Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U MANIRI PINK PANTERA Je li bankomat na Žmirićima bio meta razbojnika koji su ga raznijeli i 2017.?

14.03.2019. 14:53
U MANIRI PINK PANTERA Je li bankomat na Žmirićima bio meta razbojnika koji su ga raznijeli i 2017.?


Zadarska policija traga za razbojnicima koji su u četvrtak  oko tri sata u noći po modelu srpskog Pink Pantera raznijeli bankomat  PBZ banke u diskontu Plodine u Ulici Hrvatskog sabora na zadarskom  predjelu Žmirići.
– Eksplozivnom smjesom raznesen je bankomat i pri tom je otuđen  veći novčani iznos. U eksploziji je pričinjena veća materijalna šteta, a  ozlijeđenih nije bilo. Nakon očevida koji je u tijeku bit će poznato više  detalja, rekao je na konferenciji za medije voditelj Odjela kriminalističke policije PU zadarske Bore Mršić. 
Na meti razbojnicima isti se bankomat našao i u listopadu 2017. godine, a kako smo doznali, i tada, kao i u ovom slučaju, za izazivanje eksplozije korišten je plin. Na isti način raznesen je i bankomat OTP banke ljetos u Novigradu i nešto ranije u Primoštenu, a počinitelji u tim  slučajevima, dvojac iz okolice Zagreba, pali su u ruke zadarskoj policiji,  nakon čega im je i suđeno. Nepravomoćnom presudom jedan je  osuđen na dvije godine zatvora, a drugi oslobođen te se obojica trenutno nalaze na slobodi. Traga li policija upravo za njima Mršić se nije  želio izjasniti. 
Podsjetimo, policija je dvojac uhitila nakon filmske potjere, a koliko  su organizirani, pa i okrutni, pokazalo se prilikom njihova uhićenja.  Prije krađe bankomata ukrali su crveni VW Caddy, zagrebačkih registarskih pločica, na koji su potom postavili pločice s riječkog registarskog  područja, a koje su u noći tijekom izvršenja ukrali na zadarskom području. Tako spremni su se pred zoru, 3. kolovoza, dovezli na trg u Novigradu, računajući da neće biti očevidaca, niti policijskih ophodnji.  Potom su eksplozivnom smjesom plina uništili bankomat i ukrali 550  tisuća kuna. S mjesta događaja pobjegli su vozilom, no ubrzo ih je po  dojavi građana uočila policijska patrola i krenula za njima u potjeru pa  su u Islamu Grčkom izišli iz automobila i krenuli u bijeg preko polja  prema Suhovarama. Tamo ih je oko 7.30 uočio policajac koji ih je htio  identificirati, ali su se opirali i pobjegli. Policajac je ispalio nekoliko hitaca u zrak iz pištolja kao upozorenje, no uspio je sustići samo jednoga  od njih, starijega. Pri uhićenju pružao je otpor i napao policajca, no on  ga je uz uporabu spreja, palice i lisica uhitio. Drugi je kasnije pronađen  u Murvici Gornjoj skriven ispod propusta za vodu ispod poljskog puta  na teško dostupnom terenu. Na istom mjestu pronađen je i ruksak s  ukradenim novcem.
Posljednji slučaj razbojničkog noćnog pohoda na bankomat u Žmirićima gdje je uz bankomat oštećen i izlog diskonta mogla bi razrješiti  snimka s nadzorne kamere ukoliko nije oštećena.