Kraljev: Očekuje nas sve više ekstrema!

Slika korisnika valentinam
PREDAVANJE O KLIMI BUDUĆNOSTI
Marin GOSPIĆ
Duško Kraljev, zadarski meteorolog upoznao publiku s pokazateljima zagrijavajućeg svijeta

Nagle i drastične promjene vremena posljednjih godina utječu na sve veći interes najšire javnosti za predviđanja klimatologa i uopće na zanimanje o klimatskim promjenama, što se moglo vidjeti i na predavanju poznatoga zadarskog meteorologa i predsjednika Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra Duška Kraljeva, koje su u ponedjeljak došli poslušati mnogi Zadrani.

Više nema godišnjih doba

Predavanje pod nazivom „Klima budućnosti“ održano je u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa u organizaciji Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Grada Zadra u suradnji s Hrvatskim geografskim društvom – Zadar, a u njemu je Kraljev govorio o uzrocima i posljedicama globalnog zatopljenja, te predviđanjima klimatološke budućnosti.

- Vidljivo je da i u Hrvatskoj imamo sve više ekstrema - od velikih vrućina prošlog ljeta, rujanske poplave u Zadru i ovogodišnjeg snijega u Gorskom kotaru, a ekstremne vremenske prilike povezane su najvjerojatnije s globalnim zatopljenjem, kazao je Kraljev, ističući kako se klima mijenja, a vremenske prilike brzo izmjenjuju. Više nema godišnjih doba, za par dana nas očekuje ponovni pad temperature oko nule, a onda će zatopliti kao u kasno proljeće, kaže Kraljev.

Uzroci globalnoga zatopljenja, naglasio je dalje zadarski meteorolog, su prirodni u koje, među ostalim, spadaju Sunčevo djelovanje, globalni procesi i dr., te neprirodni, a to su čovjekova djelatnost i tehnologija.

Pokazatelji zagrijavajućeg svijeta

Kraljev je, nadalje, publiku upoznao i s pokazateljima zagrijavajućeg svijeta, te je naveo što nas čeka u budućnosti.

- Očekuje nas sve toplije vrijeme i sve više ekstrema. U budućnosti to znači da će se kuće trebati drukčije graditi, bit će potrebno graditi kanale, drukčija prijevozna sredstva, a sve to zahtijeva velike troškove, kazao je Duško Kraljev, te naglasio da unatoč lokalnim klimama, gdje povremeno dolazi do vrlo niskih temperatura, kada se govori o trendu globalnog porasta temperature promatra se Zemlja u cjelini.

Kraljev je objasnio i ulogu stakleničkih plinova koji pridonose globalnom zatopljenju. Globalne emisije stakleničkih plinova izazvane ljudskom aktivnošću porasle su od predindustrijskog vremena 70 posto. Da nema stakleničkih plinova, na Zemlji bi srednja temperatura zraka bila minus 38 stupnjeva Celzijevih. Glavni izvori stakleničkih plinova su: izgaranje fosilnih goriva, industrijski procesi, odlaganje otpada, sječa šuma, poljoprivredna proizvodnja, stočarstvo.

Na predavanju je bilo riječi i o tome što je klima odnosno podneblje, što se događalo s klimom tijekom 20. stoljeća, i mnoge druge zanimljivosti vezane uz klimu, a publika je doznala i za podatak da je 1929. godina bila jedna od najhladnijih u prošlom stoljeću.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno