Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Uranija: “Zajedničkim naporima stečaj je završen!”

13.03.2012. 23:00
Uranija: “Zajedničkim naporima stečaj je završen!”


Ovo je školski primjer kako treba voditi stečaj, spasiti tvrtku i zadržati radnike, ističe pravni zastupnik SSSH


Pevec je pozitivan primjer kako se izlazi iz stečaja, a to je zajedničkim naporima stečajnog upravitelja, radnika, sindikata i vjerovnika, kaže Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH dodajući kako se situacija popravila i tvrtka dobro posluje, o čemu smo se imalu priliku uvjeriti i u zadarskom centru.
U ponedjeljak je stiglo i sudsko rješenje prema kojem će se u roku od 60 dana osnovati Pevec dioničko društvo sa 750 dioničara i 900 zaposlenih radnika čime je stečaj Pevec d.o.o. u stečaju i Pevec Zagreb d.o.o. u stečaju završen. U vrlo kratkom roku riješen je problem, a iz Peveca su naglasili kako je do toga došlo zalaganjem stečajnih upravitelja i dobrom suradnjom s vjerovnicima. Vedran Uranija posebno je zadovoljan ovakvim raspletom situacije, jer je u problematiku bio uključen od samih početaka te nam je rekao kako bi se za ovim primjerom trebale povesti i druge tvrtke poput Diokija, Dalmacijavina i Nauta Lamjane.
U Zadru otvoren prvi salon
– Sindikat je dao veliki doprinos u slučaju Pevec, a kao pravni zastupnik SSSH zastupao sam stotinjak radnika od onoga dana kada su Višnja i Zdravko Pevec zapali u probleme te radnici ostali bez posla. Koncept koji smo zastupali bio je odvojiti dugove Peveca i to smo uspjeli u sedam centara, ali tada se nije našao kupac. Imali smo pet prosvjeda zbog neisplate plaća i obratili smo se Vladi i ministarstvima, prvenstveno Ministarstvu financija koje je toleriralo njihovo neplaćanje doprinosa. Kada su nas pitali što želimo, rekli smo da je to nastavak rada koji bi bio omogućen uključivanjem struje i deblokiranjem računa. Predložili smo bankama i dobavljačima da svoja pretraživanja pretvore u udjele, a za to se zalagao i stečajni upravitelj Darko Šket. Kada je Pevec ponovno započeo s radom, prvi je otvoren salon namještaja u Zadru, kazao je Uranija dodajući kako je tada probijen led te su automatizmom otvarani i drugi centri.
Primjer i drugima
Istaknuo je kako je primjer Peveca pozitivan primjer spašavanja tvrtke te da su u njega bili uključeni banke, vjerovnici, država, radnici i sindikat.
– Sada Pevec radi bolje nego prije i čak bi mogao zaposliti još radnika. Konačno je priča riješena i stečaj će biti zatvoren, kaže Uranija.
S obzirom da Hrvatsku čeka novi niz stečaja, što je najavljeno porukama iz Vlade, Uranija smatra da će se dobar dio njih moći povesti ovim konceptom čime će biti spašena brojna radna mjesta.
– Zadar i Hrvatsku čeka val stečaja, a u tome podržavamo Vladu. Ovo je školski primjer kako treba voditi stečaj, spasiti tvrtku i zadržati radnike. Zajednički se sve može. Nemoguće je spasiti sve tvrtke, ali se puno toga može napraviti. Pevec je ohrabrujući primjer, kaže Uranija.