Liječnica iz Halmeda tvrdi da u Hrvatskoj nije bilo tromboembolijskih slučajeva povezanih s AstraZenecom!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Cijepljenje ide dalje
Autor: 
Do sada je zaprimljeno nešto više od 350 nuspojava koje su u 90% slučajeva blage naravi. Odnose se na glavobolju, zimicu, umor, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, zglobovima, povišenu temperaturu, a 10% slučajeva su nešto malo veće nuspojave, kaže
REUTERS
Ilustracija

Liječnica Jelena Krajačić-Bucić iz HALMED-a tvrdi da u Hrvatskoj dosad nije prijavljen nijedan tromboembolijski slučaj nego da se te prijave odnose na druge zemlje koje su koristile cjepivo AstraZenece.

“U Hrvatskoj nije prijavljen nijedan tromboembolijski slučaj, sve ove pojave su vezane uz primjenu cjepiva AstraZenece u drugim zemljama EU. S obzirom na to da je serija o kojoj se radi veličine milijun doza, za očekivati je da će se pojavljivati nuspojave prema onim nuspojavama koje su opisane u informacijama o lijeku. Stoga ove nuspojave, s obzirom na to da nisu uključene u informacije o lijeku, one se posebno trenutno razmatraju i ocjenjuju se pri Europskoj agenciji za lijekove. Za sada, preliminarni rezultati ne dovode u uzročno-posljedičnu vezu s primjenom cjepiva”, kazala je Krajačić-Bucić za N1.

Dodaje da je preporuka EMA-e je da se cjepivo i dalje može primjenjivati bez opasnosti od rizika od razvoja takvih nuspojava.

“Do sada je zaprimljeno nešto više od 350 nuspojava koje su u 90% slučajeva blage naravi. Odnose se na glavobolju, zimicu, umor, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, zglobovima, povišenu temperaturu, a 10% slučajeva su nešto malo veće nuspojave. Međutim, trenutno su one u ocjenjivanju. Ono što se može potvrditi je da su te nuspojave u skladu s opisanim nuspojavama u informacijama o lijeku, a slične su i nuspojavama koje se odnose na ostala cjepiva koja su trenutno u primjeni”, ispričala je.

Kaže da je na liječnicima koji primjenjuju cjepivo da temeljem anamneze bolesti procijene određeni rizik.

“U odnosu na sva cjepiva do sada primijenjena protiv bolesti covid-19, oko 10% se smatra da su teže nuspojave, a to podrazumijeva prvenstveno alergijske reakcije koje se odnose na svrbež i osip. Te reakcije relativno brzo i bez terapije se povlače. Što se tiče malo težih alergijskih reakcija, tu se može ubrojiti i anafilaktička reakcija. Međutim, do sada je samo jedna anafilaktička reakcija na cjepivo AstraZenece, kod koje je u razmatranju ta povezanost, a kod Pfizera se dokazala jedna anafilaktička reakcija”, zaključila je Krajačić-Bucić u razgovoru za N1, ističući kako u Hrvatskoj još nije dokazan nijedan fatalni slučaj koji bi bio uzročno-posljedično povezan s cijepljenjem.

“Od svih prijavljenih smrtnih slučajeva, šest slučajeva nije sigurno povezano, dva su slučaja za koja se nije dokazala vjerojatna povezanost, a u još šest slučajeva se prikupljaju dodatni podaci na osnovi kojih bi se to moglo neosporno utvrditi”, dodala je.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno