"Balon" kao mali kazališni eksperiment

Slika korisnika valentinam
NOVA PREDSTAVA HNK "ZADAR"
Iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar najavljuju novu predstavu "Balon" prema tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića
Željko KARAVIDA
Detalj s predstave

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar najavljuju novu predstavu "Balon" prema tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Najda Bauk, glazbu Mate Matišić. Igraju: Alen Liverić, Davor Jureško, Žana Bumber i Petra Težak. Inspicijent na predstavi je Mimi Zadarski, a fotograf predstave Željko Karavida K&K.

Od subote, 17. ožujka ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar za pretpremijeru koja je u četvrtak, 22. ožujka s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna. Premijera je u petak, 23. ožujka u 20 sati te je u dramskoj pretplati.

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj „Balon“ izrijekom imenuje kao "...mali kazališni eksperiment, o smislu glume...dvije priče, u dva različita žanra...s istim glumcima... isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi..."

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište - žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo, kazao je Zoran Mužić, redatelj.

Poigravajući se žanrovima te vješto balansirajući na granici između stvarnosti i iluzije, Matišić ostvaruje začudan spoj emotivnog, društveno-kritičkog i crnohumornog, karakterističan za druge njegove drame napisane u proteklih petnaestak godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)