Arheolozi u palači Cedulin pronašli rimski mozaik i dva kasnoantička groba

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Arheološka istraživanja u Palači Cedulin su u punom jeku. Radovi su počeli 17. veljače, istraživanje vodi Muzej antičkog stakla, a voditelj je Berislav Štefanac, dipl. arheolog. Stručnu ekipu koja radi na nalazištu čine Ana Marija Eterović Borzić, Ivana Matković i Nika Coihen te student Kristijan Hazoš. Ručni iskop vrše djelatnici firme Credo d. o. o. Prije radova u samoj palači, prošle godine su provedeni radovi u susjednom dijelu.

- Istraživanja koja su provedena prošle godine u zapadnom dijelu stare bolnice otkrila su iznimno značajne arheološke nalaze, među kojima valja izdvojiti nalaz rimskog objekta s mozaičkim podom, te pronalazak dva kasnoantička groba. U jednom slučaju se radi o mrtvorođenčetu, dok je drugi odrasli pokojnik, ukopan u masivnu zidnu grobnicu. Skeleti su poslani na antropološku analizu na Odjel za forenziku Sveučilišta u Splitu, kazao nam je Berislav Štefanac ističući kako su uokolo grobova pronađene značajne količine arheološke građe iz 4. i 5. stoljeća. Osim antičkih faza registrirano je više zidnih konstrukcija od 12. do 18. stoljeća.

- Posebnu pozornost plijeni masivni zid s pokosima, što bi moglo ukazivati da se unutar tog građevnog sklopa tijekom 14. i prve polovice 15. stoljeća nalazilo utvrđenje s kulom, istaknuo je Štefanac. U slojevima je nađeno dvadesetak novčića iz raznih slojeva.

Arheološka istraživanja razmjerno otežava neprestano prodiranje podzemnih voda, a riječ je o pitkoj vodi, ne moru. Današnja razina je 180 centimetara ispod hodne površine. Trenutačni radovi se provode unutar istočnog krila palače Cedulin. Dosadašnja znanja o palači temeljila su se isključivo na temelju povijesnih izvora i vidljivih ostataka na jedinom sačuvanom zidu.

više u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno