Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Teško razgradivi materijali na morskom dnu

13.03.2011. 23:00
Teško razgradivi materijali na morskom dnu


U  organizaciji Udruge za zaštitu  okoliša Hippocampus Biograd  na moru, u subotu 12. ožujka  održana je akcija čišćenja podmorja u staroj gradskoj luci.
– Riječ je o građanskoj inicijativi koju smo pod nazivom  “Čisto more” pokrenuli u suradnji s Ronilačkim klubom  Sveti Roko iz Bibinja, kazao  nam je predsjednik udruge  Željko Domitrović.
– Cilj nam je da očistimo veći  priobalni dio, točnije područje  duž gradske rive,  koje je  onečišćen nesavjesnim ponašanjem građana i turista kao  i sudionika u morskom prometu. Na ovaj način želimo  upozoriti lokalno stanovništvo  i posjetitelje na neprimjerenost i štetnost bacanja otpada u  more te utjecati na ekološku  svijest, jer mnogi možda i ne  znaju da se neki od otpadnih  materijala koji se bace u more  ne mogu razgraditi stotinama  godina.
 Ovo je udruzi bila druga akcija čišćenja podmorja, a do  sada su organizirali i čišćenje  park šume Soline te plaže  Bošana. U planu je još nekoliko akcija, pa će se tako do  ljeta orijentirati na čišćenje  podmorja uz rivu duž šetnice  prema plaži Soline. Za 26. travnja, nešto prije Dana planeta  Zemlje, planira se u suradnji s  Ronilačkim klubom Sveti Roko postaviti i izložbu fotografija podmorja, njegovog bogatstva, zaštiti, ali i onečišćenja.
Ova akcija provedena je uz  financijsku potporu Zaklade  Kajo Dadić iz Splita u sklopu  decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.  Sve aktivnosti pa tako i ove  pomažu i podržavaju Zadarska  županija, Grad Biograd te  gradska tvrtke Bošana d.o.o.  Svoj doprinos akciji čišćenja  dala je ribolovna udruga Podlanica iz Biograda ustupivši  svoj brod te Turistička agencija  Šver Tours koja je, također, za  ovu akciju besplatno ustupila  svoje dvije brodice.
A što se sve našlo u moru  najbolje pokazuju fotografije –  najviše guma, boce od coca  cole, plastične kante, sjedalice  te drugi jednako teško razgradivi materijali.