Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Značajan doprinos očuvanju kulturne baštine

13.03.2012. 23:00
Značajan doprinos očuvanju kulturne baštine


Raznoliki motivi i oko za detalje najbolje govore o talentu naših učenika, a posebno nas raduje što uz već standardne motive iz prirode, kao što je kamen i more, posebna pažnja je usmjerena i na stare kamene kuće, škure i druge detalje koji su svakako i značajan doprinos očuvanju naše kulturne baštine – Jelena Franulović i Zrinka Zimonjić


U prostorijama Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru otvorena je izložba fotografija, učenika fotografskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra. Na 25 izloženih fotografija novijeg datuma učenici ove zadarske škole predstavili su svoje viđenje svijeta oko sebe, zabilježili specifične trenutke i detalje te kroz njih pokazali svu ljepotu prirode koja nas okružuje. Profesorice Jelena Franulović i Zrinka Zimonjić kazale su nam kako su se djeca rado odazvala pozivu za ovu izložbu, tim prije što je ona humanitarnog karaktera jer će sav prihod od prodanih slika biti namijenjen djeci s posebnim potrebama biogradske udruge Osmijeh.
– Raznoliki motivi i oko za detalje najbolje govore o talentu naših učenika, a posebno nas raduje što uz već standardne motive iz prirode, kao što je kamen i more, posebna pažnja je usmjerena i na stare kamene kuće, škure i druge detalje koji su svakako i značajan doprinos očuvanju naše kulturne baštine, kazale su. Pozdravljajući sve nazočne Draženko Samardžić, ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja, je pohvalio inicijativu za otvaranjem ove izložbe i senzibilitetom koji su ovi mladi ljudi pokazali za potrebite. Pogotovo sada, u vrijeme Korizme, ova je gesta još upečatljivija i hvale vrijedna jer, kako je kazao, nitko nije toliko siromašan, da ne može nešto dati. Velikom broju nazočnih na ovoj izložbi obratila se i ravnateljica škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra ravnateljica Marijana Bakmaz, kazavši kako je iznimno zadovoljna što je došle do jedne ovakve suradnje te se nada da ona neće ostati usamljen slučaj.
– Naime, mi u školi imamo i dosta djece iz Biograda, Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova te otoka, što pokazuje i široka lepeza njihovih fotografskih uradaka, a koje su pravo bogatstvo. Stoga nam je i ubuduće cilj prezentirati njihove radove široj javnosti kroz izložbe diljem županije, a ova humanitarna priredba za potrebe djece s posebnim potrebama, bila nam je svakako dobar povod i drago nam je što smo tu, zaključila je Bakmaz. Potom je goste iz Zadra i posjetitelje pozdravio i Tonči Šangulin, predsjednik biogradskog Gradskog vijeća, koji je ovu izložbu i proglasio otvorenom. Svoj doprinos ovoj izložbi u biogradskom Zavičajnom muzeju dala je i zadarska recitatorica i pjesnikinja Nikolina Mojić. Uz stihove velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, Nikolina je pročitala i jednu od svojih pjesama iz zbirke “Iza sna” te na sebi svojstven način još jednom uspjela prodrijeti do uha, ali i srca slušatelja. Valja još naglasiti da je ova humanitarna izložba u Zavičajnom muzeju otvorena do 25. ovog mjeseca, a cijena jedne slike iznosi 150 kuna, koje idu u korist djece s posebnim potrebama točnije udruge Osmijeh u Biogradu na Moru.