Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mnogi će učenik na ovim fotografijama vidjeti svoga oca, majku ili djeda

13.03.2017. 23:00
Mnogi će učenik na ovim fotografijama vidjeti svoga oca, majku ili djeda


Prigodom obilježavanja 24. obljetnice vojno redarstvene operacije „Maslenica” Zadarska županija i Državni arhiv u Zadru priredili su jučer u Osnovnoj školi “Petra Zoranića” u Maslenici izložbu posvećenu 112. brigadi, jednoj od brojčano najvećih brigada HV-a u Domovinskom ratu. Kako je u uvodu rekao autor izložbe i pripadnik slavne zadarske brigade Marijan Maroja, 112. brigada na početku rata držala je položaje na području cjelokupnog područja današnje županije.
– Daljnjim razvojem Hrvatske vojske iz nje su, kao rasadnika, nastale nove brigade i pukovnije. Od tih slavnih godina Domovinskog rata prošlo je dvadeset i više godina. Rodili su se mnogi novi naraštaji kojima je to razdoblje daleko. Upravo iz tog razloga na prijedlog i uz pokroviteljstvo i suorganizatorstvo Zadarske županije i Državnog arhiva u Zadru pripremljena je ova izložba. Izložba ima za cilj obići sve škole u Županiji i tako približiti učenicima i mještanima događaje iz Domovinskog rata. Mnogi će učenik na ovim fotografijama vidjeti svoga oca, majku ili djeda, svog rođaka ili susjeda, kao branitelja domovine u tim godinama, rekao je u uvodu Marijan Maroja.
Izložba je zapravo pokušaj predstavljanja presjeka borbenog puta 112. brigade od osnivanja 28. lipnja 1991., do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995., kada završava njen ratni put. Uz kronološki postav ratnih fotografija predstavljeni su i najvažniji dokumenti iz 1991. Tu su novinski izvještaji koji posjetitelja na trenutak vraćaju u vrijeme Domovinskog rata.