Umjesto sadašnjih kugli na Poluotoku led rasvjeta najnovije generacije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vizualizacija Kalelarge s novom led rasvjetom

Prijedlog rješenja ulične rasvjete od Novih vrata na početku Ulice Jurja Barakovića, preko Narodnog trga pa sve do kraja Široke ulice bio je prva, a ujedno i najzanimljivija točka gradonačelnikova Kolegija. Idejno rješenje u kojem je ponuđeno nekoliko različitih oblika javne rasvjete prezentirala je Dijana Galić iz osječke tvrtke "Nova lux".

- Ulaz u grad je trenutno osvijetljen bijelim, hladnim svjetlom, a ta rasvjeta nije dojmljiva. U dogovoru s konzervatorima odlučili smo se za topliju boju svjetla koja bi trebala odražavati dobrodošlicu u središte grada, kao njegov dnevni boravak. Planirano je postavljanje led svjetiljki najnovije generacije koje će zamijeniti sadašnje kugle, s obzirom da su one u EU zabranjene zbog svjetlosnog onečišćenja i bacanja svjetla u nebo, rekla je Galić te prezentirala tri modela svjetiljki, od modernih do onih tradicionalnijih, koje će prije konačne odluke biti postavljene u realni prostor. No, osim vizualnog efekta, Galić je istaknula i onaj materijalni faktor - uštedu od 40 do 70 posto koja bi se trebala postići zamjenom postojećih visokotlačnih živinih žarulja, a potom i održavanja.

Nakon prezentacije gradonačelnik Kalmeta je naglasio kako se cijeli projekt može realizirati etapno, ovisno o raspoloživim sredstvima te dodao kako je cilj Gradske uprave ovaj projekt proširiti na cijelu povijesnu jezgru grada, a uvodeći potom u drugu točku dnevnog reda riječima kako se, ukoliko se mislimo ozbiljno baviti turizmom, mora stati na kraj i šarenilu na štekatima ugostiteljskih objekata.

- Suncobrani i tende u svim su bojama, istaknute su razne reklame. To više neće biti moguće. Štekate će moći natkrivati samo bijeli i bež suncobrani i tende, bez istaknutih reklama, najavio je pročelnik Rajko Jurin koji je potom najavio i natječaj za zakup osam poslovnih prostora u vlasništvu Grada od kojih je pet na području Poluotoka, jedan na Relji, jedan u Brguljama i jedan u Jazinama.

Mo Poluotok postaje MO Grad?

Josip Ećo Vlahović, zadarski gradski vijećnik, uputio je Gradu Zadru inicijativu da se Mjesni odbor Poluotok preimenuje u Mjesni odbor Grad, a ta se ideja svidjela gradonačelniku Božidaru Kalmeti.

- Zadrani mahom kada iz zadarskih kvartova, podjednako iz Arbanasa, Puntamike ili s Bulevara, idu na Poluotok kažu da idu u grad. Poluotoka ima uokolo, ma i gradova, ali držim da je ideja dobra i uzet ćemo je u razmatranje, izjavio je Kalmeta.

Uskrsnica za 5 tisuća umirovljenika

Već sljedeći tjedan na vrata zadarskih umirovljenika, koji imaju mirovine manje od 2.000 kuna, poštar će donijeti uskrsnicu u iznosu od 200 kuna, a takvih građana je oko pet tisuća.

- Nije to neki iznos, ali eto, umirovljenici će se moći malo počastiti za Uskrs, rekao je Mario Pešut, pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb dodajući kako je za ovu svrhu u proračunu osigurano oko milijun kuna.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno