Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

GLAUKOM Kod nekoliko osoba nađen visok očni tlak

14.03.2019. 11:57
GLAUKOM Kod nekoliko  osoba nađen  visok očni tlak


Odjel za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Zadar nizom događanja obilježava ovogodišnji Svjetski tjedan glaukoma. Kao i  svake godine, i tijekom ovogodišnje svjetske akcije pod nazivom "World  glaucoma week 2019.", koja se odvija u periodu od 10. do 16. ožujka, zadarski zdravstveni djelatnici upozoravaju javnost na ovu bolest koja je  jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu.


Može doći i do sljepila
– Glaukom je multifaktorijalna bolest, koja dovodi do propadanja vidnog živca, suženja vidnog polja i u konačnici može dovesti i do sljepila.  Među vodećim je uzrocima sljepoće uz makularnu degeneraciju i dijabetičku retinopatiju, ističe prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, voditeljica Odjela za oftalmologiju i optometriju u zadarskoj Općoj bolnici u kojoj je, u  okviru Tjedna glaukoma, organizirana dvodnevna akcija besplatnog  mjerenja intraokularnog tlaka.
Tako su protekloga utorka i srijede na drugom katu Poliklinike svi  zainteresirani građani u vremenu od 13 do 15 sati mogli besplatno izmjeriti očni tlak koji je prvi važan korak ka dijagnosticiranju glaukoma.  Iako je za otkrivanje ove bolesti važno mjerenje očnog tlaka, konačno  postavljanje ove dijagnoze zahtijeva i druge dijagnostičke procedure.
– Građani su se odazvali mjerenju očnog tlaka, prvog dana u nešto manjem broju, a u ovakvim edukativno-preventivnim akcijama gotovo se  uvijek kod nekih osoba ustanovi visoki očni tlak. Takve pacijente  upućujemo na daljnju obradu, kažu nam djelatnici koji su provodili ovu  dvodnevnu akciju, te ističu kako su se akciji u većem broju odazvale starije osobe jer je glaukom bolest koja pogađa najčešće populaciju starije  životne dobi.


Redovita kontrola vida
Rano prepoznavanje ove bolesti, kako su liječnici informirali građane  koji su se odazvali akciji, je od izuzetne važnosti jer je tada moguće usporiti progresiju i propadanje vidnog živca i tako spriječiti sljepoću. Zato  bi sve osobe starije od 45 godina trebale redovito kontrolirati očni tlak.  Iako se glaukom može dijagnosticirati u svim dobnim skupinama, bolest  ipak najčešće pogađa populaciju srednje i starije životne dobi, dakle  osobe starije od 40 godina.
Inače, u sklopu obilježavanja Tjedna glaukoma prof. dr. sc. Suzana Konjevoda održala je u utorak navečer u Gradskoj loži predavanje o glaukomu, a planiran je i tradicionalni turnir u pikadu u Udruzi slijepih. Cijeli  tjedan završava skupom u Zagrebu "Glaucoma code" na kojemu zadarski oftalmolozi sudjeluju aktivno s predavanjem "Pigmentni glaukom."