Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne koristite plastične vrećice!

13.03.2012. 23:00
Ne koristite plastične vrećice!


Udruga “Eko-Zadar” u suradnji s “Čistoćom” d.o.o. i u 2012. godini nastavlja s održavanjem radionica u zadarskim osnovnim školama u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno”. Riječ je o popularnim radionicama oslikavanja platnenih torba s ciljem promicanja korištenja upravo platnenih umjesto plastičnih torba i vrećica. Tijekom ovih radionica djecu se na zabavan i lako razumljiv način upoznaje o aktivnostima koje pojedinac, bez obzira na dob, može učiniti kako bi smanjio štetan utjecaj čovjeka na okoliš. Radionice se sastoje od edukativnog dijela u kojem osnovci poslušaju kratku prezentaciju praćenu fotografijama kojima se ilustrira štetnost odlaganja plastičnih vrećica i drugog otpada u okoliš, odnosno utjecaj neprimjereno odloženog otpada na biljni i životinjski svijet, ali i čovjeka te od kreativnog dijela u kojem učenici, motivima po svojoj želji, bojama za tekstil oslikavaju platnene torbe.
Praktični savjeti Eko Mace
Osim ovako personaliziranih torbi, praktičnih za svakodnevnu upotrebu, učenici svojim kućama s radionica ponesu i slikovnicu/bojanku “Praktični savjeti Eko Mace”, a svojim roditeljima “Vodič za pravilno prikupljanje otpada na području grada Zadra” i vrećice namijenjene odlaganju nepovratne plastične ambalaže koju prikuplja “Čistoća”.
Platnene torbe koje djeca dobiju na oslikavanje 100% su reciklirani proizvod, pri čemu udruga “Eko-Zadar” na sirovini zahvaljuje zadarskim hotelskim kućama “Turisthotel” i “Hoteli Zadar” koje su za ovu namjenu donirale rashodovano platno. S obzirom da udruga “Eko-Zadar” promiče društveno odgovorno poslovanje, platnene torbe šivane su u Zaštitnoj radionici “Tekop Nova” iz Pule koja zapošljava osobe s invaliditetom.
Radionice, koje su prilagođene dinamici školske godine i podijeljene u dva ciklusa – zimsko-proljetni i jesenski, provode Atana Grbić, Linda Šušteršić i Jelena Ramov.
Radionice u školama i domovima
U 2012. do sada su održane četiri radionice u OŠ Zadarski otoci i to jedna u trećem i tri u prvim razredima. Sljedeća radionica u OŠ Zadarski otoci na rasporedu je u petak, 16. ožujka, a do konca godine ukupno je planirano održavanje 16 radionica u trajanju od dva školska sata. Osim radionica u OŠ Zadarski otoci, u planu je provođenje radionica i u OŠ Šimuna Kožičića Benje.
U sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno udruga “Eko-Zadar”, također, u suradnji s “Čistoćom”, nastavlja i s provođenjem radionica oslikavanja torbi u domovima za starije osobe. Radovi nastali na radionicama, kako u školama, tako i u domovima za starije osobe, bit će predstavljeni na izložbi koja će u Gradskoj knjižnici Zadar biti postavljena 21. travnja u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje i 13. godišnjice osnutka udruge “Eko-Zadar”.