Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski maslinari i uljari, Bralić i Klapa Intrade ukrasili prijateljstvo Istre i Dalmacije

Autor: Maja Marinović

13.03.2013. 23:00
Zadarski maslinari i uljari, Bralić i Klapa Intrade ukrasili prijateljstvo Istre i Dalmacije


Dalmatinci rade vrhunska ekstradjevičanska maslinova ulja i siguran sam da ćemo svijetu s ponosom prezentirati EDMU Dalmacije i Istre. Radujemo se nadolazećoj manifestaciji Dani masline u Zadru kada ćemo se ponovno družiti, istaknuo je Nino Činić, organizator susreta uljara i maslinara u Krasici


U maslinarskom svijetu proteklog vikenda sva pažnja bila je posvećena maslinarskoj manifestaciji Oleum Olivarum 2013., koja se održala u Krasici, malom, pitoresknom mjestu u Istri, oko pet kilometara udaljenom od Buja.
Mještani Krasice odlikuju se po svom velikom radu i trudu usmjerenom u razvoj maslinarstva i vinogradarstva. Stoga je na maslinarskoj karti Krasica ucrtana kao mjesto prepoznatljivo u Istri i svijetu po vrhunskoj kvaliteti ekstra djevičanskog maslinova ulja i nadaleko poznatim tradicionalnim vinima, sorti malvazija i teran.
U zadnjih su šesnaest godina žitelji prihvatili izazov i posadili 120 tisuća stabala masline te su podignuli dvije najmodernije uljare u Hrvatskoj.
Centar događanja proteklog vikenda u Krasici bio je Dom kulture gdje su se održavali 16. Susreti Oleum Olivarum, koji su označili dvodnevno druženje maslinara, proizvođača maslinova ulja te mnogobrojnih posjetitelja, ljubitelja maslinova ulja i istarske gastronomije.
Najljepši dio u ovoj maslinarskoj priči svakako je prijateljstvo maslinara Istre i Dalmacije, tako su domaćini i ove godine srdačno otvorili vrata svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva svojim prijateljima maslinarima iz Dalmacije. Riječ natjecanje nitko nije spominjao, slavilo se veliko prijateljstvo uz nove spoznaje, ideje i razmišljanja u maslinarstvu.
Manifestacija je započela u umjetničkoj atmosferi, izložbom jedanaestog međunarodnog likovnog natječaja “Oleum Olivarum 2013”.
Umjetnici iz cijele zemlje predstavili su svoja umjetnička dijela s motivom masline i time pokazali da maslinarstvo i kultura se međusobno intenzivno prate. Sudjelovalo je ukupno 77 umjetnika sa 120 umjetničkih radova.
Izvrstan voditeljski par Zdenka Gudelj i Mate Mekiš pozdravili su sve nazočne i zaželjeli svima ugodan boravak u Krasici. Mate Mekiš, predsjednik Zajednice Talijana Krasice, također se zahvalio svim sudionicima u organizaciji i naglasio kako je ovogodišnja posebna tema manifestacije u biti druženje i prijateljstvo te da su to vrijednosti, pored maslina i maslinova ulja, zbog kojih se posjetitelji sigurno vraćaju u Krasicu.
Gradonačelnik Edi Andreašić je istaknuo kako je maslina nešto vrlo vrijedno što u Krasici spaja sve posjetitelje, goste i prijatelje ovoga kraja.
– Maslina je oduvijek bila dio svakodnevnice našega kraja, a danas i na očigled, promatrajući ovaj kraj uočavate promjene i prisutnost masline u našim životima. Ona je nešto vrijedno, ona je plod, ona je bogatstvo koje nas sve povezuje kako u Krasici, u Istri a i šire jer upravo je ova manifestacija pokrenuta iz ljubavi i prijateljstva te se sve do danas i nastavlja s istim motivima. Vjerujem da će se druženje u Krasici nastaviti još dugi niz godina i zato hvala svima koji ovu manifestaciju podržavaju, zaključio je gradonačelnik Edi Andreašić.
Potom je uslijedio obilazak lijepo uređenih interijera mnogobrojnih kušaonica, podruma i kantina u Krasici tijekom kojih su se degustirale zlatne kapljice. U uljari “Benvegnu” održano je predstavljanje i degustacija ulja iz Dalmacije, Slovenije i Italije uz uspoređivanje s istarskim uljima. U šatoru pored Doma kulture proizvođači autohtonih proizvoda predstavili su plodove svoga rada, a za posjetitelji su organizatori priredili cooking show tijekom kojeg su se predstavili kuhari restorana Zigante iz Livada sa svojim kulinarskim delicijama, a u tome su im pomogli maslinari Krasice a sve su skupa obogatili vinom “Gambaletto”.
 Bogata je bila i tradicionalna gastronomska ponuda, a posebno atraktivna u cooking showu uz chefa Alma Čatlaka i brojne goste iznenađenja. Tako su svoja umijeća spajanja jednostavnih jela s okusom vrhunskih maslinovih ulja pokazali Almo Čatlak, Serđo Ražman, Agroturizam Radešić i Lina Vežnaver.
Popodnevni nedjeljni program se nastavio u znaku predavanja, prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorio je na temu Dosadašnja iskustva. Smjernice razvoja maslinarstva Istre, dr. Ivica Vlatković upoznao je prisutne s utjecajem maslinova ulja na zdravlje čovjeka a dipl. ing. agr. Marina Kocijanić maslinarima je približila tematiku Integrirana proizvodnja i višestruke suglasnosti. Priređena je još jedna vođena degustacija ovaj put od strane USAMU – Buje.
Prije konačnih rezultata, prezentirani su rezultati rangiranja u izravnom sučeljavanju najbolje ocijenjenih ulja za pojedini tip okusa. Tako je u skupini Intenzivan okus sudjelovalo ukupno 47 uzoraka, a za najbolje je proglašeno ulje Antonija Pastrovicchia. U skupini Srednje intenzivan okus bilo je ukupno 42 uzorka, a za najbolje ulje u toj skupini proglašeno je ulje Marijana Pekice. U skupini Blagog okusa sudjelovalo je 10 uzoraka od kojih je za najbolje proglašeno maslinovo ulje Željka Karamana.
Do konačnog proglašenja brončanih, srebrnih i zlatnih maslinovih ulja u Krasici 2013. godine, mnogobrojnu publiku su dovele vesele note ženske vokalne skupine Ad Libitum.
Nakon dodjele i proglašenja brončanih, srebrnih te zlatnih maslinovih ulja, za ovogodišnjeg najboljeg od najboljih proglašeno je maslinovo ulje Antona Pastrovicchia s ukupno 92 boda.
Fizikalno-kemijske analize obavila je Služba za zdravstvenu ekologiju/Odjel za kontrolu namirnica i predmeta opće uporabe pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli dok je stručnu ocjenu senzorskih svojstava obavio panel u sastavu članova Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja i članova Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra. Voditeljica panela je bila dr. sc. Viviana Lušetić, dipl. sanit. ing.
Maslinari Zadarske županije ostvarili su još jedan veliki uspjeh. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada osvojio je dvije zlatne i srebrnu medalju, čime je potvrdio visoku kvalitetu svojih ulja i na natjecanjima u Istri.
 – Krasica nije samo maslinarska manifestacija ona je poveznica dugogodišnjeg prijateljstva maslinara Istre i Dalmacije. Krasica u svojoj biti predstavlja daleko više od same manifestacije jer ona objedinjuje ljude koji su u maslinarstvu našli stil života. Ove godine posebno je Dalmacija bila u svim segmentima zastupljena u Krasici, kako nastupom ženske klape Zikva s otoka Pašmana i koncertom klape Intrade tako i u natjecateljskom dijelu zastupljenost se očitovala prisustvom brojnih maslinara iz Dalmacije. Postignuti su veliki uspjesi, ali najveći je svakako održavanje prijateljstva maslinara Istre i Dalmacije. Naše susrete uskoro ćemo nastaviti na maslinarskoj manifestaciji Dani masline u Zadru, to će biti prigoda, da plemenita voćka poput masline još jednom ostvari ono što ona u biti jeste, stablo mira, ljubavi i prijateljstva, rekao nam je dr. Ivica Vlatković.  
Marin Matešić iz Dikla ovaj put na manifestaciji Oleum Olivarum okitio se srebrnom medaljom.
– Vrlo sam zadovoljan svojim uspjehom, ovo je četvrti puta da sudjelujem na manifestaciji i do sada sam osvojio dvije zlatne i dvije srebrne medalje. Znamo da je panel na čelu s dr. sc. Oliverom Koprivnjak na izuzetno visokom nivou i da su i ovaj put s velikim profesionalizmom obavili svoj posao. Drago mi je da su i ostali maslinari iz Zadarske županije još jednom dokazali izvrsnu kvalitetu svojih ulja i zahvaljujem našim dragim prijateljima iz Krasice na srdačnom dočeku i lijepom dvodnevnom druženju, pohvale im za izvrsnu organizaciju, kazao nam je maslinar Marin Matešić.  
Drago Pjelik i Zlatko Strpić iz Biograda osvojili su zlatnu medalju, Živko Vidaković iz Biograda, Ivan Matek iz Posedarja i Juraj Ivanković iz Zadra osvojili su srebrne medalje.
Najbolji plasiran maslinar iz Dalmacije koji je ušao u Top 10 je Damir Buntić iz Vodica, agronom u Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije i tajnik Udruge dalmatinskih uljara.
– Čast mi je bila sudjelovati na 16. Susretima Oleum Olivarum u Krasici zajedno sa maslinarima iz Istre i Dalmacije koji godinama osvajaju nagrade za vrhunska ulja. U takvoj konkurenciji osvojiti 9. mjesto je veliki je uspjeh i motivacija za budući rad. Maslinik moje obitelji je u ekološkoj proizvodnji, imamo 315 stabala maslina uglavnom autohtonih sorti oblica, krvavica, istarska bjelica na 1,4 ha zemljišta. Maslinik se nalazi u zaleđu Vodica, oko 13 km od centra. Maslinik je mladi, tako da ulje šaljemo od prošle godine na natjecanja. Prošlogodišnji rezultat su dvije zlatne i jedna srebrna medalja, ove godine ovo nam je četvrto zlato, a nadamo se još kojem na manifestacijama koje slijede. Mišljenja sam da predanim radom i velikom ljubavlju prema maslini mogu se u Dalmaciji dobiti vrhunska ulja koja ni malo ne zaostaju za najboljim svjetskim uljima, istaknuo je agronom Damir Buntić.
U Krasici smo razgovarali s vrijednim organizatorom Ninom Činićem, koji vidno razdragan je s nama podijelio svoje dojmove.
– Šesnaesti susreti Oleum Olivarum su okupljanja prijatelja maslinova ulja, prošli su bolje od očekivanog, unatoč nepogodnim vremenskim prilikama posjećenost je bila odlična. Bit naše manifestacije su druženje i sklapanje novih prijateljstava. Drago nam je da prijateljstvo maslinara iz Dalmacije i Istre svake godine je sve čvršće i sve brojnije. Vladala je familijarna atmosfera, na našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima smo ugostili naše drage prijatelje, upravo je malo mjesto dalo specifični ugođaj. Zahvaljujući potpori grada Buja, Istarske županije i turističke zajednice, ali ponajviše trudu stanovnika Krasice imali smo osebujan program na 16 manifestaciji Oleum Olivarum. Umjetnost je bila zastupljena u svakom vidu. Klapa Intrade je održala koncert u velikom šatoru, a potom su se članovi klape premjestili u moju konobu u sklopu obiteljske kuće, i svi skupa smo do tri ujutro pjevali, sotto voce su zapjevali svoje najbolje pjesme i uveličali tu predivnu večer. Zahvalio bih dr. Ivici Vlatkoviću koji je zaslužan za uspostavljanje prijateljskih kontakata, povezao nas je s maslinarima iz Zadarske, Šibensko-kninske županije i našim prijateljima iz Omiša, iz udruge Paičuša, također zahvale našem prijatelju Edi Majiću iz Splita koji je skoro pa bio suorganizator manifestacije i hvala menadžeru klape Intrade Branku Pajiću. Prvog dana manifestacije imali smo izložbu jedanaestog međunarodnog likovnog natječaja Oleum olivarum, a drugog dana manifestacije održala se izložba fotografija Putevima masline, novinarke Maje Marinović, koja vjerno prati uspjehe maslinara Dalmacije i Istre koje potom interpretira za Zadarski list i časopis Maslinar i na tome joj od srca zahvaljujemo. Manifestaciju su uveličali izlagači sa predstavljanjem svojih autohtonih proizvoda, zatim eminentni stručnjaci koji su održali predavanja. Posjetitelji su mogli uživati u cooking showu i vođenim degustacijama maslinova ulja. Ovakve manifestacije imaju dušu i svakako pridonose razvijanju maslinova ulja kao hrvatskog branda.
Drago nam je da su se naši prijatelji maslinari družili u oleotekama Marijana Cossetta i supruge Gabriele, na Agroturizmu Romana Radešića i njegove supruge Alite, zatim na imanju Marina Kraljevića i supruge Nerine, u Brtonigli, zahvaljujem im svima ovom prilikom što su otvorili vrata svojih domova. Potom veliko hvala vlasniku Ville Plac Silvanu Pregari i supruzi Silvi što su ugostili drage prijatelje iz Dalmacije. Zahvaljujem vlasnicima vile Lavanda, Gordanu i Silvani Brajković, hvala Vladanu Milenkoviću i supruzi Mirjani Serdar koji su pomogli organizaciju, hvala vlasnicima Agroturizam Parenzana koji su također ugostili drage nam goste i hvala na gostoprimstvu konobi Stari most.
Zahvalio bi mojoj obitelji na velikoj podršci, supruzi Neviji, sinu Andreju i nevjesti Kristini. Nagrada nas je razveselila, dobili smo zlato, konkurencija je bila prejaka, Slovenska Istra također ima jako kvalitetno ulje, i dobiti zlato u Krasici znači izuzetno visoku kvalitetu ulja. Pristiglo je 107 uzoraka maslinova ulja i od toga je 94 % u kategoriji EDMU. Šampion je dragi prijatelj Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana, najbolje je plasiran Istrianin u ovogodišnjem Flos Oleiu i drago mi je da je naš panel prepoznao kvalitetu njegova ulja, kao što je to prepoznao i svjetski priznat panel. Maslinari iz Dalmacije su postigli najbolje do sada rezultate, maslinar Željko Karaman iz Omiša ima najbolje ulje u kategoriji blagih ulja, dr Vlatković iz Novigrada osvojio je dvije zlatne medalje, i nastavio kontinuitet, a najbolje plasirani Dalmatinac, koji je ušao u Top 10 je Damir Buntić iz Vodica. Dalmatinci rade vrhunska EDMU i siguran sam da ćemo svijetu s ponosom prezentirati EDMU Dalmacije i Istre. Radujemo se nadolazećoj manifestaciji Dani masline u Zadru kada ćemo se ponovno družiti, naglasio je Nino Činić.


Krešendo uz Bralića i Intrade




Vrhunac večernjeg programa u velikom šatoru svakako je bio nastup Tomislava Bralića i klape Intrade. Predgrupa klapi bio je bend Nočni skok iz Slovenije.
Nedjeljno prijepodne je u Krasici bilo u duhu sporta i fotografije. Naime, u 11 sati započela je tradicionalna biciklijada lokalnim putevima i stazama oko Krasice a u međuvremenu je prigodno otvorena izložba fotografija Maje Marinović pod nazivom ”Putevima masline”.