Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Papa Franjo prvi – prvi papa s američkog kontinenta

Autor: Tihomir Ponoš

13.03.2013. 23:00
Papa Franjo prvi – prvi papa s američkog kontinenta


Novi papa uzeo je ime Franjo I. i odabirom imena dao je naslutiti da će mu iznimno bitna biti skrb o siromašnima i socijalno ugroženima. To je prvi papa Argentinac i prvi s američkog kontinenta. Novi papa na balkonu Bazilike sv. Petra pred okupljenim se vjerničkim mnoštvom pojavio u 20.23 sati


Jorge Mario Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa i isusovac, izabran je za papu u petom, posljednjim predviđenom za srijedu, krugu konklava. Novi papa uzeo je ime Franjo I. i odabirom imena dao je naslutiti da će mu iznimno bitna biti skrb o siromašnima i socijalno ugroženima. To je prvi papa Argentinac i prvi s američkog kontinenta. Novi papa na balkonu Bazilike sv. Petra pred okupljenim se vjerničkim mnoštvom pojavio u 20.23 sati.
Svoju brigu za siromašne demonstrirao je i kada je u veljači 2001. godine putovao na konzistorij na kojemu ga je Ivan Pavao II. proglasio kardinalom. Tada je pozvao sve sunarodnjake koji su namjeravali putovati u Rim da s njim slave izbor za kardinala da to ne čine već da novac koji su namjeravali na to potrošiti daju za pomoć siromašnima. Novog papu svrstava se među teološki umjerene kardinale. Usprotivio se argentinskoj odluci otprije tri godine da legalizira istospolne brakove, ustvrdivši da dijete ima pravo da ga podižu otac i majka.
 – Braćo i sestre, dobra večer. Zadaća konklave bila je dati biskupa Rimu i moja braća kardinali otišli su po njega gotovo na kraj svijeta, prve su rečenice koje u javnosti izgovorio novi papa, aludirajući na udaljenost između Buenos Airesa i Rima.
– Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i povjerenja među nama, molimo za nas, molimo za cijeli svijet da ostvarimo bratstvo, poručio je novi papa.
Izbor Bergoglija je iznenađenje, iako ga se otpočetka spominjalo među kardinalima koji su “papabili”, ali nije bio u užem krugu. Glavni favoriti bili su nadbiskup Milana Angelo Scola i nadbiskup Sao Paula Odilo Scherer, ali ponovo se ostvarila izreka “tko ulazi u konklave kao papa, izlazi kao kardinal”. Bergoglio je i u konklavama prije osam godina smatran kandidatom za papu, tada možda i izglednijim nego što se činilo posljednjih dana. Konklave su, sukladno najavama trajale kratko i u zadnjih deset konklava to je četvrti najbrži izbor.
Bijeli dim, zapravo prvih nekoliko sekundi crn, prokuljao je iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19.06 sati, a zazvonila su i zvona Bazilike sv. Petra. Na vijest da je izabran novi, 266. rimski biskup, vjernici su počeli hitati na i do tada dobro ispunjen vatikanski Trg sv. Petra. Švicarska garda svečano se postrojila pred vatikanskom bazilikom nešto poslije 19.30. Iščekujući novog papu vjernici su klicali “viva il papa”. Glasovitu “habemus papam” (imamo papu) objavio je kardinal protođakon Jean-Louis Tauran nešto više od sat vremena nakon izbora.