Za gradnju novog vrtića pričekati EU fondove

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Vijećnici oporbenog HDZ-a Mustać i Begonja vodili su polemike s načelnikom

Vijećnici privlačkog Općinskog vijeća okupili su se na prvoj ovogodišnjoj sjednici. Od 11 vijećnika odazvalo se njih sedam, a sjednica je bila burna.

Već prilikom prihvaćanja dnevnog reda počelo je iskriti, a tijekom sjednice polemike uglavnom između vijećnika oporbenog HDZ-a Nikice Begonje i općinskog načelnika Nevena Begonje(NL) toliko su se rasplamsale da je u jednom trenutku predsjednik Vijeća Glavan zaprijetio prekidom sjednice.

"Općina nije ničija prćija"

Međusobne prepirke krenule su kada je vijećnik Nikica Begonja u ime kluba HDZ-a predložio dopunu dnevnog reda u kojoj je sugerirano da se rad zadarskog Općinskog suda na izradi nove zemljišno-katastarske knjige k.o. Privlaka produži bar još za dva mjeseca.

- Poznato nam je da određeni broj vlasnika zemljišnih parcela ne živi u Privlaci i da nisu bili u mogućnosti da izvrše uknjižbu. Šteta bi bilo da se djelatnici suda odsele, a da se taj posao ne dovede do kraja. Zbog toga tražimo da se o ovoj temi raspravi te da se Općinskom sudu uputi službena zamolba po ovom pitanju, pojasnio je Begonja.

- Gospodo vijećnici HDZ-a, moram vas podsjetiti da navedena izmjera u Privlaci traje već osam godina. Od 11.000 čestica njih 2.000 još je neupisano. Samo lanjske godine iz proračuna smo izdvojili 266.000 kuna za rad ureda Općinskog suda. Ostali smo u međuvremenu bez povjerenika. Želim vam također skrenuti pozornost da mi nećemo u nedogled plaćati aljkavost i neodgovornost vlasnika zemljišta. Općina nije ničija prćija i krava muzara, oštro je konstatirao načelnik Begonja.

Intervencijom predsjednika Glavana strasti su se donekle smirile, a načelnik je ipak na kraju popustio obećavši kako će se po ovom pitanju poduzeti određeni koraci.

Budući da je ipak usvojen dnevni red krenula je rasprava na temu godišnjeg obračuna proračuna za 2015. godinu o čemu je iscrpno govorio načelnik Begonja.

Troši koliko zaradiš

Istaknuo je kako su lani ostvareni prihodi u iznosu od 9.023.882 kuna ili za 16 posto više od plana dok su u isto vrijeme rashodi iznosili 9.108.136 kuna. Najviše, dva milijuna kuna slilo se s osnove raznih poreza, komunalne naknade 867.000 kuna, od komunalnog doprinosa 1.159.000 kuna... Što se pak tiče rashoda najviše se, milijun kuna, utrošilo na kapitalna ulaganja to jest u održavanje općinske komunalne infrastrukture.

Nezadovoljstvo vezano za proračun izrazio je oporbeni vijećnik Nikica Begonja.

- Od utemeljenja Općine Privlaka 1997. godine sudjelovao sam u tri saziva Općinskog vijeća. Ne mogu shvatiti da se iz godine u godinu ponavljaju iste stvari i da nam se izvješća uporno serviraju po istoj špranci. Ja iz ovih materijala teško mogu nešto shvatiti, a kako tek to mogu mlađe kolege, prvi put u Vijeću, istaknuo je vijećnik Nikica Begonja.

Načelnik Begonja se donekle složio sa onim što je rekao njegov prezimenjak ustvrdivši da se troši onoliko koliko se zaradi te kako se svaka ostala filozofija neće dobro odraziti na Općinu Privlaka.

Obračun prošlogodišnjeg proračuna dali su svi vijećnici kao i financijskom izvješću o radu Dječjeg vrtića Sabunić.

Plaća načelnika 10.600 kuna

Rashodi vrtića u prošloj godini bili su 406.000 kuna od čega je na plaće zaposlenika otišlo 321.000 kuna. Načelnik je kazao kako za gradnju novog vrtića Općina posjeduje sve potrebne papire i dozvole kao i osigurana novčana sredstva, ali da će se još neko vrijeme pričekati kako bi možda dobili ranije zatraženi novac iz EU fondova.

U nastavku na red je prispjela rasprava o plaći, naknadi za rad i drugim materijalnim pravima općinskog načelnika. Po onome što se čulo, sve je zakonom regulirano, a načelnik je obznanio kako njegova ukupna mjesečna neto primanja iznose 10.600 kuna. Vijeće je usvojilo plan gospodarenja otpadom općine Privlaka za razdoblje 2015.-2021, godina koji je bio na javnoj raspravi.

- Izradili smo plan za što smo platili 12.000 kuna. Nažalost, naša država trebala je donijeti državni plan, ali to nije učinila. Vlada će sigurno inzistirati na novom planu, a mi ćemo na tom tragu najvjerojatnije iznova praviti novi i naravno plaćati ponovno. Ali, koga za to briga, ustvrdio je načelnik Begonja čime su se složili i nazočni vijećnici.

Na svakoj pa i na ovoj se je sjednici vodila žestoka rasprava između vladajućih i oporbe na ime zahtjeva i prijedloga određenog broja mještana glede izgradnje mjesnih putova, povrata oduzetog zemljišta i tome slično. Ovog je puta bio to slučaj s gradnjom puta u zaseoku Mletak te prijedloga Vinke Glavan, a s njom i još nekolicine mještana da im se povrati oduzeto zemljište na kojemu je djelom izgrađeno novo mjesno groblje. Po onome što se čulo o navedenim predmetima postupak se vodi pred Općinskim sudom u Zadru, a zaključak Vijeća je kako se na miran način mora razriješiti ta situacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)