Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dvjesto milijuna kuna posla nikad neće biti naplaćeno

Autor: Anamarija Bilan

13.03.2013. 23:00
Dvjesto milijuna kuna posla nikad neće biti naplaćeno

Foto: Marin GOSPIĆ



Negativni rezultati poslovanja ovih ustanova nisu rezultat lošeg poslovanja i menadžmenta već propisa i neplaćanja obavljenog posla. Naime, napravljeno je do 200 milijuna kuna posla koji nikada neće biti plaćen, zaključio je dr. Kraljić objasnivši kako se ovaj dug nakupio kroz četiri godine. Stvorio se paradoks jer su smanjeni limiti, a rastu troškovi i količina posla


Na jučerašnjem kolegiju župana bilo je govora o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna te o poslovanju zdravstvenih ustanova.
– U danim okolnostima koje nisu lagane zbog krize moramo biti zadovoljni, ali s financijskim položajem Županije ne možemo biti zadovoljni jer očekujemo fiskalnu decentralizaciju, koje još uvijek nema, rekao je župan Stipe Zrilić. Prva točka bila je izvršenje Proračuna Zadarske županije za 2012. godinu te namjena viška prihoda iz proračuna.
Bibijana Baričević, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, rekla je da su ukupni prihodi Zadarske županije planirani u iznosu od 190,6 milijuna kuna, a ostvareni u iznosu od 184,3 milijuna kuna, odnosno 96,65%. Planirano je 190,6 milijuna kuna rashoda, dok je ostvareno 172,8 milijuna kuna ili 90,68%. Ostvaren je višak prihoda od gotovo 11,4 milijuna kuna, od čega se 2,6 milijuna kuna odnosi na višak prihoda korisnika Sustava županijske riznice.
 – Što se tiče rashoda u prošloj smo godini najviše trošili na zdravstvo, obrazovanje, rekreaciju i sport i programe socijalne zaštite, rekla je Baričević.
Poslovanje Opće bolnice Zadar izazvalo je najviše pažnje liječnika i novinara.
 – Prihodi bolnice u prošloj godini su 274,5 milijuna kuna, a mjesečni limiti su nam u tri navrata smanjivani, tako da je ukupno smanjenje limita u prošloj godini bilo milijuna kuna. Rashodi u prošloj godini su bili 278 milijuna kuna, što je stvorilo manjak prihoda od gotovo 14 milijuna kuna, a koji su rezultat smanjenja ugovorenog limita i nenaplaćenih potraživanja. Tijekom prošle godine bolnica je fakturirala iznos od 46,1 milijuna kuna iznad limita, rekao je v. d. ravnatelja OB Zadar, Neven Birkić i dodao kako potraživanja bolnice iznose oko 44 milijuna kuna, od čega iz ugovora prema HZZO-u 33 milijuna kuna.
 – Kad se poslovanje naše bolnice komparira s poslovanjem drugih bolnica naša je bolnica poslovala bolje. Treba, također istaknuti da od mjesečnog limita na plaće i režije ide gotovo 85%. Sve ovo navelo nas je da uputimo Vladi zahtjev za sanacijom jer mi kao Županija nemamo kapacitete sanirati Bolnicu, objasnio je župan Stipe Zrilić.
Zavod za javno zdravstvo Zadar je, također imao milijun kuna manje prihoda nego prošlih godina, ali je unatoč tome završio godinu s viškom od tri milijuna kuna, od čega će se dva milijuna kuna potrošiti za uređenje prostora u zgradi Poliklinike, te milijun milijun za troškove selidbe, instalacije i kalibracije opreme. Dom zdravlja Zadarske županije višak prihoda od 6,2 milijuna kuna utrošit će se za nabavu sanitetskih vozila, a Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije višak prihoda u iznosu od 935.547 kuna utrošit će za nabavu vozila, sanaciju objekata, nabavu opreme, odjeće i namještaja. Ravnatelj Doma za starije i nemoće Grgo Šoša, također je podnio godišnje izvješće poslovanja te je istaknuo da trenutačno imaju 372 korisnika dok ih 1.151 osoba čeka na smještaj.