Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nadbiskup Puljić: Optužbe za pedofiliju moraju se rasvijetliti

13.03.2012. 23:00
Nadbiskup Puljić: Optužbe za pedofiliju moraju se rasvijetliti


Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici.


Iz Nadbiskupije zadarske izdali su priopćenje o slučaju zlostavljanja koje je, prema tvrdnjama svjedoka, počinio don Nedjeljko Ivanov u vrijeme kad je bio župnik u Bibinju.
“Nije uobičajeno ulaziti u detalje procesa koji traje, niti davati priopćenja o slučaju koji se vodi pred crkvenim sudištem. Ipak, budući da su se u medijima javili sami svjedoci i progovorili o tome, Tiskovni Ured Zadarske nadbiskupije priopćuje da je njihova svjedočanstva zadarski nadbiskup Želimir Puljić dostavio Kongregaciji za nauk vjere koja je nadležna za takve slučajeve. Stranke su upozorene na težinu i odgovornost njihovog svjedočenja, a istinitost iskaza da potkrijepe zakletvom na Sveto Pismo. O postupku pred spomenutom Kongregacijom upoznat je i svećenik Nedjeljko Ivanov. Njemu je gospodin Nadbiskup izdao dekret, 20. veljače 2012. g., kojim mu ‘zabranjuje ispovijedati i odlaziti na župe’ dok proces traje.
U srijedu, 14. ožujka 2012. g. u sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru održan je redoviti mjesečni susret svećenika Zadarske nadbiskupije na kojem ih je nadbiskup Puljić informirao o tom slučaju. Zamolio ih je neka u svoje molitve uključe brata po svetom redu. Posebice ih je potaknuo da budu ljudski i kršćanski blizu onima koji se tuže da još pate od zadobivenih trauma iz djetinjstva. Neka ih ovo sveto korizmeno vrijeme ispuni potrebnim mirom i oslobodi im dušu od osjećaja mržnje i nepovjerenja prema Crkvi Kristovoj.
I u ovoj prigodi mons. Puljić, kao pastir Crkve Zadarske, ponovio je da oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. U duhu posluha i vjernosti papi Benediktu XVI. i mjerodavnim tijelima u Rimu, Nadbiskup podržava beskompromisno nastojanje da se rasvijetle takvi slučajevi, kako zbog žrtava nasilja, tako i zbog dobra i ugleda same Crkve. Konačno i zbog pravednoga pravorijeka prema onima koji su ih počinili. Jasno, uvijek s pravnom klauzulom da nitko nije kriv dok se ne dokaže”, navodi se u priopćenju.