Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nalazi posljednje dvije suspektne osobe negativni na koronavirus, stanje i dalje stabilno

14.03.2020. 09:30


Negativni su nalazi dviju osoba čiji su uzorci poslani jučer na analizu u kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Tijekom jučerašnjeg dana nije bilo novih sumnjivih slučajeva. Zadarska bolnica otvorila je poseban prijam izvan bolničkog kruga za pacijente koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom.
U bivšoj zgradi Službe za kliničku onkologiju i nuklearnu medicinu, nasuprot Opće bolnice u Zadru, uređen je zaseban prijam za pacijente sa simptomima zaraze . Takvi se mole da ne dolaze na hitni bolnički prijam.
„Unutra ima 7-8 kreveta i do kraja ovoga vikenda bit će još 10 kreveta. To je samo za osumnjičene na koronavirus. Karantena je spremna, lokacija se ne smije znati“, rekao je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
Posjeti bolesnicima do daljnjeg su zabranjeni.
U Hrvatskoj su zabilježena 37 slučaja zaraze koronavirusom. Danas je potvrđeno pet novih slučajeva. Od ponedjeljka obustava je nastave u cijeloj zemlji, a neće raditi ni vrtići. Zabilježen je prvi slučaj zaraze kod djeteta. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Jedna osoba je ozdravila i otpuštena je kući iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.
Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u trajanju od dva tjedna. Nastava na daljinu će se organizirati dinamikom koju odredi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Djeca do 11 godina trebaju biti zbrinuta u vrtićima i školama ako oba roditelja rade i nema druge mogućnosti.
Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.
Preporuka je da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i sl.)
Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.
Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.
Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj. Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.
Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti telefonom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.
U Republici Hrvatskoj u karantene su smještene 33 osobe, 22 stranih državljana i 11 hrvatskih.
Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.
Iz Stožera još jednom apeliraju na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.
– Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.
Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.
Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).
Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa, zaključili su iz Stožera.