Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatski ugovor poslan slovenskom parlamentu

Autor: Denis Romac

13.03.2013. 23:00
Hrvatski ugovor poslan slovenskom parlamentu

Foto: PIXSELL



Janša je ispunio obećanje, a premijer Milanović zahvalio svima koji su sudjelovali u pregovorima sa Slovenijom


Hrvatska i slovenska vlada jučer su na svojim sjednicama u Zagrebu i Ljubljani ratificirale memorandum o Ljubljanskoj banci, a slovenska je vlada na istoj sjednici potvrdila pristupni ugovor Hrvatske i Europske unije i poslala ga u parlamentarnu proceduru s ciljem da što prije bude potvrđen, kako je u ponedjeljak u Mokricama i najavio slovenski premijer Janez Janša. Postupak ratifikacije hrvatskog ugovora trebao bi biti dovršen do konca ožujka.
Za ratifikaciju memoranduma što su ga premijer Zoran Milanović i njegov slovenski kolega, koji nakon nedavne parlamentarne razrješnice obavlja samo tekuće poslove, u ponedjeljak potpisali u Mokricama, nije bila potrebna suglasnost parlamenata dviju država. Memorandum stupa na snagu onog trenutka kad Slovenija i Hrvatska jedna drugu diplomatskim putem izvijeste da su memorandum ratificirale obje strane, što je na slovenskoj strani i preduvjet za zaključenje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom Državnom zboru.
Slovenski mediji i dalje se bave pitanjem hoće li biti ponovno pokrenute hrvatske tužbe protiv slovenskih banaka, koje su prema hrvatskom tumačenju memoranduma stavljene “u zastoj”.