Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Presudila Zadrova kvaliteta i šira rotacija

13.03.2012. 23:00
Presudila Zadrova kvaliteta i šira rotacija


U posljednjoj četvrtini smo odigrali smo dobru obranu. Zatvorili smo im šuteve i reket, a onda smo nešto i pogodili – kaže Karlo Vragović


Gradski okršaj u Jazinama završio je prema očekivanjima, uvjerljivom pobjedom Zadra, premda su Puntamičani tridesetak minuta pružili dostojan otpor “starijem bratu”. Epitet junaka susreta pripao je Karlu Vragoviću, koji je posljednju četvrtinu otvorio sa 13 uzastopnih poena i odveo Zadar na nedostižnu razliku.
– Napokon me krenulo. Još na prošloj utakmici mi je svaka lopta imala dobru putanju i sve, ali nisam nijednu pogodio, baš kao i početkom ove utakmice. Nije me baš išlo, ali kada sam se oslobodio i zagrijao, jer me još uvijek muči bol u nozi i kada sam otpustio kočnicu, krenulo je. Ušao sam u seriju i onda je sve bilo lakše – kaže autor 17 poena u posljednjih deset minuta.
Odvojili se na vrijeme
– Odlično smo otvorili utakmicu i u jednom trenutku poveli petnaest razlike. Oni su nas, međutim, stigli pa čak i poveli. Znali smo da nije lako igrati protiv njih u Jazinama i da ne smije biti opuštanja. To sam doživio i sa Dubravom i sa Cibonom. Ni minute se ne možete opustiti, jer se sve vrlo brzo može okrenuti na njihovu stranu. U posljednjoj četvrtini smo odigrali smo dobru obranu. Zatvorili smo im šuteve i reket, a onda smo nešto i pogodili, odvojili se i oni se više nisu mogli vratiti – prepričava Vragović.
Ante Krapić također je odigrao važnu ulogu u pobjedi protiv svog bivšeg kluba.
– Rezultatski ova utakmica nije bila važna, ali za prestiž u gradu košarke je bilo bitno tko će pobijediti. Krenuli smo dobro, u prvoj četvrtini smo igrali dobru obranu i primili malo koševa. No, u drugoj smo se opustili. Mislili smo da smo prelomili utakmicu, ali Sonik je dobra momčad i vratili su se u igru. To je momčad koja, ako poveže nekoliko šuteva i lakih koševa, vrlo brzo može dostići razliku. Dobro da smo ih zaustavili na vrijeme i nismo im dopustili da povedu nešto većom razlikom. Srećom, u posljednjoj četvrtini smo se odvojili na dvadeset razlike i nismo dopustili da utakmica uđe u neizvjesnu završnicu, gdje bi odlučivala jedna lopta. Mislim da je presudila naša snaga i duža klupa. Zasluženo smo pobijedili- ističe centar Zadra.
Ponestalo snage
Puntamičani su pružili svoj maksimum u ovom trenutku i barem tri četvrtine držali publiku u neizvjesnosti.
– Do posljednje četvrtine smo se muški borili i držali u egalu, ali onda smo počeli gubiti skok i tzv. ničije lopte. Oni su se u tim trenucima bolje snašli, rezultat je krenuo na njihov mlin i više ih nismo mogli stići – kaže Mario Pešut.
Sonik je u drugoj četvrtini serijom 16-0 okrenuo veliku zadarsku prednost, ali bilo je jasno da će teško dulje izdržati u tom ritmu.
– Zadavali su nam dosta problema s protrčavanjima i izlascima na tricu Vrbanca i Vragovića, ali smo koliko toliko kontrolirali skok i obranu pod košem. No, kada smo i u tom dijelu pali, oni su se odvojili na nedostižnu razliku – kaže razigravač “zelenih”.
Slično razmišlja i njegov kolega po poziciji Tomislav Dražović.
– Držali smo se u egalu do početka četvrte četvrtine, ali u završnici nismo imali dovoljno snage i svježine. U drugom poluvremenu smo promašili preko deset slobodnih bacanja i to dovoljno govori. Zadar je prekvalitetna momčad da to ne bi kaznio.
Zasluženi pljesak
Petar Marić također smatra da je za pad u završnici dobrim dijelom odgovorna šira rotacija Zadra.
– Loše smo krenuli i dopustli im da lako dođu do petnaestak razlike. U tom razdoblju smo loše reagirali u obrani, ali kada smo stisli, vratili smo se u egal. Početkom drugog poluvremena smo se još dobro držali, čak i vodili, ali onda su nas oni fizički slomili. Šteta, da smo imali malo više snage, možda smo mogli izboriti egal završnicu i pokušati iznenaditi. Na kraju su oni sve pogađali, a mi smo imali dosta grešaka i loš šut. Kondicijski smo pali i to je presudilo.
Ipak, publika je zasluženo obje momčadi nagradila pljeskom.
– Mislim da je to u redu. Ipak je ovo gradski derbi i lijepo je da uvijek nagrade i jedne i druge, bez obzira tko pobijedio – kaže Marić, s kojim se slaže i Dražović.
– Zadar je Zadar, a lijepo je što su nagradili i naš trud, jer smo zaista dali sve od sebe da učinimo utakmicu što zanimljivijom i neizvjesnijom, koliko god je to bilo moguće.


Zadar po ABA ligu




Osnovni dio A-1 lige Zadar je zaključio s omjerom 16-4, a sada ga očekuje ono za što se zapravo pripremao od početka sezone.
– Napokon kreće Liga za prvaka. Vrlo je važno kako ćemo krenuti, ali u svakom slučaju treba igrati maksimalno do kraja. Ako kojim slučajem i krene loše, ne treba odustajati. Siguran sam da ćemo izboriti ulazak u ABA ligu sljedeće sezone – optimističan je Karlo Vragović.
Do početka Lige za prvaka ostalo je još tjedan dana.
– Za nas tek sada počinju prave utakmice. Do sada se neki put mogao i dogoditi kiks, iako Zadar ne bi smio kiksati u ovoj ligi, ali sada definitivno više nema opuštanja. Svaka utakmica će biti na nož. U svakoj ćemo ići na pobjedu kako bi vratili Zadar tamo gdje mu je mjesto – kaže Ante Krapić.


U Ligi za ostanak svaka “na nož”


Sonik Puntamika je A-1 ligu zaključla s omjerom 8-12, te ju do kraja sezone očekuje borba za ostanak.
– Sada imamo dva tjedna da se pripremimo i koncentriramo na ono što nam je najvažnije. Želimo Ligu za ostanak dočekati u što boljem stanju – kaže Mario Pešut.
I on i Tomislav Dražović vjeruju da će na kraju ostvariti zacrtani cilj i zadržati prvoligaški kontinuitet.
– Očekuje nas teška borba za ostanak. Sve momčadi, osim Dubrovnika, prenose isti broj pobjeda i svaka utakmica će biti na nož. Mislim da imamo kvalitetu da osiguramo ostanak u A-1 ligi, no trebat ćemo to potvrditi na terenu.