za pročišćavanje se zamjenjuje novim, većeg kapaciteta i na njega će se dovoditi sve otpadne vode Bibinja i Sukošana, objašnjava bibinjski načelnik Nino Šimunić


U  tijeku su intenzivni radovi na  tzv. nultoj fazi izgradnje suvremenog sustava odvodnje za  Bibinje i Sukošan. Vrijednost  investicije je 11,6 milijuna kuna bez PDV-a. Radovi se odvijaju u sklopu velikog Projekta Jadran kojim se rješava  pitanje odvodnje u hrvatskom  priobalju.
Nultom fazom se rekonstruira postojeći sustav odvodnje od precrpne stanice i  uređaja za pročišćavanje otpadnih voda marine Dalmacije na lokaciji  Čukovice-Kobiljak kod bibinjskog nogometnog igrališta Franko Lisica, do podmorskog ispusta  pročišćenih otpadnih voda na  Punti kod marine te pomorski  ispust.
Novi uređaj za  pročišćavanje
– Glavnina zahvata odnosi  se na postojeći uređaj za  pročišćavanje otpadnih voda  marine Dalmacija, kojeg je  marina ustupila za izgradnju  kanalizacije Bibinja i Sukošana. Uređaj za pročišćavanje se zamjenjuje novim, većeg  kapaciteta i na njega će se  dovoditi sve otpadne vode Bibinja i Sukošana. Tu je i podmorski ispust marine preko  kojeg će se otpadne vode ispuštati u more, objašnjava bibinjski načelnik Nino Šimunić.
Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za tadašnju marinu Zlatna luka Sukošan-Bibinje, čiji je investitor  bio zadarski SAS, izgrađen je u  predvečerje Domovinskog rata, još 1989. godine. Projektiran je i izgrađen na način da  u dijelu pročišćavanja i konačnog ispuštanja preuzme  dio otpadnih voda naselja Bibinje i Sukošan. Postojeći sustav koji je saniran 2001. godine, sastoji se od gravitacijskih kolektora, pet crpnih stanica s tlačnim cjevovodima od  kojih CS Marina tlači otpadnu  vodu do uređaja za  pročišćavanje smještenog između željezničke pruge i Jadranske magistrale na lokaciji  Čukovice-Kobiljak te na pomorski ispust.
Radovi se sastoje od potpune rekonstrukcije kopnene  dionice ispusta duljine 1.324  metara od uređaja za  pročišćavanje otpadnih voda  na Kobiljku te na radove pomorskog ispusta duljine 1.477  metara, pojašnjava Šimunić  dodajući kako se ovim radovima rekonstruira i dio glavnog magistralnog vodovodnog  sustava Bibinje-Sukošan te dio  bibinjske vodovodne mreže na  trasi trenutnačnih radova.
  U skladu s Unijom
Glavni izvođači radova su  zagrebačke tvrtke Centrogradnja i Hidroelektra te šibenski  konzorcij MIAB d.o.o. s kooperantima. Rok za izvođenje  građevinskih radova je  početak mjeseca lipnja, a  kompletnog projekta listopad.
Dok se ne izgradi sustav  odvodnje u marini Dalmacija  će i dalje raditi vlastiti sustav  odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, poručio je  Božidar Duka, direktor marine u kojoj se sada već deset  godina vijori Plava zastava,  svjetsko priznanje za napore u  očuvanju okoliša i vrlo cijenjena turistička markica, koja je  sve brojnijim turistima glavni  orijentir prilikom odabira destinacije.
Za područje općina Sukošan i Bibinje tijekom svake  sezone kupanja na javnim  plažama vrše se periodična ispitivanja sanitarne kakvoće  mora na tri postaje – Punta  Parić, Uvala Plitkača i Tustica.  Ispitivanja pokazuju da je na  širem području ovih susjednih  naselja more visoke kakvoće.  Međutim, danas na području  Sukošana i Bibinja ne postoji  izgrađena kanalizacijska  mreža, osim sustava odvodnje  i pročišćavanja otpadnih voda  marine Dalmacija. Odvodnja  otpadnih voda se svodi na individualne septičke, crne jame  koje su načelno vodopropusne  te na izravne ispuste u more  što može izazvati nesagledive  posljedice u ovim turističkim  destinacijama.
– Otpadne vode svojim djelovanjem mogu prouzročiti  štetne posljedice za okoliš, pa  su stoga i jasni napori za što  hitnijim rješavanjem kanalizacijske odvodnje.
Štoviše, izgradnjom kanalizacije stvaraju se uvjeti za siguran ekonomski razvoj u  skladu sa zahtjevima zaštite  okoliša kakve ih propisuje Europska unija, rekao je sukošanski načelnik Ante Martinac.