Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru više od 200 bubrežnih bolesnika

14.03.2019. 15:23
U Zadru više od  200 bubrežnih  bolesnika


Svjetski dan bubrega – svaki drugi četvrtak u ožujku, obilježen je danas i u Zadru. U organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika u Zadru, na Narodnom trgu, uz pomoć  učenika zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića, mjerio se tlak i  šećer u krvi svim zainteresiranim prolaznicima.


Stotinjak transplantiranih
– Ovu akciju, mjerenje tlaka i šećera u krvi, organiziramo od samog  nastanka naše udruge, od 1984. godine, obilježavajući na taj način Svjetski dan bubrega koji pada svaki drugi četvrtak u mjesecu ožujku. Tlak i  šećer u krvi glavni su uzroci bubrežne bolesti pa ovim događanjem nastojimo osvijestiti ljude po tom pitanju, rezimira predsjednik Udruge Bore Gambiraža.
U Zadru, kako dalje doznajemo, trenutno ima nešto više od 200 bubrežnih bolesnika, od kojih 88 ide na hemodijalizu, a 20 na peritonejsku  dijalizu. Njih stotinjak je transplantiralo bubreg.
– Nažalost svako malo netko umre, a i ostali bolesnicima nije lako jer je  riječ o teškim bolestima. Najteži bubrežni bolesnici su većinom i nepokretni, no naša im udruga ne može puno pomoći. Financijska sredstva su  nam skromna, nešto dobijemo od Grada Zadra, nešto kroz članarine, koje iznose simboličnih 50 kuna, što je uistinu nedostatno za bilo kakvu  konkretniju aktivnost. Do nedavno smo imali i prostoriju u Providurovoj  palači, no sada ni to nemamo, informira nas Gambiraža.
Kako dodaje bilo bi dobro kada bi bili u mogućnosti obilaziti članove,  pomagati im, no to je neizvedivo.


Teški bolesnici
– Bubrežni bolesnici su uglavnom teški bolesnici koji troše više na lijekove nego na bilo što drugo i financijska im je situacija uglavnom jako  teška. Mi kao udruga tu malo toga možemo napraviti. Za sada smo oslobođeni plaćanja televizijske pretplate, imamo pravo na parkirno mjesto  za invalide kao što ne moramo plaćati ni cestarinu ako smo 100 postotni  invalidi s tim da je ovo treće za bolesnike koji nisu transplantirali bubreg.  Po transplantaciji ta se pogodnost gubi što je nešto s čime nismo zadovoljni. Držimo da bi ta pogodnost trebala biti omogućena i za bolesnike  kojima je transplantiran bubreg jer naši zdravstveni problemi ne nestaju  nakon operacije, mišljenja je Gambiraža.
Što se tiče ostalih stvari koji ih tište, predsjednik udruge apelira na odgovorne u Zadru da se što prije kupe udobniji kombiji za prijevoz bolesnika na dijalizu jer, kako kaže, sadašnja je situacija loša, članovi udruge  mu se žale na kašnjenja kao i na prebrzu i neudobnu vožnju od kuće do  bolnice, gdje ih čeka ni malo laka trosatna dijaliza.