Ukupno 60.000 eura za šest projekata iz područja plave ekonomije

Slika korisnika mkvanja
U sklopu INTERREG MED projekta 4helix +
Predstavnici zadarskog plavoga gospodarstva, u kojeg spadaju ribarstvo, akvakultura, turizam, brodogradnja, pomorstvo, plava biotehnologija itd., dobili su informacije vezane za prijavu na inovacijske vaučere u iznosu od 10.000 eura po vaučeru, kako bi istražili poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u poslovanju
Marin GOSPIĆ
Info dani održani su u Županijskoj komori Zadar

Županijska komora Zadar u sklopu INTERREG MED projekta 4helix +, upriličila je jutros info dan o Pozivu za prijavu na inovacijske  vaučere za mikro, male i srednje poduzetnike plavoga gospodarstva iz  Zadarske županije. Predstavnici zadarskog plavoga gospodarstva u kojeg  spadaju ribarstvo, akvakultura, turizam, brodogradnja, pomorstvo, plava  biotehnologija itd., dobili su sve informacije vezane za prijavu na inovacijske vaučere u iznosu od 10.000 eura po vaučeru, kako bi istražili poslovne prilike ili riješili inovacije malih razmjera u svome poslovanju.

 Želi se potaknuti provođenje kreativnih inovacija

- Ukupno je na raspolaganju 60.000 eura za šest projekata iz područja  svih djelatnosti koje se klasificiraju kao plava ekonomija. Tvrtke se prijavljuju putem web-portala i to uz stručnu podršku kulturno-kreativnih  industrija. Znači tvrtke uz prijavu moraju odabrati pružatelji znanja. Za  ilustraciju, turistička tvrtka razvija novi proizvod, npr. trail ili biciklističku stazu s raznim usputnim događanjima. Ona će za potrebe 3D projekcije tog projekta iznajmiti tvrtku koja se bavi izradom takvih prezentacija, tj. tvrtku koja je pružatelj znanja s kojim će prijaviti projekt. To je u  pravilu tvrtka, nezavisni profesionalac ili sl. koji se bave djelatnostima u  području kreativnih industrija. Ovim se projektom upravo želi potaknuti  provođenje kreativnih inovacija u poslovanju plavih tvrtki, rekla je prije  početka info-dana viši stručni suradnik za međunarodne odnose HGK  Županijske komore Zadar, Maša Jurin.

Projekt 4helix+ (osnaživanje 4 spirale mediteranskih pomorskih klastera kroz pristup otvorena izvora/dijeljenja znanja te temeljen na zajednici u korist plavog rasta Mediterana) usmjeren je na poticanje i financiranje inovacija unutar sektora Plavog rasta u području Mediterana  (MED). Projekt namjerava poboljšati suradnju između osam mediteranskih regionalnih pomorskih klastera s jedne strane i unutar njihove četiri  spirale s druge strane. To se predviđa postići kroz pristup otvorena izvora, razmjene znanja i onaj temeljen na zajednici, što je rezultat suradnje  s takozvanim "novim inovacijskim agentima" te kulturnim i kreativnim  industrijama.

Suradnja s osam regija

Spomenuti će projekt unaprijediti transnacionalni proces inovacija u  tzv. plavim tradicionalnim i sektorima u nastajanju u osam regija MED,  uspostavljanjem i organiziranjem kibernetskih prostora, boot camps,  transnacionalnih brokerskih događaja, regionalnih informativnih dana i  dodjelom vaučera za inovacije. Projektni kibernetski prostor omogućit  će spajanje između plavih mikro, malih, srednjih te start-up poduzeća i  „novih inovacijskih agenata“ (fablabs, coworking prostori, kreativna čvorišta, itd.) te kulturne i kreativne industrije (visokokvalificirana poduzeća, istraživačko – razvojna središta itd).

Inovacijskom vaučer shemom dodijelit će se 480 tisuća eura za najmanje 48 projekata iz sektora Plavog gospodarstva. Svojom transnacionalnom partnerskom mrežom i ciljevima projekt će doprinijeti relevantnim  makroregionalnim strategijama Europske unije i inovacijskim politikama. Projekt je financiran u sklopu programa Interreg MED, a razdoblje  provedbe mu je od 1. veljače 2018. do 31. srpnja 2020. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno