Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nema probe prije braka

13.03.2011. 23:00
Nema probe prije braka


Kada nema ljubavi, kako je opisuje apostol Pavao, govori se o udruzi. Zato su udruge društvene, a ne zajednice života. U njima nije logika ognjišta i zajedništva, nego interes, rekao je nadbiskup Puljić


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je u četvrtak, 10. ožujka, polaznike zaručničkog tečaja Zadarske nadbiskupije u pastoralnom centru Bezgrešnog začeća BDM u Zadru i 61 paru održao izlaganje o značaju braka i obitelji.
– Budućnost braka nije unaprijed predodređena. Budućnost i sreća braka predani su u ruke supružnicima. Projekt obiteljskog zajedništva je prepušten i uručen našem razumu, srcu, slobodi i odgovornosti, a osnovna potka, nutarnje počelo, snaga i pokretač te zajednice je ljubav. Ne smije je manjkati. Prati je strahopoštovanje, povjerenje, žrtva i zahvalnost, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da se čovjek ostvaruje interakcijom svoje volje, slobode i Božjim blagoslovom.
 Povijest ljudskog roda ide preko obitelji, rekao je nadbiskup, istaknuvši da je obitelj zajednica osoba, a ne klub, ortačka zajednica.
– Kada nema ljubavi, kako je opisuje apostol Pavao, govori se o udruzi. Zato su udruge društvene, a ne zajednice života. U njima nije logika ognjišta i zajedništva, nego interes. To je klupsko ponašanje koje odudara od obiteljskog, rekao je nadbiskup, izrazivši žaljenje što se obitelji poklanja malo pažnje.
– Koliko se samo mora ići u školu, koliko knjiga pročitati i ispita položiti za stjecanje vrsnosti u raznim zvanjima, da bi čovjek bio koristan u društvu i Crkvi. A za pouku o obitelji? To je tako važno i potrebno znanje o služenju društvu i Crkvi. Obitelj je izuzetno važna za odgoj djece i napredak društva. Od pet gorućih problema s kojima se društvo suočava obitelj je na prvom mjestu. To je prva škola vrlina. Obiteljima treba posvetiti pažnju ako se želi imati vrijedne članove društva koji ga izgrađuju, poručio je mons. Puljić.
Nadbiskup je naglasio kako čovjek nije stvoren kao automat i nije, poput drugih stvorenja, predodređen ponašati se samo po instinktu, ili po zapovijedi.
Nadbiskupijski povjerenik za obitelj don Emil Bilaver poželio je susret s nadbiskupom u pripremi za nacionalni susret obitelji jer je i zajednica zaručnika svojevrsna obitelj. Svaki mjesec u četiri susreta sudjeluje stotinu zaručnika te tečaj godišnje pohodi 500 parova. Zaručnicima se obrate djelatnici Obiteljskog savjetovališta zadarskog Caritasa, psiholog, socijalni radnik, liječnik, crkveni pravnik te mogu postavljati pitanja. Prije nadbiskupova obraćanja mladima su o braku svjedočili Marijana i Davor Ukalović koji su u braku 22 godine.
– To je zaista stupanje u novi život. Mnogi žive zajedno i prije braka. Kažu “proba”. Mi im kažemo: Nema probe. Osoba nije automobil da je probaš, sviđa li ti se ili ne, pa živiš na probi. Treba stupiti ozbiljno i razborito u taj neraskidivi sakrament, rekla je Marijana, istaknuvši da je najvažnije shvatiti kako je odabrana osoba prava; usprkos teškoćama, uz Božju pomoć može se prihvatiti.
Članovi obitelji u tjednu se mimoilaze te je potaknula da obitelj ne bude prolazna stanica; neka poštuju nedjelju i okupe se zajedno. Upozorila je da se često misli kako se zna i pretpostavlja što supružnik misli.
– Nije tako, treba reći i razgovarati. Bitni su otvorenost i povjerenje; od početka ga treba graditi, kad dođu problemi da jedno drugome vjeruju. Treba stvoriti obiteljsku atmosferu, “kućni osjećaj”. Nema tog vrhunskog namještaja koji može dati toplinu vašem odnosu i domu, ako vi to ne stvorite, poručila je Ukalović.
– Ne možemo ljubiti svojim ljudskim snagama, kada drugi ide protiv nas. Mi možemo do jedne granice. Ali ima onaj tko može. Tada do izražaja dolazi vjera, rekla je Ukalović potaknuvši zaručnike da snagu crpe i iz Svetog pisma.