Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MOL nudio kreditiranje, Podravka odabrala OTP

13.03.2012. 23:00
MOL nudio kreditiranje, Podravka odabrala OTP


Predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi, kako se i očekivalo, nije se pojavio na jučerašnjoj raspravi u procesu za aferu Spice, u kojem je trebao svjedočiti o svojim kontaktima s bivšim potpredsjednikom Vlade i MOL-ovoj pomoći Podravci.
Sudac Siniša Pleše kazao je da je Hernadiju poziv za svjedočenje dva puta uredno uručen preko mađarskih vlasti. No, Hernady nije ni na koji način obavijestio sud da neće doći. Drugi za jučer pozvani svjedok, član Nadzornog odbora Ine Abel Galacz, došao je suđenje Polančecu i ostalima. Kako je ispričao sudu, Galacz je 2008. i 2009. godine bio zaposlen u MOL-u kao direktor Sektora za razvoj poslovanja.
Sretao se s Polančecom kao MOL-ov pregovarač oko izmjena dioničarskog ugovora u Ini, a kako je ustvrdio, na tim sastancima nije bilo riječi o Podravci. Ipak, Galacz je priznao da je potpisnik ugovora kojim je MOL cijelim depozitom jamčio Fimi Ami za kredit kod OTP banke.
U vezi tog posla, sretao se s okrivljenima Zdravkom Šestakom i Josipom Pavlovićem, te s odvjetnikom Zoranom Markovićem kojeg je upoznao još 2004. godine i kojeg je sretao u pregovorima oko Ine. Hernadi ga je uputio da kontaktira s njima.
– Dao mi je do znanja da će me tražiti generalni direktor Podravke i ako se dobro sjećam rekao mi je da je Podravka u nekoj situaciji s neprijateljskim preuzimanjem stvorila određenu situaciju, rekao je Galacz.
Kako tvrdi Galacz, MOL je čak predlagao i da sam kreditira Podravku, preko svoje ciparske tvrtke Platunko, preko koje inače koristi za financiranje. Ali Podravka se odlučila za OTP banku kao rješenje.
Odgovarajući na pitanja USKOK-a, Galacz je pojasnio da se MOL zna baviti takvim poslovima, premda mu to nije osnovna djelatnost. Pritom je ustvrdio da je sve bilo sukladno MOL-ovim poslovnim pravilima. U vezi mogućnosti da se kredit namiri dionicama Ine, nije ga baš poslužilo sjećanje.
– MOL je zainteresiran za Inine dionice i prije toga je dao ponudu za otkup dionica, pa pretpostavljam da je taj prijedlog došao od MOL-a, ali se ne sjećam točno, rekao je Galacz.
Sam Polančec, ustvrdio je, nije sudjelovao u pregovorima između MOL-a i Podravke.
U aferi Spice, USKOK je optužio Damira Polančeca, još četiri nekadašnja Podravkina direktora, osnivače Fime i splitskog SMS-a Milan Horvat i Srđan Mladinić, te zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića. Ukupna šteta u tom slučaju procjenjuje se na više od 400 milijuna kuna.
Prema USKOK-ovoj optužnici, Polančec je od Hernadija tražio pomoć za Podravku, jer je MOL imao iskustvo u obrani od neprijateljskog preuzimanja. Krajnji rezultat bio je OTP-ovo preuzimanje kredita kojeg je Merril Lynch dao malteškoj ispostavi varaždinske Fime. Za OTP-ov kredit kojeg je plaćala Podravka, MOL je jamčio cijelim iznosom, a jedna od opcija je bila da se kredit namiri dionicama Ine. DORH je u dva navrata tražio od Mađarske da ispita Zsolta Hernadija kao osumnjičenika u slučaju Ina-MOL, no mađarske vlasti su ga odbile ispitati, pod izlikom zaštite nacionalne sigurnosti.