Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vlada smanjuje deficit za 900 milijuna kuna

Autor: Jagoda Marić

13.03.2013. 23:00
Vlada smanjuje deficit za 900 milijuna kuna

Foto: Silvano JEŽINA



Tako bi se manjak u državnoj blagajni i u ovoj godini zauzdao na deset milijardi kuna, odnosno tri posto BDP-a, a najviše će u smanjenju rashoda stradati investicije


Potpredsjednik Vlade Branko Grčić otkrio je da bi Vlada već sljedećeg tjedna mogla predstaviti rebalans ovogodišnjeg proračuna. No, prije jučerašnje sjednice Vlade Grčić nije htio reći ništa više o detaljima izmjena u državnim financijama za koje je još prošle godine bilo jasno da će se dogoditi u prvom tromjesečju ove godine. Vladine planove za ovu godinu prvo je srušio pad kreditnog rejtinga pa je već dva tjedna nakon donošenja proračuna bilo jasno da će se on morati mijenjati. Priznanje Banskih dvora da u ovoj godini očekuju rast BDP-a od 0,7 posto, a ne 1,8 posto kako je planirano u studenom, kad se donosio proračun, samo je ukazalo na to da je rebalans nužno učiniti što ranije.
Vlada je već srezala bruto plaće zaposlenih u javnim službama i državnoj upravi za tri posto, no to je bilo dovoljno tek da se ispoštuje raniji plan, ugrađen u proračun, o uštedi na troškovima zaposlenih od 2,3 milijarde kuna.
Rebalans će pak, kako doznajemo donijeti smanjenje minusa u državnoj blagajni za 900 milijuna. To znači da bi se deficit smanjio na deset milijardi kuna, što bi otprilike bilo na prošlogodišnjoj razini. Na taj način Vlada bi uspjela, nadaju se naši sugovornici iz Banskih dvora, zadržati deficit na oko tri posto BDP-a.