"Udruga gradski prostor pretvorila u kafić!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
MJESNI ODBOR OGORČEN:
Grad Zadar je poslovni prostor dao na korištenje Udruzi te kao takav isti se mora koristiti za djelatnost za koje je navedena udruga registrirana. Sve sporne situacije u svezi eventualne prodaje alkoholnog pića ili neprijavljivanju svojih djelatnika odnosno konobara, je na ostalim nadležnim institucijama, kažu u Gradu
Vedran SITNICA
Prostor Udruge Brodarica

Stanovnici Mjesnog odbora Brodarica nazvali su našu redakciju ogorčeni, kako kažu, što se u prostorijama Udruge mladih Brodarica i Društva za športsku rekreaciju Brodarica odvijaju građevinski radovi, i to u unutarnjem i vanjskom dijelu, navodno bez ikakve dozvole Grada kao vlasnika prostora.

Riječ je, naime, o poslovnom prostoru od 19 četvornih metara u prizemlju zgrade Mjesnog odbora Brodarica koji su od Grada dobili na korištenje. Mještani koji su nas nazvali tvrde kako su u tijeku radovi na proširenju terase kojom Udruga želi dobiti više prostora za stolove na kojima poslužuju piće.

S obzirom da prostor u kojemu djeluje udruga Brodarica nije registriran kao kafić, niti mogu dobiti dozvolu za ugostiteljsku djelatnost, tragom dojava o gradskom prostoru navodno pretvorenom u kafić obratili smo se predsjedniku Mjesnog odbora Brodarica, Gradu Zadru i Udruzi mladih. Prethodno smo se i osobno uvjerili da su u tijeku radovi na spomenutom prostoru.

"Zašto Grad zatvara oči?"

Predsjednik MO-a, nezavisni Dragan Ranj, kaže kako je "riječ o problemu koji godinama muči Mjesni odbor i sramota je da ga nitko ne želi riješiti".

- To je prostor Grada koji je pretvoren u kafić! Sada se tamo odvijaju građevinski radovi, napravili su i terasu da bi valjda dobili više mjesta za stolove i dobili više gostiju i prodali više pića. Oni govore da piće poslužuju samo članovima svoje udruge, ali ja kao predsjednik Mjesnog odbora, a i svi oni koji ovdje dolaze, znaju da nije tako. Sjede ovdje ljudi koji nisu članovi Udruge i oni im normalno poslužuju piće kao u kafiću. Ne znam zašto Grad zatvara oči pred time, zašto ih ne pitaju gdje im je dozvola za ugostiteljsku djelatnost, jesu li prijavili konobare, pa ovo je jedna velika sramota, govori Ranj dodajući kako je žalosno da je MO ovdje potpuno nemoćan.

- Znam da im je Grad već ranije naložio da moraju maknuti to što su napravili, ali i po najnovijoj situaciji vidimo da ne samo da ih nisu poslušali, već sada i renoviraju prostor, probili su i vrata u hodnik. Imaju li dozvolu za to? Pozivam zato bilo koga iz gradskog rukovodstva neka dođe ovdje i uvjeri se što rade i poslužuju li piće samo članovima svoje udruge ili i svakom tko ovdje dođe. Kada sama svojedobno tražio da se ove prostorije vrate MO počela je hajka na mene, a sada vidimo i zašto. Od tog su prostora napravili dobar izvor zarade, ali je najgore što svi o tome šute iako je gradski prostor pretvoren u kafić, ističe predsjednik Mjesnog odbora Brodarica.

Potrebna suglasnost zakupodavca

Nakon njegove tvrdnje obratili smo se Gradu Zadru. Na pitanje je li Udruga mladih Brodarica od njih zatražila dozvolu za građevinske radove, odgovaraju:

- Uvidom u službenu evidenciju Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odsjeka za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i gradnje, utvrđeno je da Društvo za športsku rekreaciju Brodarica i Udruga mladih Brodarica nisu evidentirani kao podnositelji zahtjeva za izdavanja akta za građenje. Napominjemo da je temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima moguće graditi određene građevine, odnosno izvoditi određene radovi bez akta za građenje, sukladno glavnom projektu ili bez njega. Inače, nadzor u vezi s građenjem provodi građevinska inspekcija. Napominjemo kako čestica zemlje na kojoj se nalazi terasa nije javna površina, kažu u Gradu.

Na pitanje ima li Udruga mladih odobrenje Grada za prodaju pića u ovom prostoru te jesu li upoznati s načinom na koji je registrirana njihova eventualna ugostiteljska djelatnost, funkcioniraju li kao kafić i jesu li u tom slučaju prijavili djelatnike (konobare) i plaćaju li sve svoje obveze, u Gradu odgovaraju:

Tko je nadležan za "sporne situacije"?

- Društvo za športsku rekreaciju Brodarica je dobilo poslovni prostor na korištenje isključivo za djelatnosti za koju su registrirani. Grad Zadar je poslovni prostor dao na korištenje Udruzi te se kao takav mora koristiti za djelatnost za koje je navedena udruga registrirana. Sve sporne situacije u svezi eventualne prodaje alkoholnog pića ili neprijavljivanju svojih djelatnika odnosno konobara, je na ostalim nadležnim institucijama, stoji u odgovoru.

Predsjednik Mjesnog odbora napominje kako je nedavno u prostorijama Udruge mladih bio komunalni redar zbog radova na krovu terase, no u Gradu pojašnjavaju:

- Potvrđujemo jedino da je djelatnik iz UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, po zaduženju pročelnice UO za gradsku samoupravu i opće poslove, Dolores Grdović-Kalmeta, bio na krovu zgrade Mjesnog odbora na kojoj su utvrđena oštećenja koja uzrokuju prodor vode i zbog čega će se raditi sanacija krovišta, navodi gradska vlast.

Ovdje je na kraju razvidna jedna stvar - Udruga mladih od Grada nije zatražila dozvolu za radove kojih trenutno izvode, a što su trebali ukoliko je riječ o onima koji zahtijevaju dozvolu. Sudeći po izjavi predsjednika MO-a o tome kako su probili i vrata u hodnik, na gradskoj je vlasti sada da utvrdi eventualne nepravilnosti u vlastitom im prostoru, osobito nakon tvrdnje čelnika Mjesnog odbora da je - "gradski prostor pretvoren u kafić".

Grad: Nisu zatražili suglasnost za građevinske radove

- Sukladno Ugovoru o korištenju poslovnog prostora, korisnik ne smije bez suglasnosti zakupodavca činiti preinake poslovnog prostora kojima se bitno mijenja konstrukcija, raspored, površina, namjena ili vanjski izgled poslovnog prostora, te sukladno tome Društvo za športsku rekreaciju Brodarica od Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom nije zatražilo suglasnost za građevinske radove koji se trenutno izvode, stoji u odgovoru Grada.

 

Rubeša ne želi govoriti o dozvoli

Nakon razgovora sa predsjednikom Mjesnog odbora Brodarica te odgovoru Grada Zadra, obrazloženje trenutačnih radova na prostorijama Grada zatražili smo i od Ante Rubeše iz Udruge mladih, inače vijećnika Akcije mladih. No na upit o kakvim je preinakama riječ i zašto od Grada nisu zatražili dozvolu za radove, te imaju li dozvolu za posluživanje pića, Rubeša nije htio odgovoriti, tek napominjući kako mu je "iznimno drago što će tema našeg teksta biti prostorije naše udruge na Brodarici pored svih mogućih malverzacija s poslovnim prostorima i gradskim stanovima Grada Zadra".

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)